Çeşitli virüsler, alerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de kirpik dibi iltihabına yol açabilir.” Gözdeki batmayı ciddiye alın Kirpik dibi iltihabı olan hastalarda konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğünü belirten Op.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Kirpik dibi iltihabı ya da tıbbi ismi ile blefarit çok sık görülen bir durumdur. Hasta konforunu bozan, kızarık kirpik diplerine ve yanma batma gibi belirtilere neden olur. Kirpik dibi iltihabı tedavisi oldukça güçtür. Kronik bir durumdur.
Kirpiklerin içe dönmesine “trikiyazis” denir. Kirpikler blefarit (kirpik dibi iltihabı), herpes zoster enfeksiyonu ve trahom gibi nedenlerle içe döner. İçe dönük kirpikler estetik olmayan görüntünün yanısıra, gözde batma, rahatsızlık hissi yaparlar.
Blefarit ismini verdiğimiz kirpik dibi iltihabı, yağ bezlerinin (meibomian) fonksiyonlarının bozulması ve kıvamı artmış bir şekilde üretim yapmalarından kaynaklanır. Genellikle yapısal bir durum olan Blefarit ancak bilinçli bir hastanın düzenli uygulayacağı tedavi ve önlemleri ile kontrol altına alınabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Blefarit (Kirpik Dibi İltihabı) Nasıl Anlaşılır? Kirpik dibi iltihabı klinik olarak hastaların göz kapaklarının çevresinde kepeklerin olması ve kirpik diplerinde kepeklerin olması ile bulgu verir. Bunun dışında bu kepeklerin olduğu kısımlarda kaşıntı olur.
Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
Kirpik, toz veya makyaj kalıntıları gibi yabancı maddeler gözde tahrişe, kızarıklığa, acıya ve ağrıya neden olabilir. Konjonktivit: Konjonktiva, gözün önünü ve göz kapağının altını kaplayan dokudur. Bu dokuda alerji ya da bir bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon gözlenebilir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
c- Antibiyotik ve kortizonlu merhemler: Aynı şekilde kirpik dibi kuruduktan sonra antibiyotik ve/veya kortizonlu merhem kirpik dibine sıkılır ve kulak çubuğu ile yayılması sağlanır. Bu işlem genelde gece yatmadan önce yapılır.
Gözümüze kaçan kirpikler göz kapağının altına kaçıp ortalıktan yok oluyorlar. Göz küremizin beyaz kısmı ve göz kapaklarımızın iç yüzünü kaplayan saydam, keratinsiz ve düzenli yerleşimli epitel hücrelerinden oluşan konjonktiva adında bir doku var. Göz kapağı altındaki bu dokuda kirpiklerin biriktiği bilinmektedir.
Blefarit adını verdiğimiz kirpik dibi iltihabı en sık rastladığımız göz kapağı hastalıklarından birisidir. Kirpik dibi iltihabı gözde kızarıklık, kaşıntı ve kirpik dökülmesi ile seyreden kronik bir hastalıktır. En sık nedenleri arasında cilt hastalıkları veya bakteriyel infeksiyonlar yer alır.
Tedavisi ilk olarak yağ bezlerinin çalışmasını düzenleyen kirpik dibi iltihabı lazer Tedavisi olan IPL ışık ve maske uygulaması ile yapılır. Eğer demodex paraziti mevcutsa çay yağı içeren, değilse sadece temizleyici içeren ilaçlı mendiller ya da göz şampuanları ile kirpik dipleri her gün temizlenmelidir.
Kirpik çekme: Triotilomani, saç/kıl çekme dürtüsü ile karakterize olan psikolojik bir durumdur. Bu dürtü vücudun herhangi bir yerindeki kılı etkileyebilir, yani kirpikler de bu durumdan etkilenebilir. Çekilerek koparılan kirpiklerin tekrar uzaması birkaç ayı alabilir.
Bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar kızarıklık, sulanma, kaşıntı, ağrı, şişlik, hassasiyet ve bulanık görme gibi semptomlara kendini belli eder.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Şikayetler ilk günler daha fazladır. Zaman içinde azalmaktadır. Bazı hastalarımızda şikayetlerin tam olarak yok olması aylar sürer ve bu süre boyunca suni göz yaşı damlalarını kontrolümüz ile öneriyoruz.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
Belirtileri, Tedavi Yöntemleri ve Korunma Yolları Göz kuruluğu, gözyaşı miktarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar ve gözlerde batma, yanma ve kaşınmayla kendini gösterir.
Ne yazık ki, kirpik ve kaş dökülmesinin tedavisi için kesin bir tedavi kılavuzu yoktur. Mevcut ilaçların sınırlı sayıda olması ve tedavi edilmesi zor olan alanlar nedeniyle tedavi her zaman mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte kayıptan sorumlu olan altta yatan hastalığı belirlemek Dermatologların en önemli görevidir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) bir göz kapağının kenarında, kirpiklerin dışa doğru uzadığı ve arkasında da yağ bezlerinin olduğu bölümde görülen bir hastalıktır. Bu, çok yaygın bir sorundur ve genellikle; cildi yağlı olan, kepek sorunu ya da gözleri kuru olan kişilerde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri