Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Söz gelimi; eşe karşı sövme, küfretme, aşağılayıcı sözler sarf etme veyahut hakaret içeren sosyal medya paylaşımı yapma yahut mektup gönderme onur kırıcı davranış olarak değerlendirilmektedir.
“Onur kırıcı” muamele ya da ceza, bireyi, başkaları ya da kendi nazarında küçük düşüren muameledir. Örneğin, ırk, renk ya da dine dayalı bir ayrım, duruma göre, onur kırıcı bir muamele oluşturabilir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Hakaret, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan boşanma sebepleri arasında “Özel Boşanma Sebepleri” kapsamında değerlendirilmemiştir. “Genel Boşanma Sebepleri” olarak adlandırılan “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” kapsamında hakaret, kanıtlandığı ve delillendirildiği ölçüde boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Eşlerden birinin kusuru nedeniyle cinsel ilişki kurulamaması, boşanmanın genel sebeplerinden olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamında değerlendirilir ve boşanma sebebi olarak kabul edilir.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
EŞİT KUSUR HALİNDE NE OLUR? Boşanma davalarında taraflar eşit kusurlu olabilir. Eşit kusur halinde davalı taraf boşanmak istemese dahi hakim boşanmaya karar verebilir. Tarafların eşit kusurlu olması boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir.
Namus ve şerefi ihlal edici nitelikteki hakaretler onur kırıcı davranış sayılmaktadır.
Hakaretin niteliği, türü, azlığı, çokluğu ve benzeri bir sınırlandırma yoktur. Eşlerden birinin hakaret içeren bir sözü sarf etmesi veya yazılı olarak yapması boşanma sebebidir. Buna paralel eşlerin birbirlerine hakaret etmesi ve hatta 3. Bir kişinin eşine hakaret etmesine izin vermek de boşanma sebebidir.
Kaba, Sert, Çevresindekileri İnciten (Davranış, Söz Vb.)
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması; eşlerin arasında şiddetli ve çok ciddi bir geçimsizlik bulunması yahut anlaşmazlık bulunması anlamına gelir. Burada şiddetli geçimsizlikten kasıt her türlü kavga veya uyuşmazlık değildir.
1. Haysiyetsiz Hayat Kavramı Haysiyetsiz hayat sürme ile kastedilen, toplumun ahlaki nitelemelerine göre şeref, haysiyet, namus, gibi kavramlara aykırı şekilde yaşamaktır.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
Taraflardan biri diğer tarafı doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlarsa bu bir boşanma nedenidir. Doğal olmayan yollardan kasıt; anal yoldan cinsellik ( anal sex), oral yoldan cinsellik (oral sex) gibi yollar doğal olmayan yollardır. Bu nedenle boşanma nedeni oluşacaktır.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Peygamberimiz "Kadınlarına arka organlarından ilişkiye giren kişi kâfir olur." buyurarak bu gerçeğe dikkatlerimizi çekmiştir. Kâfirler ise ebedî Cehennemliktir. Arka organından ilişkiye girilen veya buna zorlanan kadın İslâm Hukuku'na göre yargıya gidebilir.
Cinsellik olmadan evlilik olur mu tabiki hayır. Sağlıklı bir evlilik olabilmesi için cinsel hayat en önemli bileşendir. Evliliklerde cinsel hayatımız %70 gibi önemli bir oran oluşturmaktadır. Cinsel yaşantı olmaksızın sürdürülebilen evliliklerde eşler ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.
Erkeklerde ereksiyon sorunları oluşur. Kalp ve damar sorunları yaşanabilir. Libidonuz düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri