Kira Yardımı Nedir? 6306 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile Uygulama Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca riskli yapı tespiti yapılan yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) Bakanlıkça Kira Yardımı Kılavuzu ile belirlenen şartları sağlamaları halinde 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi." dedi.
Deprem bölgesinde konutu Bakanlık tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlara Afetzede Barınma Yardımı sağlanacak. İkamet adreslerinin bulunduğu il valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır. DEPREM KİRA YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANACAK?
Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi? Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yapıldığı gibi (SYDV), e-Devlet'ten de yapılabiliyor. Başvurunun ardından vatandaşlar, başvuruyu takip eden ilk 15 gün içinde kira yardımlarını banka hesapları ya da PTT şubelerinden alabiliyor.
İskân Kanunu kapsamında kira yardımı ödemesi aylık 1.500 TL olarak yapılır. Yardımın süresi ise en fazla 18 aydır. Taşınma maliyetleri düşünülerek yardımların beş aya kadar olan tutarı peşin ödenebilir. İskân edilen yapılarda oturan kiracılara da defaten yardım yapılması mümkündür.
Taşinma Yardımı Kiracılara Destek İçin Veriliyor
Bunun için, uygun koşullara sahip olan kiracıların kira ve taşınma masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Taşınma yardımına başvurmak için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurmak ve ilgili belgeleri sunmak gerekiyor.
En fazla 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımında, gayrimenkul sahiplerinin taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira yardımının 5 aylık bölümü peşin olarak ödenebilmektedir. Kira yardımı bedeli, şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanmaktadır.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hakkında. Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamaz.
Bir yıl boyunca ev sahiplerine 60 bin TL, kiracılara 24 bin TL kira yardımı yapılacak. Söz konusu destek için hesap açılması ya da kira kontratı zorunluluğu da bulunmuyor.
Eğer ağır hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada da 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Ağır hasarlı konutlardaysa ve konteynere geçiyorsa onlara da 15 bin lira bir yardımda bulunulacak. Yine bunun yanısıra özellikle eşya hasarları fazla.
e-devlet kira yardımı başvuru ekranından alınan müracaatlarda Deprem bölgesinde konutu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracıların Afetzede Barınma Desteği sağlanacak. Başvurular e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
“Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerde Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz.
Ev sahiplerine kira yardımı 5 bin TL yapılacak. Bakan Kurum, kiracılara yapılacak kira yardımı tutarı ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı talimatı ile kiracılara yapılacak kira yardımının 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılacağını paylaştı. Kira yardımı 12 ay süresince verilecek.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımında İkamet Şartı Kaldırıldı !!!
Ayrıca yapılacak olan kira yardımları yine en fazla 1 adet bağımsız bölüm için yapılacak. Yani hak sahibinin riskli olarak tespit edilen yapıda birden fazla bağımsız bölümü varsa, bunlardan yalnızca 1 tanesi için kira yardımı yapılacak.
Haziran ayının gelmesiyle depremzede kira yardımı ödeme tarihi için beklentiler yoğunlaştı. AFAD depremzede kira yardımı ödemesi, Ziraat Bankası üzerinden hesaplara yatırılıyor.
700 TL gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır? 700 TL gıda yardımı başvurusunda bulunmak için, e-Devlet üzerinden erişilebilen başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Ayrıca, ihtiyaç sahibi vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı şubesine bizzat başvurarak gıda yardımı başvurusunu tamamlayabilirler.
Başvurular il Müdürlüklerine yapılır. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletir. Kira yardımı aylık 535 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.
Kira yardımı başvurusu kaymakamlıklara, Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına kimliğiniz ile beraber bizzat giderek bu destek için başvuruda bulunabilirsiniz. İnternetten online olarak kira yardımı başvuru e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
10 bin TL deprem yardımı alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor. Ödeme yapılan vatandaşlarımıza bilgilendirme mesajı (SMS) gönderimine başlanmıştır" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri