Kalın bir tabakaya sahip olan kireçli topraklar, su geçirgen yapıda değillerdir. Ekim için uygun bir toprak çeşidi değildir zira kuru yapısı çok fazla sulama ve gübreleme gerektirir. Ekim döneminde kireçli toprakların kalın tabakası demir ve magnezyum gibi minerallerin bitki köklerine ulaşmasına izin vermez.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Yapılan çalışmalarda topraktaki tuzluluğun bitki gelişiminde ve verim potansiyelinde ciddi kayıplara sebep olduğu belirlenmiştir.
Kireçlemenin topraklara sağladığı en büyük yarar, asit reaksiyonlu topraklarda yüksek konsantrasyonlarda bulunan ve bitkilere toksit etki yapan Al ve Mn gibi elementlerin çözünürlüğünü azaltmasıdır. Bunun dışında toprak çözeltisinin Al+3 iyonlarının artması, Ca+2 alınımını azaltıyor.
Killi toprakta yetişen bitkiler şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut. Ancak bu bitkiler sadece killi toprakta değil, killi toprak karıştırılan topraklarda da yetiştirilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Kükürt toprak ıslahında ve toprak pH düzenini ayarlamada sıkça kullanılır. Kireci çözer, toprağın tuzluluğunu azaltır ve önler.
Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir. Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
Kireçli topraklarda, kireçle reaksiyona girerek arzu edilen çözünebilir kalsiyumu sağlamak ve jipsi oluşturmak yoluyla alkali toprakların ıslahına yardımcı olurlar. Jips, ucuz ve kolay elde edilebilir olması nedeniyle şimdiye kadar alkali toprakların ıslahında en yaygın olarak kullanılan ıslah maddesidir.
Sönmüş kirecin başlıca uygulamaları
Bazen tarımda şu şekilde de kullanılır: toprak asit giderici, meyve ağaçlarını zararlılara karşı koruyan koruyucu formülasyon veya. gübre katkı maddesi.
Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir. - Tınlı toprak, işlenmesi kolay olduğundan bahçe bitkileri yetiştiriciliğine uygun toprak türüdür. Kuraklıklarda çatlama problemi görülmez. Arpa, bakla, çeltik, kayısı, kuru fasulye, şeftali gibi bitkiler yetişmektedir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Kireçli kil toprakları daha iyi havalanabilen ve suyun da belirli bir ölçüde sızabildiği topraklardır. Kireçsiz kil topraklarında suyun sızması genellikle engellenmiş ve su durgunlaşmış olabilir.
Tarım Kireci Uygulaması Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Kirecin ph değeri ise 12.4'tür ve bu ph değeri ile kireç; kuvvetli bazlar arasında yer almaktadır.
Kireçli toprakta genellikle buğday, ceviz ve badem gibi bitkiler yetişmektedir. Kumlu toprak; Su tutma kapasitesi bakımından oldukça düşük olan toprak çeşitidir. İşlenmesi oldukça kolay olan kumlu toprak havuç, ayçiçeği, tütün, kereviz gibi bitkiler yetişmektedir.
Fazla asitli topraklardan kaçınmalıdır. Hafif ve orta kireçli topraklarda iyi yetişir. Öncelikle tarlada bitki artıklarının yok edilmesi gerekir.Bir önceki ürün kaldırıldıktan sonra toprak tavında ise derince sürülür.(15-20 cm) Bu sürümden sonra tarla kesekli ise diskaro ve tırmık geçilerek kesekler kırılmalıdır.
Kireç oranı yüksek olan topraklarda; verim çok yüksek olmaz, fakat üzümleri kalitelidir.
11 – Ceviz bahçesi kurulum yerinde toprağın %5 - 7 aktif kireç 'li olması demir klorozuna neden olabilmektedir. 12 – Ceviz ağaçları, meyve ağaçlarının toprak tuzluluğuna karşı gösterikleri dayanım sınıflandırmasında orta derecede dayanıklı sınıf gurubuna girmektedir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Toprakta OH- iyonlarının fazla olması demek bu toprağın alkali olduğunu yani pH'sının yüksek olduğunu gösterir bir bilgidir. Aynı şekilde toprakta H+ iyonlarının fazla olması da bu toprağın asidik olduğunu yani pH'sının düşük olduğunu gösterir.
pH1 yi yükseltmek için toprağa kalsiyum içeren azotlu ve fosforlu gübreler veya doğrudan kireç (CaCO3) ve (MgCO3) uygulaması yapılmalıdır. Böylece asit pH yavaş yavaş yukarıya doğru yükseltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri