Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve. Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar da Kanun kapsamında dahil edilmiştir. Başka bir deyişle, ilgili uyuşmazlıklar bakımından dava ikame etmeden önce yapılacak arabuluculuk başvurusu, dava şartı niteliğindedir.
Kira davalarında zorunlu arabuluculuk, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulamanın neticesinde kira ve kira davasına dayanan kira tespit davası, kira artış davası, kiracının tahliyesi davası, davaları için dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu gelmiştir.
ZORUNLU ARABULUCULUK HANGİ DAVALARDA GEÇERLİ? 1 Eylül itibariyle hayata geçirilen Zorunlu arabuluculuk uygulaması kira anlaşmazlıkları, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı hukuk uyuşmazlıklarının giderilmesi davalarında zorunlu hale getirildi.
Taraflardan biri diğerine arabuluculuk teklifinde bulunmaktadır. Diğer taraf bu teklife kural olarak 30 gün içinde olumlu yahut olumsuz cevap vermektedir. Cevap vermediği takdirde, teklifi zımni olarak reddetmiş sayılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Anlaşma olursa da her şekilde arabulucu ücretini taraflar yükleniyor.
Buna göre taraflardan birisi geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmazsa ve bu sebeple arabuluculuk faaliyeti sona ererse bu durum tutacağa geçirilir. Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir.
5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 7445 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirmiştir.
Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Kira tespit davaları için avukat tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Nitekim uygulamada, kira uyarlama davasının açılabilmesi için kira sözleşmesinin 1 yıldan kısa süreli olmaması gerekmektedir. Kira uyarlama davası, ancak 1 yıl ve daha uzun süreli sözleşmenin varlığı halinde açılabilmektedir. Ancak bu süre şartı dışında başka bir süre davanın açılması bakımından önem arz etmemektedir.
Kira tespit vekalet ücreti Yargıtay kararlarına göre; talep edilen kira bedeliyle mevcut kira bedeli arasındaki farkın yıllık miktarı üzerinden hesaplanması sonucunda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 3. Kısmına göre hesaplanmaktadır. Kira tespit davası harç bedeli davalı tarafından karşılanmaktadır.
Kira krizinin büyümesi üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 16 Ağustos'ta açıklama yaparak kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül'de başlayacağını duyurmuştu. Yeni uygulamaya göre 1 Eylül itibariyle ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarında mahkemeden önce arabulucuya gidilecek.
Bu nedenle kira bedelinin tespiti davasının ne kadar süreceğine dair kesin bir süre verilememektedir. Ancak ortalama bir süre vermek gerekirse delillerin toplanması ve mahkeme süreci yaklaşık 1-1,5 sene sürebilir denilebilir.
(18) Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.
Türkiye'de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir.
Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar çoğunlukla tahliye, kira bedelinin tespiti ve kira bedelinin uyarlanması davalarıdır. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra bu tür davalar açılmadan önce uyuşmazlık için arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hâle gelmiştir.
01.09.2023 tarihinden sonra kira uyuşmazlıklarında dava açılmada önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelmektedir. Ancak kira sözleşmesinden kaynaklanan bazı uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu değildir.
Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak." dedi.
Kişiler Ne Zaman Arabulucuya Başvurur? Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye'de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir.
Toplantılarda arabulucunun yönetiminde belli bir usul ve yöntemde uyuşmazlık konusu müzakere edilir. Yapılan müzakerelerde her iki tarafın da menfaatine ve ihtiyacına uygun bir çözüm yöntemi bulunursa uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlanır. Arabulucu ve tarafların iştiraki ile bir anlaşma tutanağı düzenlenir ve imzalanır.
Kira tespit davası, kira ilişkisi 5 yılı doldurduğu zaman açılır. Kira ilişkisi 5 yılı doldurduktan sonra bu davanın ne zaman açılacağıyla ilgili bir zaman sınırı yoktur. 5 yıl dolduktan hemen sonra dava açılabileceği gibi örneğin 8. yılda da dava açılabilir.
Kira Tespit Davası ve Kiracıyı Tahliye Davası Aynı Anda Açılabilir mi? Kira tespit davası açmakta hem kiralayan hem de kiracının hukuki yararı vardır. Kira tespit davası ve tahliye davasının aynı anda açılmasında herhangi bir mahsur yoktur. Dava açılırken terditli dava olarak açılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri