İdrar yolu enfeksiyonu tanısını koyabilmek için idrar tahlili yapmak gerekmektedir. İdrarda görülen bakteriler kültür tahlili ile besiyerinde üretilir. Bakterinin tipi ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu saptanır.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Eğer idrar kültürü testi sonucunuz negatif ise numunede bakteri yok demektir bu da sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat eğer idrar kültürü testi sonucunuz pozitif ise idrarda bakteri bulunduğu anlamına gelir bu da üretrit, sistit ya da piyelonefrit adı verilen bir rahatsızlıklardan birine işaretidir.
Kan Tahlili
İdrar yolu enfeksiyonlarında kan tahlillerinin yapılması enfeksiyon belirteçlerinin incelenmesi, böbrek fonksiyonlarına bakılması ve idrar yollarının radyolojik olarak incelenmesi özellikle risk faktörü olan hastalarda önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
İlgili 27 soru bulundu
Laboratuvar Tanısı
Tam İdrar Tahlili; en sık kullanılan testtir ve hızlı sonuç verir. İdrar Kültürü; sık tekrarlayan ve 24-48 saatte iyileşme sağlanamayan enfeksiyonlarda, enfeksiyona neden olan bakteri türünün ve bu bakteriye karşı etkili olan antibiyotiğin tespit edilmesi için kullanılır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor. Ayrıca kadınların gebe olup olmadığı da idrar testi ile tespit ediliyor.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;
Yorgunluk. İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar. Kötü kokulu idrar. Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı
İdrar yolu enfeksiyonunun tanısı nasıl konulur? İdrar yolu enfeksiyonu isminden anlaşılacağı üzere idrar yollarında oluşan bir enfeksiyon türü olduğu için tanı koymanın en etkili yolu idrar tahlilidir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir.
İdrarda lökosit yüksekliği, bazı kanser türleri, kan hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gözlense de, sıklıkla aşağıda sıralanan hastalıkların varlığında görülen bir durumdur. İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrardaki lökosit seviyesinin normal düzeyin üzerinde olmasının en sık rastlanan sebebidir.
Test sonuçları lökosit negatif olduğunda yüksek protein veya glikoza rastlanmış demektir. Bu durumda lökosit sayımı en kesin sonucu almak için tekrar yapılır.
İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli? İdrarda lökosit seviyesinin 0 olması gerekir. İdrarda beyaz kan hücresi oranının sıfırdan fazla olması tehlikelidir, önemli sağlık problemlerini gösterir.
CRP (C-reaktif protein) karaciğerde üretilen bir proteindir. Vücudumuz enfeksiyon, tümör, travma gibi durumlara karşı karmaşık bir yanıt verir. Serum CRP konsantrasyonunun artması, vücut ısısının yükselmesi ve akyuvar sayısının artması yanıtın bir parçasıdır.
Tam idrar tahlili, böbrek, üriner sistem hastalıkları ile hastalığın seviyesi konusunda doktorunuza önemli bilgiler veriyor. Ayrıca idrarda protein, kan, protein, lökosit esteraz tespitine de olanak sağladığından olası hastalığınız için de aydınlatıcı bilgiler verebiliyor.
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
Özellikle ilk cinsel deneyimlerini balayında yaşayan kadınlarda uzamış ilişki süresi, vajina komşuluğundaki üretra denilen idrar kanalının dış ağzında tahrişe yol açar. Bu tahriş ile cinsel organdaki mikroplar kolayca idrar kanalına bulaşarak enfeksiyona yol açabilir.
İdrar içerisinde eritrosit görülmesi, idrara kan karıştığının göstergesidir. İdrara kan karışması tehlikeli bir durum değildir fakat ciddi hastalıkların teşhisi için önemlidir. Gün içerisinde tüketilen bazı besinlerden dolayı idrarda renk değişimi görülebilir.
İdrarda Epitel Kaç Olmalıdır? İdrar tahlillerinde epitel hücre normal değer aralığı 15-20 hpf'dir.
İdara pH'ının normal değeri yetişkinde 4,5-8,0 arasındadır. Ortalama pH 6 olarak kabul edilebilir. Sonuç olarak idrar pH'I asittir. Bekletilen idrar, ürenin amonyağa yıkılması ile alkali hale gelir.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Herhangi bir hastalık veya enfeksiyon şüphesi ile sağlık taraması yapılırken, CRP testine mutlaka yer verilir. Normalden belirgin şekilde yüksek çıkan CRP değerlerinde vücutta bir iltihaplanmanın söz konusu olduğu anlaşılır.
Kandaki iltihabın anlaşılması için kan tahlili yapılması yeterlidir. Belli bir miktara kadar olağan kabul edilen enfeksiyon ciddi seviyelerin üzerine çıkarsa vücutta da farklı belirtiler oluşur. Örneğin kişide ateş yükselir, mide bulantısı, ishal ve halsizlik ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri