Bitki çaylarından biri olan kiraz sapı çayı, tüketildiğinde özellikle idrar yollarında yaşanan problemleri azaltmada etkilidir. Güçlü antioksidan özelliği ve idrar söktürücü etkisiyle birçok faydası bulunan besin, sıcak su ile birlikte kaynatılarak tüketilebilir.
KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL TÜKETİLİR? Kiraz sapı çayı kaynatılmış 2 bardak suyun içerisine ortalama 20 adet kiraz sapı ekleyip biraz kaynatılarak elde edilir. Kiraz sapı aç karnına içilmesi tavsiye edilen bir çaydır. Günde 1 veya 2 kere tüketebilir.
Kiraz sapı çayının faydaları
Gece uyumadan önce bir fincan kiraz sapı çayı içmek sakinleşmenizi, stresten uzak bir uyku çekmenizi sağlar. Ödem attırıcı özelliği sayesinde kilo vermeye büyük destek sağlar. Özellikle Ramazan aylarında susuzluğu gidermesinden ötürü tercih edilir.
Kiraz sapı çayı sabah 10, öğlen 15 ve akşam 21'de düzenli olarak birer bardak tüketildiğinde maksimum fayda sağlar.
Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu tarafından da faydaları sıkça dile getirilen kiraz sapı çayı şöyle demlenir: Kaynamakta olan 1 su bardağı suya 30 tane kiraz sapı ilave edilir ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Birkaç damla limon suyu da eklenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Daha sonra tek kişilik kiraz sapı çayının hazırlanması adına 1.5- 2 su bardağı suyu, cezveye alınmalıdır. Bununla birlikte içerisine bir tutam kiraz sapı eklenerek 5 ile 10 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatılan çay içerisinde kiraz saplarını ayırdıktan sonra çayın ılınması beklenmelidir. Daha sonra çay tüketilebilir.
Kurutulmuş kiraz sapı çayı için daha sonra bir cezve içerisine 1 su bardağı su alınır kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı ya da bir tutam kiraz sapı atılır. Cezvenin üzeri bir kapak ile kapatılır. Yaklaşık 5 dakika demlenmesi için bekletilir.
Kiraz sapının en önemli özelliği şişkinlik ve gaz giderici olmasıdır. Ödem atma konusunda başarılı çaylardandır. Kiraz sapı çayı adet veya regl döneminde kullanılabilir.
1 bardak içinde 1 kadar kalori mevcut.
Yaz aylarının sevilen meyvelerinden kirazın kendi gibi sapının da sağlığa faydaları vardır. Demlenerek tüketilen kiraz sapı doğal ödem attırıcıdır ve şişkinliği azaltmada yardımcı olur. Kiraz sapı çayı, adından da anlaşılacağı gibi kirazın sap kısımlarının kullanılmasıyla yapılmaktadır.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
Kiraz sapı çayının vücuda olan faydaları arasında bağırsak florasını düzenlemesi de yer alır. Sindirimi kolaylaştıran kiraz sapı çayı hem ishale hem de kabıza iyi gelir. Bu nedenle kiraz sapı çayının ishal yaptığı yanlış bir bilgidir.
Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acılaşabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz.
Bitki çaylarından biri olan kiraz sapı çayı, tüketildiğinde özellikle idrar yollarında yaşanan problemleri azaltmada etkilidir. Güçlü antioksidan özelliği ve idrar söktürücü etkisiyle birçok faydası bulunan besin, sıcak su ile birlikte kaynatılarak tüketilebilir.
C,A ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan kiraz, uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir meyve, özellikle ödem atma ve idrar söktürme özelliğini içerisinde barındırır.
Kiraz sapının idrar söktürücü, ödem ve toksinden arındırıcı özellikleri sayesinde zayıflattığı bilinmektedir. Çay olarak tüketilen bu besin, kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer alır.
Kiraz Sapı Çayı:
Kurutulmuş kiraz saplarını, 2 bardak suyun içerisine koyun ve kaynatın. Bir bardak suya 20 adet kiraz sapı koyabilirsiniz. Kaynayan çayı bardağa koyun ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Ardından çayı tüketebilirsiniz.
Kiraz saplarında bulunan potasyum ve biyoflavanoidler sayesinde doğal bir idrar söktürücüdür. Böbrek ve idrar yolunu temizleyerek, iltihap oluşumunu önler. Bununla birlikte idrar yolunda oluşabilecek enfeksiyonların azalmasını sağlar. Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
Kirazın sapında A,E,C,K vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip olan kiraz sapı, dolaşım sistemi ve sindirim sistemine oldukça fayda sağlar. Suyun vücuttan toksinlerle beraber hızlı bir şekilde atılmasını sağlayan kiraz sapı, zayıflamak isteyenler için kullanılır.
Kiraz sapının sakinleştirici bir etkisi bulunmaktadır. Cilt sağlığı için de etkilidir. Akne ve sivilcelere karşı mücadele eder. Böbreklerdeki kum ve taş birikimini önler.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Kirazın diyet yapanlara olan etkisi ise; metabolizma hızını artırmak oluyor. Antosiyanin maddesini içeren kiraz, antioksidan özelliğini gösterir ve vücuda zarar veren maddelerin atılımını kolaylaştırır.
Yüksek oranda antioksidan içerdiği için vücut ısısını yükselterek, yağ yakımınızı başlatıyor. Yağ yakımını başlatan ve devam ettiren yeşil çay, düzenli tüketildiği durumlarda kısa zamanda büyük kilo kaybı göstermekte.
Ödem atıcı bitikler şu şekilde sıralanmaktadır: yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, anason, rezene çayı ve nane limon. Bu çaylar aynı zamanda idrar sökücü özellikleriyle ödem atılmasında etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri