Davacı tahliye talebinde haklı olsa dahi bu sürelere uymadığı takdirde kiracı tahliye edilemeyecektir. Tüm bu süreler göz önüne alındığında ihtiyaç sebebiyle kiracının tahliye davası ne kadar sürer meselesi, altı ile on sekiz ay kadar süreceği şeklinde cevaplanabilir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir. Aşağıda, tahliye davasının süresini etkileyebilecek olan bazı unsurlar liste halinde sayılmıştır.
Tahliye davası ortalama 6 ay ila 1.5 yıl aralığında sürer. Bu süre; ihtarnamelerin zamanında gönderilmesi, dava dilekçesinin doğru ve usulüne uygun yazılması, bilirkişi incelemesine başvurulması gibi çeşitli birçok unsura bağlı olarak değişmektedir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Tahliye davası sonucunda, mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir. Mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda, kiracı icra yoluyla tahliye edilir. İcra yoluyla tahliye, kiracının evini boşaltması için kendisine verilen sürenin sonunda gerçekleşir.
İlgili 45 soru bulundu
Kiracı tahliye davasını kazanırsa ne olur? Kiracı tahliye davasını kazandığında, mevcut kiralama sözleşmesi devam eder ve kiracı, mülkü kullanmaya devam edebilir. Kiracının konutu veya işyerini terk etmesine gerek yoktur.
Tahliye davaları genellikle ilk celsede sonuçlanma eğilimi göstermez. Mahkeme süreçleri karmaşık olabilir ve çeşitli faktörler davayı uzatabilir.
Türkiye'de genel olarak kiracı tahliye davaları ortalama olarak birkaç celse içinde sonuçlanabilir. Davanın türüne mahkemenin yoğunluğuna ve tarafların tutumlarına bağlı olarak süreler değişiklik gösterebilir.
Kiracı tahliye davası için avukat tutmak gerekli mi? Kiracı tahliye davası karmaşık bir süreç olduğundan, bir avukatın danışmanlığı önerilir ancak zorunlu değildir.
Tahliye davasını kazanmanız halinde, mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Karar kesinleştikten sonra, kararın bir örneğini kiracıya tebliğ ederek tahliye için makul bir süre tanımalısınız.
10 YILLIK KİRACININ TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER? Tahliye davası dosyanın niteliğine, davayı görmekte olan mahkemenin iş yoğunluğuna, kiracının itiraz hakkını kullanmasına göre farklı zamanlarda sonuçlanır. Tahliye davalarında karar süreci ortalama, 3 ay ile 1,5 yıl arasında değişiklik gösterir.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Tahliye Davasında Tanık Kullanımı
Davada tanık dinlenip dinlenmeyeceği, davaya konu olan ihlalin niteliğine ve iddiaların ispatı açısından gerekli olup olmadığına bağlıdır. Çoğu zaman, “tahliye davasında tanık” beyanlarının, özellikle de ihlalin kanıtlanmasında kritik önem taşıdığı görülmektedir.
Kira davalarının sonuca kavuşturulması için yargının hedefi 300 gündür. Avukatlık hizmeti alındığında bu süre içerisinde karar alınabilirken, avukatlık hizmeti alınmadığında bu süre 1 ila 1,5 yıl arasında değişmektedir.
Eğer kiracı, tahliye davası duruşmasına katılmazsa, davaya gelmeyen tarafın savunmasını sunmadığı varsayılır. Mahkeme, eldeki delil ve belgeler doğrultusunda, savunma yapılmaksızın karar verebilir. Bu durum, kiracının aleyhine sonuçlar doğurabilir ve mahkeme tahliye kararı verebilir.
Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir.
Genellikle kiracı tahliye davası açan ev sahipleri bu masrafları ödemek zorundadır. Dava masraflarını ödeyen kişi, mahkeme kararı ile haklı bulunursa, davayı kaybeden kiracı bu masrafları öder.
Ev tahliye davasında avukat ücretini kim öder? Ev tahliye davasında avukatlık ücretini belirlenen tutar üzerinden imzalanmış sözleşme gereğince müvekkil ödeyecektir. Ancak davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerini ve karşı vekalet ücretini davayı kaybeden taraf ödeyecektir.
Yani bu halde taraflar arasındaki kira ilişkisi tahliye davası sırasında devam etmektedir. Bu süreçte kira sözleşmesinin dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi sebebiyle kiracının kira bedeli ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.
Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.
Söz konusu değişiklikle Cumhuriyet Savcısı, şüpheli veya müdafii tarafından yapılacak adli kontrole dönüştürme suretiyle tahliye talepleri ve şüpheli veya sanık tarafından yapılan tahliye taleplerinin üç gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Tahliye davasının süresi, davanın karmaşıklığına, ilgili tarafların duruşmalara hazırlıklı gelmesine ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genel bir kural olarak, tahliye davaları çoğunlukla 3 ila 6 celse arasında sonuçlanmaktadır. Yine de, bazı durumlarda bu süreç daha uzun sürebilir.
Tahliye Davası Devam Ederken Kira Ödenir mi? Tahliye davası sürecinde kiracının kira ödeme yükümlülüğü devam eder. Tahliye davası sonucunda kiracıya bir tazminat ödenecekse, bu tazminatın kira borçlarından düşülmesi mümkündür.
Uygulamada sıkça sorulan sorulardan birisi de iş davalarında istinaf sürecinin ne kadar süreceği hususudur. Bu konu mahkemeden mahkemeye değişmektedir. Bununla birlikte uygulamada yaklaşık olarak 2 (iki) yıl kadar sürdüğü söylenebilir.
İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri