Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Kabak dilimlerini ekleyin. Kabakların suyun altında kalması için üzerine bir tabak yerleştirin. Bu şekilde 24 saat bekletin.
KABAK TATLISI PİŞİRİRKEN PÜF NOKTALARI
Kabakları dilimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir.
Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Malzemeler: 1 çay bardağı (100 gr) sönmüş toz kireç 2,5 litre + 1 kg su. 1 kg soyulmuş kabak.
İlgili 28 soru bulundu
Sönmemiş kireç, temas edildiği zaman ciltte tahrişe; solunduğu zaman öksürüğe, hapşırmaya ve nefes darlığına sebep olur. Solunduktan sonra vücuda girerse, bulantı kusma ve ağrıya sebep olur.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Şimdi işin püf noktasına geliyoruz ben kireç kullanmaktan çekindiğim için kabaklarımı büyük bir leğen içerisinde 2, 5 yemek kaşığı karbonatla üzerine gelecek kadar suyla birlikte bir gece boyunca buzdolabında beklettim. Ertesi sabah kabakları bol suyla yıkayarak 15 dakika kadar temiz suda beklettim.
Kireç kabakları sertleştirmek için kullanılır ve dağılmasını engeller. Kayısı, erik, incir ve daha bir çok meyvenin tatlısı kireçte bekletilerek yapılabilir.
Kabak tatlısı tarifi
-2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Hazırladığınız bal kabaklarını bir tencerenin içerisine dizin ve üzerine şeker gezdirerek 1 gece şekere yatırarak bekletin. Bu sayede kabaklarınız hem daha kolay pişecektir hem de lezzetleri enfes olacaktır.
Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Pişirirken tencerenin kapağı kapatılmamalı. Bu kapaktaki suyun tencereye akmasına ve sulanmasına neden olur. Kabakları mümkün olduğunca iri parçalar halinde kesmeliyiz.
Nasıl Yapılır? Sönmemiş kireci kapaklı ve geniş bir kap içerisine alın, üzerine ortalama 3,5 litre su ekleyip en az 3 saat bekletin.
Rengi güzel ve parlak olması için; kabaklar yumuşadığında ve rengi koyulaştığında (bende 4, 5 saatte oldu) başlangıçta eklemediğimiz son 1 bardak şekeri de kabakların üzerine döküyoruz ve bu sefer tencerenin kapağı açık bir şekilde yarım saat de bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz ve tatlımızın altını kapatıyoruz.
Gelelim kabak tatlısı pişirmenin püf noktalarına…
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Hatay'ın Meşhur Kıtır Kabak Tatlısı/Kireçte Kabak Tatlısı (Videolu)
Tamamen kuruyan çiğ haldeki bal kabağı dilimlerini buzluğa uygun saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine ya da kilitli torbalara aktarın. Poşetlerin ya da saklama kabının üzerine bu işlemi yazdığınız tarihi de not ederek buzluğa kaldırın.
Buzdolabında çok fazla neme maruz kalmayacağı bir çekmeceye koyun. Buzdolaplarında bulunan sebze çekmeceleri bunun için uygundur. Bu çekmece, sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için ideal nem seviyesini korur. Kabağı 5-7 gün içinde kullanın.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
Fırında alt üst ayarda 200 derecede 15-20 dakika biraz suyunu çekene kadar pişirilir. Böylece kabaklar kendilerini biraz toplayacaktır. Lezzeti de katlanacaktır. Dinlendikten sonra veya soğuyunca ceviz ve tercihen tahin eşliğinde servis yapılır.
4- Rengi ve Kıvamını Seçin
“Bal kabağı tatlısının rengi daha açık, kıvamı sulu olsun.” diyorsanız sizin için tencerede pişirme yöntemi daha doğru olacaktır. “Suyunu çeksin, ağzıma şöyle karamelize olmuş bir lezzet gelsin, rengi de koyu görünsün.” diyorsanız tercihiniz fırında pişirme yönteminden yana olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri