Kireç soda prosesi: Kireç-soda prosesinde sert su önce kireç (CaO veya Ca(OH)2) ile, daha sonra da soda ile muamele edilir. Bu süreçte sertlik, kalsiyum karbonat veya magnezyum hidroksit halinde çöktürülerek uzaklaştırılır.
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Geçici sert su, su arıtma tesisinde suya sönmüş kireç [Ca(OH)2] katıp metal karbonat çökeltisini süzmekle yumuşatılabilir. Baz, bikarbonat iyonu ile tepkimeye girerek su ve karbonat iyonu oluşturur.
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9.
İlgili 19 soru bulundu
Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlar Kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır ve suda sertliğe neden olur. Yağmur Suları yeraltında ve yerüstünde ilerlerken kireçli topraktan geçtiklerinde kireci çözerler. Bunun sonucunda suya Ca+2 iyonları karışır.
Karbonat Kullanımı
Suya kabartma tozu eklenebilir. Bu, suyun sertlik seviyesini geçici olarak azaltacaktır.
Kireçli suyu kişiler en rahat çaydanlıklarında kaynattıklarında anlayabilirler. Evlerde kullanılan çaydanlıklarda kaynatılan sular bir süre sonra çaydanlığın içerisinde kireç oluşumlarına neden olur. Kaynama sonrasında buharlaşma meydana geldiğinde suyun içerisindeki kireç daha rahat şekilde görülebilir.
"Kireçli su kötüdür"
Bu tip sular kaynatıldıklarında, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat gibi suda çözünmeyen bileşikler çökelti oluşturur.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Su sertliği yüksek olan yerlerde çamaşırlar daha sert olmakta, temizlik için daha yüksek miktarda deterjan kullanılmakta ve bulaşık makinesinde ya da elde yıkanan bulaşıklarda da su lekeleri kalmaktadır.
Sert su kalsiyum (Ca2+), magnezyum (Mg2+) ve demir (Fe2+ ve Fe3+) ihtiva eder. Sabun sert sularda “kalsiyum sabunu” oluşturur. Yağ asidinin bu kalsiyum tuzu suda çözünmez ve sabun çöker. Şu halde sabun sert suda etkisini göstermez.
Kalsiyum ve magnzeyum iyonlarının sebep olduğu sertlik iyon değiştirme yöntemiyle giderilir, yani su yumuşatılır.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Genellikle en yaygın olarak kullanılan kimyasal, amonyum tuzlarıdır.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Ayrıca, kireçli su ile duş alındığı, banyo yapıldığı takdirde ciltte kurumaların oluşmasına, aşınmaların meydana gelmesine veya saçın sertleşmesi, saç derisinin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle de kireçli suların mümkün olduğunca tüketilmemesi önerilir.
3) Sirke & Tuz
Sirke ile çaydanlık temizleme yapmak için adımlar da oldukça basit! 1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın.
Hayır, arıtılmış, kalsiyumu azaltılmış yumuşak su içilmesi taş oluşumunu etkilemez.
Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur .
Çeşme Suyu Kaynatılıp İçilebilir mi? Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir.
İçme Suyu Kullanmalısınız
Çay demleyeceğiniz zaman musluk suyu kullanmanız, suyun içerisindeki klor sebebiyle çayın lezzetini düşürecektir. Musluk suyu aynı zamanda kireçli olabileceğinden dolayı ciddi sağlık riskleri de taşır. Bu sebeple, iyi bir çay demlemek için içme suyu tercih etmelisiniz.
Çözünmüş karbon dioksit içeren yağmur, kalsiyum karbonat ile tepkimeye girebilir ve kalsiyum iyonlarını onunla birlikte taşıyabilir. Geçici sertlik, suyun kaynatılmasıyla veya suya sönmüş kireç (kalsiyum hidroksit) ilavesiyle karbonat şeklinde çöktürerek azaltılabilmektedir.
Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
Çamaşır sodası, suyun sertliğini gidererek deterjanın ve sabunun yıkama gücünü artırıp tasarruf sağlar. Elle yıkamada ve çamaşır makinelerinde suyun sertliğini gideren bir maddedir. Çamaşır sodası suda çözündüğünde NaOH oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri