Bu durumda aidat borcu kira borcunun eklentisi kapsamında değerlendirilir ve zamanında ödenmesi gerekir. Dolayısıyla kiracı aidat ödemezse tahliye edilebilecektir. Ancak aksi yönde kararlar da olup sürecin pürüzsüz takibi için bir gayrimenkul avukatından destek almak önemlidir.
Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemezse kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.
Bu halde kiracının çıkarılması kirayı ve aidatı ödememesi durumunda gerçekleştirilebilir. Kiracı, aynı kira yılı içerisinde iki defa kirayı ve aidatı ödemezse yazılı bir ihtarname gönderilir. İki haklı ihtar gönderildikten sonra kira yılının bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır.
Kira sözleşmesinde aidat ödeme yükümlülüğü belirtilmişse, kiracının aidat borcunu ödememesi durumunda, malik veya malik vekili tarafından kiracıya noter aracılığıyla ihtarname gönderilebilir. İhtarname ile kiracının aidat borcunu belirli bir süre içerisinde ödemesi istenebilir.
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
İlgili 36 soru bulundu
Kiracı aidat ödemezse mülk sahibi borcun tahsili için yasal yollara ve kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye yoluna başvurabilir. Ek olarak aidat ödemeyen kiracı tarafına ihtarname gönderilmişse ve bu ihtarlar haklı ihtar sayılacak ve iki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasında dikkate alınacaktır.
Önce kiracımdan talep edilmesi gerekmez mi? Ben bu parayı ödemek zorunda mıyım?" sorusunu yöneltti. Feride Hilal İmal soruya şu yanıtı verdi: 634 sayılı yasa gereği aidatları ödemekle sorumlu olan kişi kat malikidir.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir. ◼️Açıklanan durumun yasal dayanağı 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 37. maddesidir.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Ev sahibi ile kiracının ortak giderlerden müştereken ve müteselsilen sorumlu olması sebebiyle kiracının ortak giderleri ödemediği hususunun ev sahibine bildirilmesinde hem ev sahibinin hem de site yönetiminin menfaati bulunmaktadır.
Eğer aidat ödenmezse ödemeyen daire sahipleri hakkında icra takibine kadar uzanan yasal süreçler başlatılabilir. Ayrıca ödenmeyen aidatlar için gecikilen günler üzerinden gecikme faizi uygulaması yapılmaktadır. Ödenecek faiz miktarı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazan miktardadır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Polis, kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip değildir. Polisin kiracıyı evden çıkarabilmesi için, yetkili sulh hukuk veya icra mahkemesinin tahliye kararı mevcut olmalıdır. Mahkeme kararının, kiracının çıkarılması yönünde verilmesinin ardından tahliye talepli icra süreci başlatılmalıdır.
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir. Aşağıda, tahliye davasının süresini etkileyebilecek olan bazı unsurlar liste halinde sayılmıştır.
Kat mülkiyeti kanunu 20. Maddesi gereğince, yönetim kurulu aidatını ödemeyen kat malikine aylık %5 gecikme zammı uygulama hakkına sahiptir. Yönetici ya da diğer kat malikleri, aidatın ödeme gününü geçiren diğer kat malikine dava açabilmektedir.
"KİRACI İÇİN AİDAT KİRA BEDELİNİ GEÇEMEZ"
"Bu husus bütçe yapılırken belirlenmelidir. Burada rehber yönetim planıdır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir. Apartman aidatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları tahsil edilebilir.
İhtarname çekebilmek için avukat yardımından faydalanma gibi bir şart aranmamaktadır.
Aidat borçlarına karşı başlatılan icra takiplerinde ilamsız icra takibi usulleri uygulanmaktadır. Bu nedenle ödeme emri borçluya tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 günlük bir itiraz süresi bulunmaktadır. 7 gün içerisinde borçlu tarafından ilgili icra dairesine itiraz yapılmazsa icra takibi kesinleşecektir.
Apartman ve site yöneticileri, WhatsApp gruplarından, aidat borçlularının isimlerini paylaşıyorlar. Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor.
"Kat malikleri kurulunun temsilcisi niteliğinde, yöneticilik, kiracı dahil olmak üzere herkes tarafından yapılabilir. Ancak denetçilerin kat maliki yani tapu sahibi olması zorunludur.
2.Temerrüt Nedeniyle Tahliye Davası
Kiraya verenin, kiracıya gönderdiği ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde kira borcu ödenmez ise kira döneminin sonu beklenmeden kiraya veren taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne tahliye davası açabilecektir.
Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Evden Çıkarır? Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri