İhtara rağmen borcun ödenmemesi ve kasanın boşaltılmaması halinde Banka, Noter huzurunda kasayı açabilir, boşaltabilir, hapis hakkına istinaden kasa muhteviyatına el koyabilir ve uygun göreceği şekilde satarak alacağını tahsil edebilir.
Her durumda ödemenin düzenli yapılması kasa kullanımının devam etmesi açısından son derece önemlidir. Ödemenin gecikmesi veya yapılmaması durumunda kasadaki eşyaların geri alınması gerekir. Ödenmeyen aylık bedel depozitodan karşılanır. Daha sonraki ay yeniden ödeme yapılmazsa noter huzurunda kasa açılır.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Borçlunun o bankada gerçekten mevduatının bulunup bulunmadığı, ancak birinci haciz ihbarnamesinden sonra belli olacaktır. Borçlunun üçüncü kişilerdeki (bankadaki) alacağı menkul hükmündedir (m.106, II). Bu nedenle, bankadaki mevduatın haczi taşınır haczi gibi yapılır.
Kasanın en son açıldığı tarihten itibaren on yıl içinde aranmayanlar, zamanaşımına tabidir.
İlgili 25 soru bulundu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.
Kiralık kasanın ortak kullanılması halinde kasaya haciz, bloke, tedbir gelirse, aksi Mahkeme kararı ile kararlaştırılıncaya kadar tüm ortaklar kiralık kasayı kullanamazlar. 2- Kiracı, kiraladığı kasayı kullandıktan sonra anahtarını kasadan kendisi çıkarmak zorundadır.
Kanuni düzenleme ve bankanın hukuki konumu
Dolayısıyla müşterinin banka kasasında bulunan menkul kıymeti üzerinde, alacaklının kasayı mühürletme yetkisi olduğu gibi yine icra kanalıyla kasayı açtırıp içindekilere haciz koydurabilmektedir.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Kiralık kasaların felaketlere karşı sigortası oluyor mu? Deprem, yangın ve sel gibi felaketler halinde kasalar sigortalı ancak içinde ne olduğu bilinmediğinden tam karşılık mahkeme yoluyla alınabiliyor. Öncelikle kiralık kasaların iki anahtarı bulunuyor ve biri kasa sahibinde diğeri de banka görevlisinde duruyor.
Ortak Kiralık Kasayı Eşim Açabilir Mi? Kiralık kasa ortağı olan bir kişinin eşi, genellikle kasanın içeriğine erişme hakkına sahip değildir.
Kiralık kasa sahibinin ölmüş olduğu banka tarafından kendiliğinden haber alınmaz. Kiralık kasanın açılması (eğer mirasçıların da böyle bir kasanın varlığından haberleri var ise) mirasçıların talebi ile olur.
Bankalar, kiralık kasada saklanan nesnelere el koyamaz ya da kasanın müşteri tarafından açılmasını engelleyemez. Kasa ancak ve ancak mahkeme kararı ile yasal uygulamalara uygun durumlarda açılabilir.
Banka kasaları bir tedbir mahiyetinde, bankanın tasarrufunda olmadan saklanması için kiralanan kasaya koyulmuştur. Dolayısı ile bankaya 89 ihbarı dediğimiz uyarının yapılmasını gerektirmez. Banka kasasındaki mallara haciz tatbik edilir.
1. İşbu kiralık kasalar ancak çeşitli belgeler, mücevherat, ticari evrak ve senet gibi menkul kıymetlerin saklanması için kullanılabilir. Kasaya silah, yanıcı, patlayıcı maddelerle, akıcı, kokan ve bozulabilen maddeler ile kanunen bulundurulması ve saklanması suç oluşturan maddeler konamaz.
9.1 İşbu Sözleşme, taraflarca her zaman 3 (üç) gün önceden yazılı olarak bildirmek kaydıyla feshedilebilir. 9.2. Sözleşme'nin feshedilmesi halinde Müşteri, kasayı boşaltmak, 2 (iki) adet anahtarı Banka'ya teslim etmek ve Banka'nın uygun göreceği içerikte bir kiralık kasa fesih bildirimini imzalamakla yükümlüdür.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Mal varlığı olmayan bir kişiye de haciz gelebilir. Ancak, mal varlığı olmayan kişinin haciz işlemi tabi olacak bir varlığı olmadığı için gelirlerine yönelik haciz uygulanır. Ev, araba ya da arsa gibi hiçbir mal varlığı olmayan borçlunun haciz kararı ile aylık maaşına haciz işlemi uygulanabilir.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Banka Hesaba Neden Bloke Koyar? Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Bu ihtarname ile borçlu, belirli bir süre içerisinde borcunu ödeme fırsatı tanınır. Ancak borçlu, bu süre içerisinde borcunu ödemez veya anlaşmazlık devam ederse, icra dairesi banka hesabına haciz işlemi uygulayabilir.
Elektronik haciz yoluyla bloke edilen banka hesaplarında bakiye varsa EFT yoluyla kişi adına vergi dairesine hesaplarına aktarılır. Banka hesaplarında bakiye bulunmaması durumunda ise ikinci yol olarak borçlu kişilerin mal varlıkları incelenir ve mal varlıklarına haciz konulur.
Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri