Kanuni düzenleme ve bankanın hukuki konumu Dolayısıyla müşterinin banka kasasında bulunan menkul kıymeti üzerinde, alacaklının kasayı mühürletme yetkisi olduğu gibi yine icra kanalıyla kasayı açtırıp içindekilere haciz koydurabilmektedir.
Bankalar, kiralık kasada saklanan nesnelere el koyamaz ya da kasanın müşteri tarafından açılmasını engelleyemez. Kasa ancak ve ancak mahkeme kararı ile yasal uygulamalara uygun durumlarda açılabilir.
Kiralık Kasaya Haciz Gelir mi? Bir kuruma ya da şahsa borcu olan kişiler, kasalarına icra takibi yapılması ile karşı karşıya kalabilir. Alacaklı kişinin avukatı, icra yolu ile kasaya el konulması için borçluya dava açabilir.
1. İşbu kiralık kasalar ancak çeşitli belgeler, mücevherat, ticari evrak ve senet gibi menkul kıymetlerin saklanması için kullanılabilir. Kasaya silah, yanıcı, patlayıcı maddelerle, akıcı, kokan ve bozulabilen maddeler ile kanunen bulundurulması ve saklanması suç oluşturan maddeler konamaz.
Kiralık kasaların felaketlere karşı sigortası oluyor mu? Deprem, yangın ve sel gibi felaketler halinde kasalar sigortalı ancak içinde ne olduğu bilinmediğinden tam karşılık mahkeme yoluyla alınabiliyor. Öncelikle kiralık kasaların iki anahtarı bulunuyor ve biri kasa sahibinde diğeri de banka görevlisinde duruyor.
İlgili 33 soru bulundu
Ortak Kiralık Kasayı Eşim Açabilir Mi? Kiralık kasa ortağı olan bir kişinin eşi, genellikle kasanın içeriğine erişme hakkına sahip değildir.
Kiralık kasa sahibinin ölmüş olduğu banka tarafından kendiliğinden haber alınmaz. Kiralık kasanın açılması (eğer mirasçıların da böyle bir kasanın varlığından haberleri var ise) mirasçıların talebi ile olur.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Borçlunun o bankada gerçekten mevduatının bulunup bulunmadığı, ancak birinci haciz ihbarnamesinden sonra belli olacaktır. Borçlunun üçüncü kişilerdeki (bankadaki) alacağı menkul hükmündedir (m.106, II). Bu nedenle, bankadaki mevduatın haczi taşınır haczi gibi yapılır.
Banka personeli sadece kasanın çift anahtarla açılışında orada bulunur, kilit açıldıktan sonra odacıkta müşteriyi yalnız bırakır. Müşteri işi bitince metal kutuyu yuvasına tekrar yerleştirip, banka görevlisine seslenir, görevli ile birlikte yine çift anahtarla kilitlenir.
Bankada kasa kiralama imkanı sağlayan kiralık kasa hizmeti, müşterilerimizin değerli eşyalarını güvenli bir ortamda saklamalarını sağlayan bankacılık hizmetlerimizdendir. Bu kasalar, genellikle yüksek güvenlik standartlarına sahip olup yangın, hırsızlık ve doğal afetlere karşı koruma sunar.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Bu sebeplerle İcra İflas Kanunu'nun 89. Maddesi, kiralanan kasalarla ilgili uygulanmayacaktır. Ödeme emrindeki müddet dolduktan sonra, alacaklının icra dairesinden talepte bulunması üzerine bankadaki kasanın içeriği için haciz işlemini başlatması mümkündür.
Miras bırakana ait bankada bulunan kiralık kasanın açılması
Miras bırakanın bankada bulunan kiralık kasasının açılması, mirasın paylaşımı sırasında yapılır. Kiralık kasada bulunan eşyalar, miras bırakanın vasiyeti yoksa, yasal varisler arasında paylaştırılır.
Kiralık kasa açılışı esnasında yıllık kira bedeli kadar depozito ücreti tahsil edilmekte olup, söz konusu ücret kasa kapatılırken tarafınıza iade edilmektedir. Yıllık kira ücretinizi, Şubelerimizden ve İnternet Şubemiz üzerinden, hesabınızdan ya da Bankamız kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
9.1 İşbu Sözleşme, taraflarca her zaman 3 (üç) gün önceden yazılı olarak bildirmek kaydıyla feshedilebilir. 9.2. Sözleşme'nin feshedilmesi halinde Müşteri, kasayı boşaltmak, 2 (iki) adet anahtarı Banka'ya teslim etmek ve Banka'nın uygun göreceği içerikte bir kiralık kasa fesih bildirimini imzalamakla yükümlüdür.
6.2.Kasa birden fazla kişi tarafından birlikte kullanılmak üzere kiralanır ise, ortakların hepsi birlikte Kiralık Kasa'yı kullanabilir. Bu şekilde kiralama halinde her bir ortak tek başına Kiralık Kasa'yı açamaz.
Nedir? Değerli eşya ve belgelerinizi saklamak üzere bankamız şubelerinde bulunan kiralayabileceğiniz fiziki kasalardır. Kasanızı kiralarken aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık olarak kiralık kasa ücreti ve bir kereye mahsus depozito ücreti tahsil edilmektedir.
Müşteri kiraladığı kasanın kendi adına diğer bir kişi tarafından kullanılabilmesi için Banka'nın vereceği örneğe göre düzenlenecek bir vekâletname ile bu kişiye yetki verebilir. Bununla birlikte vekâletnameyi kullanacak kişinin Banka'ya tanıtılması ve Banka'ca uygun görülmesi gerekir.
Kiralık Kasa Depozitosu
05.01.2024 tarihi itibarıyla Bankamızda yeni açılacak olan Küçük Boy Kasalarda 4.500 TL, Orta Boy Kasalarda 5.350 TL, Büyük Boy Kasalarda 7.000 TL olarak depozito ücreti tahsil edilmektedir.
Değerli Eşya ve Emanetlerinizi Güvenle Korumak İçin Kiralık Kasalarımız Hizmetinizde! Kiralık kasalarımız kasa boyutlarına göre farklı ücretlendirilmektedir. Kiralık kasanız siz olmadan açılamaz. Kiralık kasa kullanım süresi müşteri tarafından belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri