Katma Değer Vergisi Kanunun 17/4-d maddesi ile getirilen istisna sebebiyle, iktisadi işletmelere dahil olmayan, kişilerin bireysel mülkü olan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri, KDV'den istisnadır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen KDV indiriminin bu tarz kiralamalara bir etkisi olmayacaktır.
Kirada KDV Hangi durumlarda ödenir? Gayrimenkul kiralarında genel olarak brüt kiranın %18'i oranında belirlenmiş olan KDV; yalnızca iktisadi işletmelerin kiraya veren olduğu durumlarda ödenir.
Temmuz 2023 Döneminde Düzenlenecek Olan Kira Faturalarında KDV Oranı Ne Olmalı? 07.07.2023 tarih 32241 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile genel KDV oranı %18'den %20'ye; (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için uygulanan oran ise %8'den %10'a yükseltilmiştir.
2.1.
Yeni malik kira gelirleri için fatura düzenleme mükellefi ise kira bedeline ilişkin faturada % 18 KDV gösterecek ve kiracının stopaj ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.
Kiracı ve kiraya verenin kira artış oranı belirlememiş olması halinde ise hakkaniyete uygun olarak hakimce bir artış oranı takdir edilir. Kira bedeline KDV-Stopaj bedellerinin dahil olmadığı açıkça yazmadığı müddetçe, belirtilen tutarın içerisinde KDV-Stopaj dahil sayılacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
Yargıtay tarafından yerleşik hale gelen içtihatlara göre de sözleşmelerde kira bedelinde KDV'nin hariç tutulduğuna ilişkin bir hükme yer verilmemesi halinde sözleşme bedelleri KDV dâhil kabul edilmektedir.
Brüt, yani KDV dahil fiyat hesaplamamız 1180 TL, KDV oranımız %18 olsun. Formülü uyguladığımızda; 1.180 / (1 + %18) = 1.000 TL sonucuna ulaşırız. Brüt tutarı, stopaj oranını ve KDV oranını girerek hesaplayabilirsiniz. Stopaj tutarı ve KDV tutarı brüt tutar üzerinden hesaplanır.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Anılan değişiklik ile işyeri kiralama hizmetlerinde katma değer vergisi oranının %18'den %8'e düşürülmesine ilişkin uygulama 31/07/2021 tarihinden 30/09/2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılmıştır. Karar 01/08/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Bu kira geliri için yalnızca kira sözleşmesi düzenlenmesi gereklidir. Kişinin fatura düzenlemesi gerekmez, zaten fatura düzenlemeyi gerektirecek bir mükellefiyeti de yoktur. Tutarı ne olursa olsun tüm iş yeri kira ödemelerinin bankadan yapılması zorunluluğuna uyulması yeterlidir.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenir. Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Kira ödemeleri üzerinden yapılan stopaj kesintisine kira stopajı denir. Belirtmek gerekir ki yalnızca ticari taşınmazlara ilişkin kira ödemeleri üzerinden stopaj vergisi alınması söz konusudur. Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
İlgili kanun maddesinde belirtilen kira stopaj muafiyeti olan o kişiler ise şunlardır: -Maaşlarını yurt dışından alan kişiler, -Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler, -Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişilerdir.
Net tutar 0,80'e bölününce (ya da 1,25 ile çarpılınca) brüt tutar elde edilir. Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
Kiracı olan söz konusu kişi, kurum ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapacaklardır.
Ancak tahliye davası yalnızca kiracı aleyhine açılabildiğinden kira bedelinin tespiti davası ile farklılık arz etmektedir. Kira tespit davası kiranın artış oranının belirlenmesi amacıyla açılırken tahliye davası kiracıyı konuttan ayrılmaya zorlar. Bu sebeple bu iki dava türü tamamen birbirinden ayrıdır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Buna göre, toptan satış veya imalat işleriniz için düzenleyeceğiniz e-Fatura ve e-Arşiv faturalarında satışı yapılan mal veya hizmetlere ilişkin birim fiyatların KDV hariç olarak gösterilmesi gerekmektedir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri