Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
Tek bir hareketli parçaya sahip olan elektrik motorunun kullanım ömrü daha uzundur. Genellikle, düzgün olarak bakımı yapılmış bir elektrik motoru, büyük onarımlara ihtiyaç duymadan 30.000 saate kadar kullanım ömrüne sahiptir.
hayırlı günler. otomatiğin sistemine göre değişir. amt mmt easytronik gibi otomatikleştirilmiş şanzımana sahip bir araç sa evet debriyaj balatası mevcuttur. tork konvertörlü ise mevcut değildir.
Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor.
Enerji Kazanımlı/ rejenatif fren: Elektrikli araçlarda normal şarjların yanı sıra frenlerden de enerji depolanabilmektedir. Fren balatalarının durma esnasında ortaya çıkardıkları kinetik enerji, rejenatif fren sayesinde elektrik enerjisine çevrilmektedir.
+ - Elektrikli otomobilimi yağmurlu veya karlı havalarda şarj edersem elektrik çarpma ihtimali var mı? Otomobile takılan bölgede bulunan soket ne kadar ıslanırsa ıslansın otomobile taktığınızda sizi elektrik çarpma ihtimali yoktur. Yağmur altında veya karda şarj yapmanızdan size bir zarar gelmeyecektir.
Elektrikli araçlarda vitese ihtiyaç olmadığı için dolaylı olarak şanzıman da bulunmuyor.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
Togg'un bataryasının hassasiyeti 8 yıl sonra yüzde 80'ın altına düşüyor. Bu yüzden değiştirelim tavsiyesinde bulunuyoruz." Eğer Togg sahibi iseniz, aracın pil ömrü 8 yıl kullanım sunacak.
Buna göre, Togg'un 52,4 kWh (314 km menzil) bataryaya sahip versiyonu evden 115,8 TL, işyerinden 198 TL giderle deposunu doldurabiliyor. Aracın Togg'un hızlı şarj istasyonu Trugo'dan şarj olma maliyeti ise 418,6 TL'ye ulaşıyor.
Elektrikli bir arabayı şarj etmek evde ya da herhangi bir halka açık şarj istasyonunda yapılabilir. Arabanın şarjını tam olarak doldurmak 30 dakika ya da yarım gün kadar sürebilir.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
En uzun mesafeli elektrikli otomobil olan Tesla Roadster, yeniden şarj edilmesi gerekmeden önce 620 km yol kat edebilir. En uzun mesafeli elektrikli otomobillerden biri, tek bir şarjla 515 km kadar çıkabilen Tesla Model S'dir.
Elektrikli araçların 100 kilometrede tükettiği elektrik 22-33 lira arasında değişmektedir. Eğer araç şarj istasyonundan DC hızlı şarj soketiyle şarj edilirse bu rakamlar üç katına kadar çıkabilmektedir.
Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz. İkinci 500 kilometrelik yol için ise Trugo istasyonunda hızlı şarjla 667 TL ödersiniz.
Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Aracınızın kaç kW hıza ulaştığını öğrenerek evinizdeki şarj süresini hesaplayabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri