Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi? Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor.
AFAD depremzede kira yardımı, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" akabinde hesaplara yatırılıyor. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremi sonrası başlayan depremzede kira yardımı desteği depremde ev sahibi olanlar için 12 aylığına 5 bin TL, depremde kiracı olanlar için ise yine 12 ...
“Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerde Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz.
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
Kira Yardımı Nedir? 6306 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile Uygulama Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca riskli yapı tespiti yapılan yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) Bakanlıkça Kira Yardımı Kılavuzu ile belirlenen şartları sağlamaları halinde 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Deprem bölgesinde konutu Bakanlık tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlara Afetzede Barınma Yardımı sağlanacak. İkamet adreslerinin bulunduğu il valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır. DEPREM KİRA YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANACAK?
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamaz.
Bir yıl boyunca ev sahiplerine 60 bin TL, kiracılara 24 bin TL kira yardımı yapılacak. Söz konusu destek için hesap açılması ya da kira kontratı zorunluluğu da bulunmuyor.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımında İkamet Şartı Kaldırıldı !!!
Ayrıca yapılacak olan kira yardımları yine en fazla 1 adet bağımsız bölüm için yapılacak. Yani hak sahibinin riskli olarak tespit edilen yapıda birden fazla bağımsız bölümü varsa, bunlardan yalnızca 1 tanesi için kira yardımı yapılacak.
2023 E-DEVLET KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Şartları sağlayan vatandaşlar kira yardımı için e-Devlet kapısından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ise ödemeler başvurudan sonraki 15 gün içinde kişinin banka hesabına yatıyor.
e-devlet kira yardımı başvuru ekranından alınan müracaatlarda Deprem bölgesinde konutu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracıların Afetzede Barınma Desteği sağlanacak. Başvurular e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
En fazla 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımında, gayrimenkul sahiplerinin taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira yardımının 5 aylık bölümü peşin olarak ödenebilmektedir.
Maddesi ile Uygulama Yönetmeliği'nin 16. maddesi uyarınca riskli yapı tespiti yapılan yapıların hak sahiplerine ( malik, kiracı, ayni hak sahibi) Bakanlıkça Kira Yardımı Kılavuzu ile belirlenen şartları sağlamaları halinde 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
Borçlu-kiracınm temerrütten kurtulabilmesi için ta kip konusu kira borcunu -«ödeme süresi» (yani; 30,6 gün veya 60 gün)3 içinde- ödemesi yeterlidir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Kira yardımı başvurusu online olarak yapılabilir. Depremzedeler kira yardımı başvurusunu e- Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden gerçekleştirebilir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
Kira yardımı başvurusu kaymakamlıklara, Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına kimliğiniz ile beraber bizzat giderek bu destek için başvuruda bulunabilirsiniz. İnternetten online olarak kira yardımı başvuru e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri