Yemekten sonra muz yerseniz mide ekşimesi rahatsızlığını rahatlatırsınız. Mide asidinin çok salgılanması ile mide ekşimesi yaşanır. Asidi artıran sebepler ise çevresel faktörlerdir. Yağlı ve ağır beslenme neticesi yaşanan bu hal kişinin yaşam kalitesini negatif etkiler.
USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre muz diğer meyvelerden daha düşük miktarda fruktoz içermesine rağmen bazı kişilerde reaksiyona yol açar. Kalıtsal fruktoz intoleransına sahip bu kişilerin bağırsakları da fruktozu parçalayamadığı için karın ağrısı görülür.
Bu nedenle uzun süreli mide ağrılarında zaman kaybedilmeden uzman hekime başvurulmalıdır. Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Muz mide asidine karşı koruyucu mukus bariyer üretir. Muzun ülser hastalarına karşı kullanılan antiasit etkilerinin yanı sıra mide ülserine neden olan bakterileri ortadan kaldırılmasında da olumlu etkisi bulunur.
İlgili 39 soru bulundu
AYRAN VEYA YOĞURT Tam yağlı yoğurt veya ayran mide asidinin oranını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek yerken yaşanan ağrıları azaltır. Uzmanlar özellikle yemekle beraber yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.
Yüzyıllardır yemeklerden sonra midenin rahatlaması için soda tüketilir. İçerdiği magnezyum, soydum ve flor sayesinde mide asidini dengeleyerek sindirimi kolaylaştırdığından hazımsızlık çeken birçok kişinin tüketmeyi tercih ettiği içecektir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Kabızlık:Muz içeren bir diyet, la ksatiflere (bağırsak çalıştırıcı ilaçlar) başvurmaya gerek kalmadan, normal bağırsak hareketini yeniler.
Ayrıca muz vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir meyvedir. İçerisinde barındırdığı protein, lif, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C vitamini içermektedir. Bu içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır. Zayıflamaya etkisi yüksektir.
Eğer muz tükettiğinizde mide bulantısı, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler görülüyorsa tüketilmemesi önerilir. Muz şeker hastalığı olan kişiler de fazla tüketilmemesi gerekir. İçerisinde fazla miktarda şeker bulunduğu için kişilerde sorunlara yol açabilir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Yemekten sonra muz yerseniz mide ekşimesi rahatsızlığını rahatlatırsınız. Mide asidinin çok salgılanması ile mide ekşimesi yaşanır. Asidi artıran sebepler ise çevresel faktörlerdir. Yağlı ve ağır beslenme neticesi yaşanan bu hal kişinin yaşam kalitesini negatif etkiler.
İhtiyaçlarınız Doğrultusunda Yeşil veya Olgun Muz Tüketmek
Bunun sebebi, meyve olgunlaştıkça içerdiği enzimlerin nişastaya, nişastanın da mono ve sakaroz, glukoz ve fruktoz gibi disakkaritlere (yani basit şekerlere) dönüşüyor olmasıdır. Tam da bu evre muzun sindirilmesi açısından en kolay olgunluk evresidir.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
Sebzeler; Yağdan ve şekerden fakir besinler olup, mide asidini azaltıyorlar. Yeşil fasulye, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklılar, patates ve salatalık tüketmek yarar sağlıyor.
Evet, yoğurt midedeki ekşimeye iyi gelir. Bu nedenle ara öğünlerde tüketilmelidir. Pekmez reflü sürecinde hafifleme sağlayan bir diğer besindir. Makul miktarda tüketildiğinde mide yanması gibi şikayetlerin azalmasını sağlar.
Günlük olarak belirli miktarlarda zeytin çekirdeği yutmak, reflü ve mide yanması gibi rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Hemoroit gibi hastalıklara sahip kişilerin yaralarının parçalanmasını sağlamaktadır. Düzenli olarak zeytin çekirdeği yutmak, kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçmenizi sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri