Tuğla-kiremit imaline elverişli topraklar kumlu kil olarak adlandırılabilir. Seramik killerinden farkları bunların demir, silis ve karbonat bakımından daha zengin olmalarıdır. Bu topraklar kil, çorak, mil, silt, lem, balçık gibi isimler altında da tanınırlar.
Kiremitlerin hammaddesi kildir. Kil verimsiz bir topraktan alınan bir malzemedir. Böylece verimsiz topraklardan kanunlar çerçevesinde alınan kil, tuğla ve kiremit yapımıyla ekonomiye kazandırılır.
Nerede Kullanılır? Halk tarafından cehennem tuğlası olarak da bilinen ateş tuğlası, 2800 derecedeki ısıya dayanma özelliğine sahiptir. Kuvars topraktan yapılan ateş tuğla çeşitleri, yüksek ısıya dayanıklı olmasının yanında kolay erimeme özelliğine de sahiptir.
Tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen ses ve ısı yalıtımı için ana yapı malzemelerindendir.
Kuvarsit: Cam, seramik, inşaat ve refrakter malzemesi (silika tuğla) yapımında hammadde boya, deterjan, ve hafif gaz-beton yapı elemanlarının üretiminde yardımcı ana madde olarak ayrıca, ferro silisyum ferro -krom üretiminde ve demir-çelik sanayiinde geniş şekilde kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Tuğla-kiremit imaline elverişli topraklar kumlu kil olarak adlandırılabilir.
Çünkü;Tuğlanın nefes alma özelliği ile mekanlardaki ısı ve nem dengelerini ayarlayarak sağlıklı ortamlar yaratır , diğer yapı malzemelerine göre %20 oranında nemi hızla alır ve hızla geri verir. Isı geçirme ve depolama direnci büyüktür.
Su ve Nem tutmama, Sıva Tutuculuğu ve Ebat Kararlılığı, Çürümezlik ve Kokusuzluk, Ekonomiklik.
Fırınlanmış klinker tuğlaların ortalama ömrü yaklaşık 135 yıldır.
Değirmenlerden çıkan hammaddenin rutubeti yaklaşık %7–8 civarındadır. Daha sonra bu rutubetteki hammadde mikserlerde %22–22,5 rutubete gelinceye kadar homojen bir şekilde karıştırılır. Böylelikle yaş kiremit için gerekli çamur elde edilmiş olmaktadır.
Şamot, en basit tanımıyla, pişirildikten sonra öğütülmüş kildir. Seramik ve stoneware çamurlarını güçlendirmek ya da doku vermek için çamur bünyesine eklenir ve yüksek oranda alümina ve silika içerir. Alümina, alüminyum ve oksijenin kimyasal bir bileşimidir. Yüksek bir erime noktasına sahiptir.
Arı tuğlaları boyut olarak yapılarda kullandığımız tuğlalardan farksız; farklı olarak bunların üzerinde arıların giriş yapabileceği boyutlarda delikler ve dar açıklıklar mevcut. Aynı zamanda tuğlanın girişini çamur veya çeşitli bitki örtüsü ile kapatabilecekleri kalıplanmış oyuklar da bulunuyor.
Kiremit Tozu, Kiremit İrmiği
Teniz kortlarında, Koşu ve yürüyüş yollarında ,Futbol stadyumlarındaki , koşu pistlerinde , Tarihi Eser Restorasyon işlerinde, Peyzaj mimarisinde, Rutubeti olan mahallerde (Nemi alması için) tabanlarda ve duvar diplerinde kullanılabilir.
Özetle kiremit, kil, killi toprak ve balçığın harmanlanarak su, kum öğütülmüş tuğla tozu, kül ve benzerleri karıştırılarak makinelerle şekillendirilerek, kurutulduktan sonra fırınlarda pişirilerek elde edilen ve bina çatılarının yağışlardan korunması için kullanılan malzemedir.
Çatı kaplama malzemeleri arasında en iyi bilinen ve en çok tercih edilen malzeme, kiremittir. Braas Kiremit de yüksek üretim teknolojisi, sağlamlığı ve estetik profil yapısı sayesinde dünyanın farklı iklim kuşaklarında kullanılan, güvenilir bir çatı kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Kiremitaltı levhası çatılarda direkt olarak kiremitin altına döşenir. Mukavemeti yüksek sert bir malzeme oldıuğu için çatıda merteklerin üzerine döşenirken kaplama tahtasına gerek kalmadığı için çatıda %70 oranında ahşaptan ve ahşap işçiliğinden tasarruf sağlar.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Tuğla yapıların bir boya ile kaplanması onları depreme dayanıklı kılabilir. Söz konusu boya cam liflerinden oluşuyor ve yapının direncini artırmanın yanı sıra, sarsıntılarda esneklik kazanmasına da olanak sağlıyor. Tuğla yapılar daha ucuza mal olmakla birlikte, depreme pek de dayanıklı değildir.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Harç sertleşmeden önce yapıya doğrudan yağmur yağmamalıdır, aksi takdirde yağmur suyu, harcı derzlerden dışarıya çıkarabilir. Ayrıca, tuğla duvarları ıslanma ve kuruma döngülerinden korumanız önemlidir.
Tuğlalar, harcın suyunu emmemesi için duvar yapımına başlamadan önce su ile iyice ıslatılır. Duvarlarda kireç veya çimento harcı ile takviyeli veya melez harçlar kullanılabilir.
Çizelge 1'den görüldüğü gibi, Blokbims elemanı yaklaşık 96 saat gibi bir sürede suya doygun hale gelerek maksimum % 23,84 oranında su emdiği gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, aynı zaman diliminde tuğla malzemenin % 19,26′ lık bir su emme yüzdesine ulaştığı görülmüştür.
O dönemlerde yalnızca evlerde kullanılmakta olan tuğla, endüstriyel anlamda ise ilk defa MÖ 4. yy'da Babil Kulesi yapımında kullanılmıştır. Tuğlayı ilk defa üreterek kullananların Korintler olduğu belirtilirken, daha sonrasında farklı medeniyetler tarafından kullanılarak sağlam yapıların inşa edilmesi de sağlanmıştır.
Yüksek sıcaklıklara karşı son derece dayanıklı olan ateş tuğlaları, fırın, şömine, ocak, baca sistemleri gibi alanlarda güvenle kullanılıyor.
Yeni örülmüş tuğla duvarını da yağmurdan mutlaka korumanız gerek. Aksi taktirde yeni örülmüş tuğla duvarı uzun süre suya maruz kalırsa sızdırma, çimento artıkları ve renk değişikliği riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri