Kiril alfabesinde, Latin alfabesindeki kadar fazla harf yer almaz. Bu alfabede toplamda 33 adet harf vardır. Bu özelliği ile pek çok alfabeden daha fazla harf olduğunu söylemek mümkündür. Kiril alfabesinde bulunan 33 adet harfin 10 tanesi ünlü harf özelliği taşır.
*Kiril Alfabesi Türklerin kullandığı alfabeler arasında en çok sesli harf barındıran alfabedir. *38 harften oluşan alfabenin 11'i sesli harftir. *Soldan sağa doğru yazılır.
Kiril alfabesi yaygın olarak Slav dillerinin yazımında kullanılan, Yunan alfabesinden geliştirilmiş Rus alfabesidir. İlk Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın başlarında yazılmıştır. Hâlen Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Bosna, Sırbistan ve diğer ülkelerde kullanılmaktadır.
Yeni dini Slavlar arasında yaymak için görevlendirilen iki keşiş, işe, Slav diline uygun bir alfabe oluşturarak başlamış. Bizans İmparatoru'nun emriyle Selanik'ten Ohri'ye gelen Aziz Kyrillos ve Aziz Methodios kardeşler, Yunan ve İbrani alfabesinden yararlanarak Kiril Alfabesi'ni meydana getirmişler.
Eski Uygur alfabesi, toplam 18 harfe sahiptir. Sağdan sola doğru yazılır. Harflerin ön, iç ve son ses durumlarına göre başta, ortada ve sonda olmak üzere üçer şekilleri vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Yeni Uygur alfabesi, toplamda 32 harften oluşur. 11. yüzyıl sonrasında alfabeye 2 sesin birleşmesiyle oluşmuş olan iki harf eklenmiştir. Uygur alfabesi de Arap alfabesi gibi sağdan sola şeklinde yazılmaktadır. Uygur alfabesi, Soğd kökenli olan bir alfabedir.
3 tanesi ünlü 11 tanesi ünsüz olmak üzere toplam 14 harften oluşan Uygur alfabesinde yazılar sağdan sola doğru yazılmaktadır ve alfabede bulunan Z harfi dışındaki tüm harfler birbiriyle bitiştirilir. Uygur alfabesinde bulunan harflerin ses durumlarına göre yazılışları da değişmektedir.
Kiril alfabesini kullanan ülkeler: Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Moğolistan, Makedonya, Sırbistan, Abhazya, Güney Osetya. Rusya'da bu alfabe ilk olarak Orta Çağ'ın başlarında büyük yazı harfleri olarak kullanılmaya başlandı.
Kiril alfabesi okuma veya yazmayı öğrenmek aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Birkaç gün içinde sembolleri öğrenecek, birkaç hafta içinde hepsin ezberleyebileceksiniz. Kiril alfabesini öğrendikten sonra bu alfabeyi kullanan başka ülkelerin dillerini de öğrenmeye başlayabilirsiniz: Bulgaristan.
Kiril alfabesinde, Latin alfabesindeki kadar fazla harf yer almaz. Bu alfabede toplamda 33 adet harf vardır. Bu özelliği ile pek çok alfabeden daha fazla harf olduğunu söylemek mümkündür. Kiril alfabesinde bulunan 33 adet harfin 10 tanesi ünlü harf özelliği taşır.
Rus alfabesinin adı Kiril alfabesidir. Kiril alfabesi Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Moğolistan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır. Ancak Kiril alfabesini kullanan ülkeler ve milletler göz önüne alındığında Ruslar sayıca daha öndedir.
Türklerin en geniş ölçüde kullandığı yazı sistemleri Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin alfabesidir.
Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir. Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI. 1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
4) Kiril Alfabesi:
Türkler arasında 20 çeşit Kiril alfabesi kullanılmıştır. Kiril Alfabesi Türklerin kullandığı alfabeler arasında en çok sesli harf barındıran alfabedir. 38 harften oluşan alfabenin 11'i sesli harftir. Soldan sağa doğru yazılır.
"Osmanlı dönemindeki Türkçe Arap alfabesiyle yazılıyordu, bugün Latin alfabesini kullanıyoruz. Geçmişte atalarımız bin yıla yakın Arap alfabesini kullanmışlar. Türkçe'yi Kiril ya da Hint alfabeleriyle de yazabiliriz. Alfabe bir araçtır, esas olan dilin okunması yazılmasıdır.
Türkiye'de Yeni Türk alfabesi, Latin harfleri temel alınarak, 1 Kasım 1928 gün ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir. Bu kanuna göre, Yeni Türk alfabesinde 29 harf bulunur.
Rus alfabesi (Rusça: русский алфавит, russki alfavit), Rusça'nın yazımında kullanılan alfabedir. Kiril alfabesinden türemiş olup 33 harften oluşmaktadır.
Rusça, dünyanın en zor dilleri arasında yer alıyor. Sonradan Rusça öğrenmeye çalışanlar çoğu zaman bıkıyor ve öğrenmek istemiyor. Ancak bir dili öğrenebilmek için azimli olmak gerekiyor. Rusça öğrenme süresi kişiden kişiye değişiyor.
Bu alfabe 38 harften meydana gelmektedir. Fakat Kiril Alfabesi diğer alfabelerin tersine soldan sağa doğru yazılmaktadır.
Kiril alfabesi (Makedonca: Кирилица (Kirilitsa); Bulgarca: Кирилица (Kirilitsa); Rusça: Кириллица (Kirillitsa); Sırpça: Ћирилица (Çirilitsa), yaygın olarak Slav dillerinin yazımında kullanılan alfabedir.
Bilinen en eski Türk alfabesi, eski Türk alfabesi olarak da bilinen Orhun alfabesidir ve tarihi 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türk dilleri tarih boyunca Uygur, Kiril, Arap, Yunan, Latin ve diğer bazı Asya yazı sistemleri de dahil olmak üzere pek çok alfabe kullanmışlardır.
Kiril alfabesini okumak çok zor birşey değil aslında. Kiril Alfabesi Nasıl Okunur. Zor olan bu dil ile konuşulan dilin gramer özellikleri. Zira Türkçe kadar kolay bir gramerleri yok.
Çin alfabesinin aslında harflerden değil; sembollerden ve karakterlerden meydana geldiğini yazımızın başında belirtmiştik. Yaklaşık olarak 40 bin karakter ve sembolden oluşan Çin alfabesi, bu özelliği sebebiyle dünyanın en zor yazılabilen alfabesi olarak dikkat çekmektedir.
Yazı, 30 ünsüz, 5 ünlü (a, u, e, i, o), bir ters çevrik i, 3 tane de harf altı ünsüzü işareti içerir.
Orhun alfabesinde 38 harf vardır (Orhun harflerinin prototipi olarak görülen Yenisey yazı sisteminde 150'den fazla işaret vardır. Bu işaretlerin elenerek Orhun alfabesi'nde 38'e indirildiği görülüyor). Bu harflerin dört tanesi ünlü, geriye kalan 34 tanesi ünsüz işaretleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri