Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Beton zemin içine demir yerleştirmek için epoksi ile filiz ekme tekniği kullanılmaktadır. Bina güçlendirme çalışmalarında kullanılan epoksili filiz ekme işlemi, beton içinde delik açarak yapılmaktadır. Bunun için açılmak istenen çapta boşluk, bir matkap yardımıyla beton üzerinde oluşturulmaktadır.
Su yalıtımı ürünleri, yapılarda beton üzerine uygulanabildiği gibi beton dökümü aşamasında çimento ve su harcına ilave edilerek katkı malzemesi gibi de kullanılabilir. İnşaat aşamasında taze beton içerisine eklenecek olan su yalıtım malzemeleri betonu tam olarak su geçirmez kılmaktadır.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır.
Sika® Su Geçirmez Beton Sistemi Bileşenleri
derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür. SikaSwell® , profil ve sızdırmazlık malzemeleri, inşaat derzlerin (hareketsiz derzleri), servis girişlerinin ve geçme yerlerinin sızdırmazlığını sağlamak amacıyla suyla temas ettiğinde şişen ürünlerdir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Genelleyecek olursak betonarme yaparken destekler ve diğer taşıyıcı elemanlar 7 ila 28 gün boyunca sökülmemelidir. Bu gün sayısı da yine betonun çeşidine ve ne için kullanılacağına bağlı olarak değişim göstermektedir.
Oturduğunuz, kullandığınız, satın aldığınız, ihmal ettiğiniz binalarda kullanılan inşaat tekniklerinden, donatı tekniklerinden bir tanesini de, perde anlayışı meydana getirmektedir. Perde beton olarak da tanımlandığını göreceksiniz. Taşıyıcı beton olarak isimlendirilmesi de mümkündür.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Temel altı ortalama 7 – 10 cm dökülmelidir. Dökümünden önce projenin aplikasyonu yapılarak buna göre kalıp çakılmalıdır. Kalıp açılmayacak şekilde yapılmalıdır.
Beton dökümü tamamlandıktan sonraki 12 saat sonrasında kür uygulanmasına başlanmalıdır. Belirtilen süre içerisinde günde en az 2 defa beton sulanmalıdır. Beton sulaması yapılırken sabahın erken saatleri ya da akşam güneş batımı saatleri tercih edilmelidir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Üst katın betonundan su akıyorsa, betonun çatlak olabileceğini belirtmiştik. Bu çatlağın onarılması gerekir. Sağlam yapılarda, betonun sudan etkilenmemesi için ve çatlamaması için betonun harcının içine özel bir ilaç koyulur. Bu ilaç sayesinde beton suyu geçirmez.
Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır. Bu nedenle öğlen veya daha sonra ve özellikle gece yarısından sonra beton dökümü yapılmalıdır.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri