"Kirveler, Temmuz'un (Yaz mevsimi) ortasında bir pınarda ıslanıp bir dikene serilen mendilin kurumasına kadar geçen süreden fazla küs kalsa ikrar bozulur.
Yani ebedi evlenilmesi, nikâhlanılması haram olanlardan değildir. Kirvelik bir yardımlaşma ve dostluktur. Dinimizde nesep, evlilik ve süt mahremiyeti vardır. Sünnet olan kişi veya kardeşlerinin kirveleriyle veya kirvenin çocuklarıyla evlenmeleri caizdir.
Kelime muhtemelen Farsça kanalıyla Türkçe'ye geçmiştir, halk ağzında kivre şeklinde de kullanılmaktadır. Kirvelik geniş anlamda Dağıstan'dan Adana'ya, Tebriz'den Sivas'ın doğusuna, dar anlamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya kadar yayılmış en eski Türk geleneklerindendir.
Kirvenin başlıca görevi çocuğun kollarını elleriyle, bacaklarını da kendi bacaklarıyla sıkıca tutarak sünnetçinin işini kolaylaştırmaktır. Kirveliğin yaygın olduğu kesimlerde sünnet düğününün masraflarını karşılamak, ailenin bütün fertlerine, davetlilere armağanlar vermek başta gelir.
Bu bölgedeki sünnet düğünleri, evlilik düğünlerinde olduğu gibi genellikle çalgılı, davullu, zurnalı, bol ziyafetli bir şekilde yapılır. Sünnet düğünü yaklaştığında çocuğun yatağı, çarşafı, yorganı, yastığı yenilenir; işlemeli yatak takımları hazırlanır. Çocuğa özel hazırlanmış sünnet elbiseleri alınır.
İlgili 36 soru bulundu
Kirvalık/Sünnet
Baba, çocuğu sünnet ettirmezden evvel, ona bir kirve intihap etmek mecburiyetindedir. Kirveyi çocuk babası içtimai durumuna uygun akraba veya tanıdıklarından intihap eder ve ona; oğluma kirve olarak sizi uygun gördük der o da kabul ederse birlikte kararlaştırılır. Sünnet yapılacağı gün belli edilir.
Çocukların kirvesi olan kişi yerini aldıktan sonra çocuk kucağına oturtulur ve sünnetçi tarafından sünnet gerçekleştirilir.
Tıpkı Alevilerde olduğu gibi Kirve olan kişiler ve aileleri ahret kardeşi sayıldıklarından evlilik kesinlikle yasaktır.
Kirve çocuğa altın, saat vb. gibi armağanlar getirir. Çocuğun babası tarafından kirveye halı, elbise vb. gibi armağan verilir. Çocuk otomobille ya da atla gezdirilir.
Kirve, bu İslami kural için gerçekleştirilen sünnet ritüelde rol oynayan kişilerden birine verilen sıfattır. Buna göre kirve olan kişi, sünnet ritüelinde çocuğu kucağına alır, korkmaması için onu teskin eder, eliyle çocuğun gözlerini kapatır ve işlem gerçekleşir.
13. Kirve (Malatya)
Sünnet geleneğinden bildiğimiz bu kelime aslında en yakın kişi, aziz insan anlamlarına da gelmektedir.
Kirve kelimesi genel olarak sünnet düğünlerinde yaygın olarak kullanılan kelimelidir. Sünnet düğünü sahibi bir ailenin maddi ve manevi yakını olan kişiye kirve denmektedir. Kirve olan kişi sünnet olan çocuğun sünnet düğününde masrafları ve sünnet sırasında çocuğun manevi yardımcısı olan kişiye denmektedir.
Kirve, akrabalık bağı olmayan insanlardan seçilerek; teklif edilen kişi ile akrabalık bağı kurma amaçlanır. Bu bağ, o kadar ileri boyuta taşınır ki kirve, çocuğun manevi babasıdır ve o kişi ile kirve olunduktan sonra kız alıp vermek yasaktır.
Evlenmeden doğan hısımlık sebebiyle evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar dört grupta toplanır: 1. Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri. 2. Oğul ve erkek torunların eşleri. 3. Kayınvâlide ile eşin baba ve anne tarafından nineleri.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Kişi kendi yeğeniyle, halasıyla, teyzesiyle, dayısıyla hiçbir şekilde evlenemez. İslam dininde bunlar kesinlikle haram kılınmıştır.
Kirve sünnet düğünü olan ailenin yakınına verilen isimdir. Bu kişi genelde babanın en yakın arkadaşı ya da en çok sorumluluk almış kimsedir. Kirve bazı yörelerde sünnet masraflarına da ortak olur.
Pek çok farklı ebeveyn ise sünnet olan çocuğa kına yakmayı tercih eder. Bu durumda minik keseciklerde hazırlanan kınalar da misafirlere dağıtılır. Tüm bunların yanı sıra anahtarlık, minik çerçeve, bitki fidesi, mum ve kokulu sabun gibi ürünler de sünnet misafirlerine hediye olarak dağıtılan objelerin arasında bulunur.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Bu durumda, bir erkek ile süt kızı arasında sürekli evlenme engeli oluşur. Süt kızın, nesep ya da süt emme cihetiyle furûu durumunda olan çocuklar da süt babaya haram olur. Süt anne ile süt oğlu arasında da aynı haramlık geçerlidir. konusudur.
Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: "Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
kirve - Nişanyan Sözlük. Kürtçe (Kurmanci) kirîv “çocuğu sünnet ettiren ve yaşam boyu sahip çıkan kişi” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Süryanice ḳarīvō ܩܪܝܒܐ “yakın kişi, akraba, vaftiz babası” sözcüğünden alıntıdır.
sorusuna en kolay yanıt “Erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının (sünnet derisi) alınması” olacaktır. Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.
Avrupa Birliği normlarına uymamakla birlikte, ülkemizde maalesef sünnet halen en çok sünnetçiler tarafından yapılmaktadır. Sünnetçi dediğimiz kişiler Sağlık Meslek Lisesi ya da 2 yıllık yüksekokul mezunu sağlık memurları olup, dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir cerrahi müdahele yapmaları yasalara uygun değildir.
Bir aile, tüm erkek çocukları için bir kirve seçtiği gibi, her çocuğu için ayrı ayrı kirve de seçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri