Canlı müzik izni almak veya belediyelere yapılan şikayetleri değerlendirmek amacı ile çevresel gürültü ölçümü yapılır. Çevresel gürültü ölçümleri genellikle belediyeler tarafından istenir, bazı durumlarda il çevre ve şehircilik müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu ölçümleri isteyebilir.
Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültünun kontrol altına alınmasına ilişkin esas ve kriterler (Madde 24) belirtilmiştir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi çevre ve Orman Bakanlığına aittir.
Çevresel Gürültü Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili ve TÜRKAK'dan akredite bir laboratuvardan alınmalıdır. AND olarak bu kriterleri sağlıyor, uzman kadromuz ile Çevresel Gürültü ölçümü ve raporlanması hizmeti veriyoruz.
Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır? Uzman kişiler tarafından kalibrasyonlu ses seviyesi ölçer cihazlarla yapılır. Gürültüye maruz kalan kişinin çalıştığı noktada gerçekleştirilir. Ölçüm sonrasında hazırlanan raporda aşılmaması gereken gürültü değeri ve ölçülen değer belirtilir.
Gürültü ölçümü, toz ölçümleri, gaz ölçümleri, termal konfor ölçümüleri gibi iç ortam ölçümleri parametreleri yasal zorunluluktur. Tüm bu işlemlerin mevzuatın öngördüğü 6331 sayılı İSG Kanununun yerine getirilmesi ile yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu kurallar arasında gürültü miktarı da yer alır. Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre; Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
Gürültüye Neden Olma Suçu Nedir? (TCK 183)
Madde 183 - (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Gürültü ne ile ölçülür? Gürültü ölçümlerinde kullanılan başlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler olarak sunulabilir. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle ses ölçerler kullanılmaktadır.
Dozimetre (Etki İzleme Analizi)
Gürültülü ortamlarda çalışanların üzerlerine, kulağa yakın bir yerde olacak şekilde takılarak ilgili kişinin belirlenen süre zarfında ne kadar kişisel gürültüye maruz kaldığını ölçen aletlerdir.
Bu nedenle ortam gürültü ölçümü çok tehlikeli sınıfta 2 yılda bir, tehlikeli sınıfta 4 yılda bir, az tehlikeli sınıfta 6 yılda bir yeniden yapılmalıdır.Ortam gürültü ölçümüperiyodunu iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin uygun görmesi halinde kısaltılabilir.
Gürültü devam etmekle beraber genel kurula kadar dayanacak haliniz kalmadı ve yapılan “uyarı”larda işe yaramadıysa, 155'i arayarak polise (kolluğa) şikayet edebilirsiniz. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre gürültü yapan ve rahatsız eden komşuya her yıl değişen oranlarda ve katmalı olarak uygulanmak ...
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür.
85 dB ve daha yüksek sesler rahatsızlık sebebidir. İnsanın dayanabileceği ses şiddeti 0-120 dB arasındadır. Ses şiddetinin 120 dB'in üstünde olması insan kulağında fiziksel zarar meydana getirebilir, acı verebilir ve işitme kaybına neden olabilir.
Komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler.
Lakin uygulamada çoğu zaman polis idari para cezası kesmek yerine komşunuzu kapıda uyarmayı tercih eder. Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz.
Gürültü ölçümü konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili olan laboratuvarlarının raporları geçerlilik göstermektedir. 2019 yılında devreye giren MELBES sistemi ile çevre izni kapsamında yapılacak akustik gürültü ölçümü talepleri toplanmaktadır. Alınan talepleri MELBES yetkili laboratuvarlara atamaktadır.
Dozimetri, radyoaktif ortamlarda çalışan kişilerin, maruz kaldıkları radyasyon miktarını ölçmekte yaygın olarak kullanılır. Bu kişiler, iş güvenliği kanunlarıyla belirlenen radyasyon seviyesinden daha yüksek doz ışımaya maruz kalmamalıdır. Düzenli ölçümler yapılarak, insan sağlığı güvence altına alınır.
Radyasyon yayan cihaz veya radyoaktif maddelerle çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon dozunu ölçmeye yarayan cihazlara kişisel dozimetre adı verilir.
a) Tüm vücut radyasyon dozunun ölçülebilmesi için dozimetreler, aşağıdaki şekillerde gösterildiği gibi çalışma önlüğünün üst cebine, yakaya veya kemere (dozimetre öne gelecek şekilde) klips ile tutturulmalıdır. Çalışmalar sırasında kurşun önlük kullanılıyor ise dozimetrelerin, kurşun önlük altında olması gerekmektedir.
Ölçme cihazı mikrofonu çalışanın duyma mesafesine (kulak kanalına) mümkün olan en yakın noktaya sabitlenir. İşçi bu halde günlük faaliyetlerine devam etmiş ve gürültülü alanlarda kaldığı sürelerde ölçüme devam edilir. Böylece gün içinde ölçüme konu olan gürültüye maruz kalınan zamanda ölçüm yapılmıştır.
MADDE 8 – (1) Binaların dışındaki gürültü düzeylerinin ölçülmesi, hesaplanması ve değerlendirilmesinde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği esas alınır. Ölçümler, TS 9315 ISO 1996-1 ve TS ISO 1996-2 standartlarına göre yapılır.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanması için desibel ölçümüne gerek yoktur. Şikâyet sonrasında polis ya da zabıta gürültüyü tespit ederek ceza kesebilir.
İlk olarak komşu sözlü olarak ikaz edilmelidir. Ardından bu durum apartman yöneticisine bildirilmelidir. Apartman yöneticisi de gürültü yapan komşuyu sözlü olarak ikaz etmelidir. Bu durum da işe yaramazsa gürültü yapan komşuya noterden ihtarname gönderilmelidir.
Gürültü yapan komşuya karşı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak rahatsızlık yarattığı unsurların ispatlanması halinde tedbir kararı talebinde bulunabilinir. Bu başvuruların avukat ile yapılması oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri