Ancak, Türk Borçlar Kanunu'nun kabulü ile bu durum değişti. Artık, eğer kiracı, sözleşmedeki yan giderleri ödemezse, mülk sahibi, kiracıyı sözleşme hükümlerine aykırılık sebebiyle tahliye etme hakkına sahiptir.
Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemezse kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Kira sözleşmesini okuyarak kabul eden ve imzalayan kiracı 20 inci madde gereği aidat parasını ödemekle mükellef hale geliyor. Aidatını bilerek ödemediği takdirde hukuken suçlu sayılıyor. Bu durum karşısında ise ev sahibi hukuki işlemler için kiracı hakkında dava açma yetkisine sahip oluyor.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
İlgili 22 soru bulundu
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir.
* Aidat ödememek tahliye nedeni mi? Evet. Kiracılar ödemekle yükümlü oldukları “olağan yönetim giderlerine” ilişkin aidatı ödemezse, Borçlar Kanunu'nun hükümlerine göre kira sözleşmesinin feshi ve tahliye riski ile karşı karşıya kalabilir.
Aralarında yaptıkları kira sözleşmesinde aidat borcunun kiracıya ait olduğu kararlaştırılmışsa mülk sahibi ödemek zorunda kaldığı aidatlar veya ödenmemiş aidatlar için kiracıya dava açabilir ve ödediği aidat borcunun sözleşme kapsamında iadesini talep edebilir.
Kat yaşayanlarından aidat ödemeyen kişileri, kat yaşayanları ve yönetici birlikte davranarak dava açabilir ve icra takibinde bulunabilmektedirler. Kat sahibi ile kiracı aynı şekilde aidat gecikmesinden sorumludurlar. Yani kiracı aidat ödemesini geciktirmiş ise kat maliki yani kat sahibi de bundan etkilenmektedir.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
GENEL GİDERLERİ ÖDEMEMENİN YAPTIRIMI NEDİR
Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır. Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır. Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır. Ödenecek faiz miktarı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazan miktardadır.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Ancak TBK 352/II maddesine göre 1 kira yılı içinde kiracı kirayı iki kez ödemez ve her ödemediğinde ev sahibi yazılı ihtarname keşide etmişse bu durum ev sahibine dava açma hakkı sağlar. Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Ayrıca her ne sebeple olursa olsun kiracının konutuna, bahçe, depo, balkon vs. gibi eklentilerinin içine kiracının rızası dışında girilmesi veya buradan çıkılmaması halinde, failler hakkında 'konut dokunulmazlığın ihlal' suçu ile işlem başlatılabilir ve fail bu suçtan 1 yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile ...
Kat malikleri ya da kiracıların aidat borcunu zamanında ödememeleri halinde veya kısmen ödemeleri halinde aylık %5 oranında gecikme tazminatı söz konusu olacaktır. Aidat borcunun ne zaman ödeneceği kat malikleri genel kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Kirasını Ödemeyen Kiracıya Karşı İcra Takibi
Alacak için icra takibi başlatabilir, alacak davası açabilir. Kiracının tahliyesi için ise iki haklı ihtar çekip Sulh Hukuk Mahkemesi'nde genel hükümler doğrultusunda tahliye davası açabilir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
İhtarname yapılan bir sözleşmede ödeme tarihine konulan meblağın muhatabına ,ödeme zamanı geçmiş ve ödeme yapılmamışsa uyarı vermek amacıyla çekilir.Yani borcu olup borcunun ödeme zamanını geçirmiş kimseye çekilir. AVUKATSIZ İHTARNAME ÇEKİLİR Mİ? Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri