Kireç bir mineral bileşeni olduğu için madensel maddeler kriteri altında yer alır ve diğer madensel maddelerle birlikte sulama suyunda yüksek oranda bulunmamalıdır. Aksi takdirde hem toprağın hem bitkilerin zarar görmesine neden olabilir.
Fazla kireç uygulamasının da bitki gelişimine zarar verebildiğini söyleyen uzmanlara göre kireci genellikle, tohum ekiminden 3-6 ay önce tarlaya uygulamak en doğru yoldur. Çünkü tohum ekiminden hemen önce kireç toprağa verilirse bazik reaksiyonlu olan kireçleme materyali tohumların çimlenmesine zarar verebilir.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Kireçtaşı tarımda genellikle direkt toprağa karıştırılarak kullanılır. Diğer önemli kullanım sahaları, kompozit gübre yapımı ve hayvan yemi imalatıdır. Asit yağmurlarının neden olduğu zararların giderilmesi için de kireçtaşı kullanılmaktadır.
Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.
İlgili 34 soru bulundu
tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. 200-500 kg kireç verilmeli, pH=7,0'nin üzerinde ise her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt verilmelidir.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
Kalsiyum hidroksit formülündeki tarım kireci gübresi, kalsiyum okside (CaO) su ilave edilmesi ile elde edilir. Bu işlem kireç fabrikalarının söndürme ünitelerinde yapılır ve kalsiyum oksit bünyesine %30-40 oranında su alarak kalsiyum hidroksit formülüne döndürülmüş olur.
Kireç suyu genellikle karbondioksit (CO2) tutucu olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle karbondioksitin bulunduğu yerlerde bulanık bir hal almaktadır. Kireç suyu içerisinde eritilmiş kireç bulunmaktadır. Bu su özellikle çocuklarda mide iltihabı gibi durumlarda tedavi edici olarak kullanılır.
Ağaçların gövdesine sürülen şey kireç değil, kireç ve halk arasında 'göztaşı' denen 'bakır sülfat'ın doğru dozajlarda karışırılması ile yapılan 'bordo bulamacı'dır. Bakteriyel ve mantari hastalıklar ile hem mücadele, hem de önleyici tedbir olarak kullanılan etkili bir fungusittir.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Bazen tarımda şu şekilde de kullanılır: toprak asit giderici, meyve ağaçlarını zararlılara karşı koruyan koruyucu formülasyon veya. gübre katkı maddesi.
Kireçli suyla sulama sonucunda tozlanma, döllenme, çiçeklenme ya da meyve dönemindeki bitki, gereğinden fazla mineral ve magnezyuma maruz kalarak bu süreçlerini tamamlayamayabilir. Sonuç olarak mevcut bitkilerin kalitesi dışında üretim aşamalarındaki verim de düşeceği için ciddi oranda maddi kayıplar oluşabilir.
Kükürt toprak ıslahında ve toprak pH düzenini ayarlamada sıkça kullanılır. Kireci çözer, toprağın tuzluluğunu azaltır ve önler.
Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir. Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur.
Aktif karbon filtresi, suyu bir dizi filtre tabakası üzerinden geçirerek kireç ve diğer kirleticileri filtreler. Bu filtreler, yüksek miktarda kireç içeren suların arıtılması için özellikle kullanışlıdır. Aktif karbon filtresi, suyu birkaç aşamada arıtır ve sonuçta daha temiz ve daha az kireçli su elde edilir.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
Yapılan çalışmalarda topraktaki tuzluluğun bitki gelişiminde ve verim potansiyelinde ciddi kayıplara sebep olduğu belirlenmiştir.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
Sönmüş kireç bir bazdır. Kireç suyu bir bazdır.
Kirecin ağacın gözeneklerini kapatarak, hava. sirkülasyonunu engellediği, bu şekilde gövdeyi.
Özellikle kapama ceviz bahçelerinde mantar ve bakterilere karşı mücadele eden üreticiler, ağaçlara yapraklarını döktükten sonra "bordo bulamacı" adı verilen, "göz taşı" ve kireç ile hazırlanan ve bakır iyonlarıyla karıştırılan koruyucu ilaç atıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri