Kiraz sapı vücutta iltihap oluşumunu engelleyerek böbrek ve idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. İdrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonların azalmasını sağlar. Vücutta oluşan ödemi azaltır. Toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak detoks görevi görür.
Kaynattığımız bir su bardağı suya Yaklaşık 10-15 dal kira sapını ve isteğe bağlı birkaç dilim limonu ekliyoruz. 5 dk dinlendirip içiyoruz. Çayı sabah aç karına ve akşam yatmadan içiyoruz. İsterseniz iştah kesmek için yemeklerden önce bir su bardağı tüketebilirsiniz. Ödem atar kilo vermenize yardımcı olur.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Peki, kiraz sapı çayı kaç gün içilmeli? En fazla 14 gün süre ile içilmesi önerilen kiraz sapı çayı önerilenden uzun süre kullanıldığında sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı tüketilen kiraz sapı çayı vücuttan su atımını hızlandırarak dehidratasyona neden olabilir.
Kiraz sapı çayı tüketimi için belirli bir zamanda bahsetmek doğru olmaz. Çünkü kiraz sapı çayı, gün içinde istenildiği zaman tüketebilir. Ancak kiraz sapı çayının ödem atıcı ve idrar söktürücü içeriği bu çayın, aç karnına içilmesinin genel bir tavsiye olduğu bilinir.
İlgili 44 soru bulundu
Bitki çaylarından biri olan kiraz sapı çayı, tüketildiğinde özellikle idrar yollarında yaşanan problemleri azaltmada etkilidir. Güçlü antioksidan özelliği ve idrar söktürücü etkisiyle birçok faydası bulunan besin, sıcak su ile birlikte kaynatılarak tüketilebilir.
Kiraz Sapı Zayıflatır Mı? Hiçbir besin tek başına zayıflama sağlayamayacağı gibi kiraz sapının da direkt olarak zayıflatıcı etkisi yoktur. Ancak müshil, kan şekerini düzenleyici ve diüretik gibi etkilerinden dolayı iştah kontrolünde ve vücutta tutulan fazla suyun atılmasında bir takım destekleyici etkileri bulunabilir.
Demlenen kiraz sapı suyunu bir büyük bardak içine süzgeç yardımıyla süzüyoruz içine zencefil ve karanfili ekliyoruz bir 5 dakikada böyle bekletip süzmeden içiyoruz. Çayınızı içtikten sonra zencefil ve karanfili atmayın bardağın içinde kalsın yine süzülen sapları bir kez daha kaynatıp süzerek ikinci kez içebilirsiniz.
Kadınlar adet dönemlerinde şişkinlik, ödem gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Özellikle adet dönemi öncesinde ya da ilk günlerde bu problemler görülebilir. Kiraz sapı çayı, besin içeriği sayesinde adet söktürücü görevi görerek şişkinlik ve ödem problemlerine karşı etkili olabiliyor.
Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acılaşabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz.
Gece uyumadan önce bir fincan kiraz sapı çayı içmek sakinleşmenizi, stresten uzak bir uyku çekmenizi sağlar. Kiraz sapları, fitoterapide etkili ve güvenli bir idrar söktürücü olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Kilo vermek için yeşil çay ve beyaz çay son derece ilgi görür. Bu çay çeşitleri, düzenli kullanımla yağın depolanmasını engelleyerek metabolizmayı hızlandırır. Maydanoz, tarçın ve mate çayı ise vücut sıcaklığını artırarak yağ yakımını kolaylaştırabilir.
Kiraz sapı çayının vücuda olan faydaları arasında bağırsak florasını düzenlemesi de yer alır. Sindirimi kolaylaştıran kiraz sapı çayı hem ishale hem de kabıza iyi gelir. Bu nedenle kiraz sapı çayının ishal yaptığı yanlış bir bilgidir.
1 bardak içinde 1 kadar kalori mevcut.
Mısır püskülü kiraz sapı çayı A, C ve E vitamini yönünden çok zengindir. Aynı zamanda bol potasyum, lif ve antioksidan içerir. Antioksidanın yaşlanmayı geciktiren etkisi bulunur. Bağışıklığı güçlendiren ve cildi koruyan bir etkisi de vardır.
Kaynamakta olan 1 su bardağı suya 30 tane kiraz sapı ilave edilir ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Birkaç damla limon suyu da eklenebilir. Özellikle prostat şikâyeti olanların birkaç damla limon suyu ekleyerek tüketmesi önerilmektedir. Ilık olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Mısır püskülü kiraz sapı idrar yolu temizliği için birlikte demlenebilir. Ödemin atılmasını sağlarken hem vücudun su tutmasını önler hem de bir miktar yağ atılmasını sağlar ancak bundan zayıflatıcı olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.
Kiraz ve kiraz sapı suyu bağırsak hareketlerini artırıcı ve vücuttan su atımını uyarıcı etki gösterebilmektedir. Ancak yaz aylarında bu uygulamanın çok sık yapılması, zaten artan sıvı ihtiyacına karşı vücudu daha da susuz bırakabilmektedir. Artmış olan dışkılama da bağırsak yüzeyine hasar verebilmektedir.
Bitkinin yaprak, meyve ve meyve sapları tedavi edici özellikleri nedeniyle geleneksel olarak kullanılır. Meyve sapları halk arasında diüretik ve vücudu güçlendirici olarak, ayrıca ishal kesici etkisi nedeniyle tüketilmektedir. C. vulgaris Miller (vişne) meyve sapları da aynı amaçla “kiraz sapı” adı ile satılmaktadır.
Kiraz sapı çayı ne zaman içilir sorusu için her zaman cevabı verilebilir. Sağladığı faydaları arasında ödem atmak ve idrar söktürmek olan bu çayı, özellikle sabahları açken tüketerek günü daha enerjik geçirebilirsiniz. Günde en fazla 2 bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
İdrar söktürücü ve sakinleştirici özelliği bulunan kiraz sapı çayının faydasını daha iyi görebilmek için sabah kahvaltıdan akşam da yemekten önce 1'er bardak olacak şekilde toplamda günde 2 kere içilebilir.
Siyah çay yerine yeşil çay veya hibiskus çayı içmek, göbek eritmenin en iyi yöntemlerinden biridir.
Asya'da çok tüketilen ve en çok kilo verdiren çaylar arasında ilk sıralarda yer alan beyaz çay içerdiği C vitamini, K vitamini ve polifenoller sayesinde yağ yakımını hızlandırıyor. Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan beyaz çay Yağ hücrelerini yok ettiği gibi, vücut yağlanmasını da engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri