Gülgiller ailesi tartışmasız en çok kültürü yapılan ailelerden biridir ve elma (Malus Mill.), badem (Amygdalus L.), şeftali, kayısı, erik, kiraz (Prunus L.), armut (Pyrus L.), ayva (Cydonia Mill.), muşmula (Mespilus Bosc ex Spach), yenidünya (Eriobotrya Lindl.), ahududu, böğürtlen(Rubus L.)
Gülgiller ailesi, tarım ve bahçecilikte önemli bir yere sahiptir. Özellikle elmalar, armutlar, şeftaliler, vişneler ve çilekler gibi birçok türü, ticari tarım için yetiştirilir.
Bitki bilimcileri meyveleri üç ana gruba ayırdı: basit meyveler, agregat meyveler ve bileşik veya çoklu meyveler şeklinde.
Gül ailesi, 91 cins altında toplamda 4.828 bilinen türü içeren, orta büyüklükte bir çiçekli bitki ailesidir. Adı, en bilindik üyesi olan gül bitkisinden (Rosa) türetilmiştir.
Gülgiller ailesi tartışmasız en çok kültürü yapılan ailelerden biridir ve elma (Malus Mill.), badem (Amygdalus L.), şeftali, kayısı, erik, kiraz (Prunus L.), armut (Pyrus L.), ayva (Cydonia Mill.), muşmula (Mespilus Bosc ex Spach), yenidünya (Eriobotrya Lindl.), ahududu, böğürtlen(Rubus L.)
İlgili 29 soru bulundu
Gül suyu, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri hasardan korumaktadır. Aynı zamanda enflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki tahriş ve irritasyonu[i] azaltabilir. Egzema ve Gül Hastalığı için kullanılabilir.
Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan. Bir çiçeğe ait çok sayıdaki ovaryumlardan oluşan meyveye “toplu meyve” denir.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Elma gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü. Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Üzüm: Üzümün meyve olduğundan kimsenin şüphesi yok. İçinde çekirdeği var ve tatlı çünkü. Ancak asmanın yaprakları sebze kategorisine giriyor.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
Sebze olarak yaygın bir şekilde bilinse de biber aslında bir meyvedir. İçerisinde bulunan çekirdeklerden dolayı meyve olarak nitelendirilmektedir.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Elma ağacı (Malus pumila) Rosaceae familyasına aittir. Yaprak döken bir ağaçtır (mevsime bağlı olarak yapraklarını kaybeder). Ortalama olarak yüksekliği 5 metredir, fakat standart elma ağaçlarının yüksekliği 7,5 – 10 m ya da daha fazla da olabilir. Yarı bodur ve bodur ağaçların yüksekliği ise 2-6 metre aralığındadır.
Elma ağaçlarının çiçekleri var mı? Evet, bu çiçeklerin bir kısmı meyveye dönüşür.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. Bitkileri sıkça ağaçlarla karıştırılır ve 7.6 metreye kadar çıkabilirler.
Muzun gerçek gövdesi rizom yumru şeklinde ve toprak altındadır. Toprak üstünde kalan kısım yaprak uçlarının üst üste birleşmesiyle, sanki bir ağacın gövdesi gibi oluşmuş, yalancı gövdedir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Bir çiçeğin yumurtalık haricindeki, bir başka bölümünün gelişmesi ile oluşan etli yerdir. Böyle meyvelerin etli bölümleri çiçek sapı, çiçek tablası, hatta çiçek örtüsü (çanakyapraklar ya da taçyapraklar) gibi parçaların gelişmesi ile ortaya çıkarlar. Elma, armut ve ayva örnek olarak verilebilir.
Gül hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, belirti ve semptomları hafifletebilen çeşitli tedaviler vardır.
Aşırı sıcak veya soğuk, güneş ışınları, genetik etkenler, alkollü veya aşırı kafeinli içecekler, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş hayatından veya gündelik hayattan kaynaklanan sinir ve stres birleşiminden dolayı gül hastalığı ortaya çıkabilir.
Gül hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Gül Hastalığı olası nedenleri: Genetik özellikler: Kesin kanıtlar olamamakla birlikte aynı aile bireylerinde artmış görülme oranları nedeniyle genetik yatkınlığın hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir.
Zeytin bir meyve türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri