Her insanda cilt yüzeyinde bazı insanlarda ise bakteriler kirpik diplerinde çoğalırlar. Kirpik diplerinde büyük sayıda bakterilerin oluşması kepeğe benzer kabuklanmaya ve kirpik diplerinde kızarıklık hafif ödemlenmeye neden olur.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
Temiz bir kaba sıcak su konur ve içine bebek şampuanı veya piyasada satılan göz şampuanlarından bir miktar eklenir. Temiz bir pamuk veya bez bu karışıma batırıldıktan sonra, kirpik dipleri ve göz kapağındaki yağlı birikintiler ve kabuklar gidene kadar, en az 15 saniye iyice temizlenir.
Kirpik diplerinde yağ salınımını sağlayan bezler olduğu için bu bezlerin kanalları blefarit durumunda tıkanabilmektedir. Kirpik diplerinde yağ salınımına neden olan bezler tıkanırsa hastada kuru göz semptomları olur. Bu yüzden tedavide kuru göze yönelik tedavilerinde kirpik dibi temizliğine eklenmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Her insanda cilt yüzeyinde bazı insanlarda ise bakteriler kirpik diplerinde çoğalırlar. Kirpik diplerinde büyük sayıda bakterilerin oluşması kepeğe benzer kabuklanmaya ve kirpik diplerinde kızarıklık hafif ödemlenmeye neden olur.
Göz kapakları düzenli olarak temizlenmelidir. Ilık ve ıslak kompresle kabuklar yumuşatılırsa daha iyi sonuç alınır. Küçük ve temiz bir havlunun sıcak suyla ıslatılıp sıkıldıktan sonra 5-10 dakika göz kapaklarının üzerinde tutulması faydalıdır. Havlu soğudukça sıcak suyla tekrar ıslatılarak sıcak kalması sağlanabilir.
En sık nedenleri arasında cilt hastalıkları veya bakteriyel infeksiyonlar yer alır. Cildin yapısını bozan, kurumaya sebep olan akne rosesea (gül hastalığı), egzema, atopik dermatit gibi cilt hastalıklarında kirpik dibinde yer alan yağ kanallarının işlevi bozulur.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Yağ tabakanın tıkanan meibom yani kirpik dibi bezlerinin iyi çalışmaması sonucunda salgılanamaması, kısa dönemde hızlı su tabaka buharlaşması ile kuru göze sebep olurken, uzun dönemde bu bezlerin tamamen tahrip olması sonucunda, hep rahatsız, kızarık, yanan batan çok ciddi göz kuruluğuna sebep olabilmektedir.
Kirpik dibi iltihabına Blefarit denir. Kirpik diplerinde kronik kaşıntı , pullanma ve kirpiklerde dökülme ile seyreder. İki tiptir ; bir tipi mikrobik Stafilakoklara bağlı , diğer tipi seboreik tip kirpik diplerindeki yağ metabolizması bozukluğuna bağlıdır . Kirpik dibi hijyeni çok önemlidir .
Kirpik dibi iltihabı tedavisi oldukça güçtür. Kronik bir durumdur. Tam tedavi edilmesi mümkün olmasa da düzenli tedavi ile sakinleşir, belirtiler azalır.
Dış Arpacık: Kirpik dibinde oluşan arpacık türüdür. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap nedeniyle ortaya çıkar ve sivilce görünümündedir. Tıpta dış hordeolum olarak tanımlanan dış arpacık, zeiss ve moll bezlerinin etkilenmesine bağlı olarak görülür.
Doğal Yolları Dene
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Kepek, doğru tedavi ve bakımla kontrol altına alınabilmektedir. Hafif kepeğe sahip olanlar öncelikle yağ ve ciltte biriken hücrelerin birikimini azaltmak için kepek önleyici şampuanlarla düzenli temizliği deneyebilir. Bu durum işe yaramazsa uzman doktora başvurarak ilaçlı kepek şampuanı kullanılabilir.
Vücut biti için hastanın çamaşırları sıcak suda yıkanır ve sıcakta kurutulur. Çamaşır kurutucuda 65 C de 30 dakka kalması yeterlidir. Temizlenemeyen eşyalar plastik torbada 1 hafta-10 gün bekletilir. Kirpik tutulumunda vazelin veya fizostigmin göz pomadı kirpik diplerine uygulanır ve mekanik temizlik yapılır.
Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılığı yüksek olabileceğinden ötürü tedavisi için doktora başvurmak gerekir.
Göz Altı Yağ Bezesi (Milia) Nedir? Göz altı yağ bezesi, genellikle göz çevresinde ya da altında ortaya çıkan, deri altında bulunan keratin kaynaklı oluşan küçük şişliklere neden olan cilt rahatsızlığıdır. Bu şişlikler, ölü deri hücrelerinin gözeneklerin altında birikmesi sonucu oluşur.
Antiseptik çay ağacı yağı, klorheksidin veya povidin iyot içeren yıkama ürünleri kullanılabilir. Aktif lezyon yokken kurutucu pudralar tercih edilebilir. Kıl kökü iltihabına neden olan etkene göre antibakteriyel, antifungal kremler veya tabletler önerilebilir.
Arpacık tedavisinde kirpik dibi temizliği, sıcak pansuman ve kapaklara masaj yapmak en az ilaç tedavisi kadar yararlı ve önemlidir. Bu yöntemlerin uygulanması göz yaşı yağ bezlerinin tıkanıklığı açılmasını, enfeksiyon sınırlanmasını ve kistleşmenin önüne geçilmesini sağlar.
Göz kapağı egzaması, üst veya alt göz kapağında kırmızı lekeler ve pul pul dökülmeler şeklinde kendini gösterir. Hepsinden önemlisi, çok kaşıntılıdır ve önlenemez bir kaşıma dürtüsüne neden olur. Bu, iltihabın uzun sürmesine ve şiddetlenmesine ve ödem oluşumuna sebep olur.
Şişlik, göz kapaklarının normalden daha kalın veya şişkin görünmesine neden olabilir. Göz kapaklarında pullanma veya pullanma: Blefarit, göz kapaklarının kenarında ciltte pullanma veya pullanma oluşumuna yol açabilir. Bu durum genellikle ölü cilt hücrelerinin birikmesi ve kabuklanmasıyla ilişkilidir.
Göz Kapağı Egzaması Neden Olur? Bazı makyaj malzemeleri markaları, parfümler, havadaki alerjenler, kontakt lens suları ve yapay kirpikler göz egzaması rahatsızlığına neden olur. Bu nedenlerin dışında dermatit ve sistemik eritem gibi diğer otoimmün bozukluklar da göz egzamasına yol açar.
Kaş bölgesi için özel olarak geliştirilmiş bakım yağları ile kaş bölgenizin nem dengesine destek veriniz. Yüz temizliği sırasında ılık su kullanmaya özen gösteriniz. Kepek oluşumu döneminde makyaj yapmaya ara veriniz. Yeterli miktarda su tüketimine özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri