Kirişten Karot Alma Hatta mümkün mertebe kirişten örnek alma tercih edilmemektedir. Kirişten parça alınmak zorunda kalınırsa bu çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kolondan parça alma işlemi gibi burada da donatı tespit cihazıyla kiriş kontrol edilir ve donatının olmadığı alanlardan parça alma işlemi yapılır.
Kapsamlı bilgi düzeyinde, zemin katta üç, diğer bütün katlardan ikiden az olmamak üzere ve binada toplam dokuzdan az olmamak üzere her 400 m2'den bir adet beton numunesi alınarak deneye tabi tutulur.
İnşası tamamlanmış yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak hizmet ömrünün tespit edilmesi için 'Karot alma' işlemi yapılır. Karot binaların ve yapıların kapasite ve ömürlerini tespit etmesinin yanı sıra depreme dayanıklılığını da ölçmek için alınır.
Karot her kattan mı alınır? sorusuna, yapı inşası sırasında, genellikle her kattan birkaç karot numunesi alınır. Bu numuneler, yapı malzemelerinin kalitesini ve dayanıklılığını ölçmek için kullanılır ve yapının güvenliği açısından büyük önem taşırlar.
Zorunlu durumlarda kiriş ve döşemelerden de karot alınabilir. Karotlar perde ve kolonların orta bölgelerinden (momentin sıfır olduğu kısımlardan) alınmalıdır. Karot alırken mümkün olduğunca donatı kesmemeye özen gösterilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Karot testi yapılacak olanbinanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Firmamız en uygun fiyat garantisi vermektedir.Ortalama fiyatlar 4.000-7.000 TL dir.
- Her kattaki kolon ve perdelerden en az 3, toplam yapıda 9 adetten az olmamak üzere her 200 m² 'den bir karot. - Her donatı çeliği türünden en az bir numuneden çekme deneyi. Çelik uygun çıkmazsa en az 3 numune daha ve en düşük değer alınır.
Belirlenen yönetmeliğe göre TBDY–2018-15.2'ye göre performans analizlerinden yararlanılmak üzere belirlenen her kattan en az 3 numune örneği alınarak işlem yapılmaktadır. Kuralları detaylı incelediğimizde numune alımını zemin kattan 3 diğer katlardan en az iki olacak şekilde almamız gerektiği belirtilmiştir.
Standarda göre boy/çap oranı 1:1 olan karotlar için tolerans aralığı 0,90:1 ila 1,10:1 arasındadır. Boy/çap oranı 2:1 olan karotlar için ise 1,95:1 ila 2,05:1 arasındadır.
Genellikle karot alma işlemi yapı sahibi veya müteahhit tarafından ödenir. Yapı sahibi var olan bina veya yapıda yapılacak değişiklikler veya yenileme çalışmaları için gerekli olan yapısal analizleri yapmak üzere karot alma işlemi için ödeme yapabilir.
T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliklerine göre yapıların 450 m2'yi geçmeyen her katından 1 set (3 adet) karot numunesi alınmalıdır.
KAROT ALINAN YER NASIL DOLDURULUR? Karot makinesi yardımıyla binanın taşıyıcı yapı elemanlarından alınan beton numunesi laboratuvara gönderilirken, oluşan boşluklar ise c-40 gibi mevcut beton sınıfının daha üstünde yüksek bir kimyasal yapı tamir harcı ile dolduruluyor.
Bahsi geçen kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermezler.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çıkan rapor binanın riskli olduğunu ortaya koyarsa, bu rapor belediyeye ibraz edilir. Belediye gerekli incelemeyi tamamlayıp tapuya gönderdikten sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konulur.
Sertleşmiş beton (karot) deneyleri için 28 gün olgunluktan daha düşük olgunluğa sahip betondan alinan karot numuneleri kullanılmamalıdır. Karot numuneleri alınmadan önce incelenen beton, deney bölgelerine ayrılır.
Raporun olumsuz sonuçlanması durumunda; ihtimal dahilindeyse bina güçlendirilir. Fakat böyle bir durum söz konusu olmazsa, binanın yıkılması gerekir. Bina risk testi sonucu binanın yıkımı için maliklere 60 gün süre verilir.
Soru: Kiracılar karot testi ve bina hasar tespiti yaptırabilir mi? Cevap: Hasar tespitini ve karot testini yalnızca ev sahipleri yaptırabilir.
Yeni atılan betonlarda karot işlemi yapmak, yapının diğer kalan kısımlarının da zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden bu işlem en az yapının inşa edilmesinden 28 gün sonra alınmalıdır.
Kolon ve duvar gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri numune alınan taşıyıcı elemanların dayanımını etkilemediğini göstermiştir. Edinilen bilgilere göre karot için açılan boşluk hemen özel yüksek mukavemetli harç ile doldurulur.
Yani bir inşaatın yapımının üzerinden en az 28 gün geçmesi gerekir. Yeni atılmış olan betonlardan karot örneği alınması diğer kısımların zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle karot örneği için en 28 gün şartı vardır.
Mevcut deprem yönetmeliğinde deprem bölgelerinde basınç dayanımının en az 20 MPa olması istenirken, Türkiye Hazır Beton Birliği betonun dayanıklılığı sağlaması açısından en az dayanımın 30 MPa olması önerilmiĢtir.
Standart olarak betonun dayanıklılık değeri 20 megapascal (Mpa - santimetre başına 200 kilo yük taşıyabilir) olması gerekirken, kamu binalarında ortalama 5,5, askerî binalarda 15 ve konutlarda ise 9 Mpa değerinde çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları deprem testi yapmakla ve deprem raporu hazırlamakla yetkilendirilmiştir. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri