Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Mirastan mahrum bırakma iki şekilde mümkün olabilir. Bunlardan ilki mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülükleri ihlal etmesi ya da miras bırakana karşı ağır bir suç işlemesi neticesinde yapılır. İkincisi ise mirasçının çocuklarını korumak için yapılan mirastan mahrum bırakma işlemidir.
Çocuk, altsoy olduğundan 1. derece zümrede yer alan saklı paylı mirasçıdır. Bu sebeple çocuk babasına veya babasının yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse ya da aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerini önemli ölçüde ihlal ederse mirasçılıktan çıkarılabilir.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir.
Kişi Mirasını İstediğine Bırakabilir Mi? Anne baba malını istediğine verebilir mi diye bakıldığında, herkes ölümünden sonra malvarlığının akıbetini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, “vasiyet (belirli mal bırakma)” ya da “mirasçı atama” yoluyla istediği kişilere mirasını bırakmakta özgürdür.
İlgili 33 soru bulundu
Ancak İslâm hukukçularının çoğuna göre, ebeveynler hayatta iken ya da vefat et- tikten sonra kanunen herhangi bir şey yapılamaz. Çünkü edâ ehliyetine sahip olan her insan kendi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, dolayısıyla malını istediğine satabileceği gibi dilediğine de bağışlayabilir.
Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir. Ancak, bu eylemin geçerli olabilmesi için bazı (Kanun'da sınırlı sayıda düzenlenen sebeplerden birisi olan ve karşılanması kolay olarak değerlendirilmeyen) şartların sağlanması gerekmektedir.
Çocuklar anne-babanın gönlünü incitecek, sevgi ve gönül bağını koparacak davranışlarda bulunmuşlar veya görevlerini yapmamışlarsa, dinen sorumlu olurlar. Onların bu hataları mirastan mahrum bırakılmalarına dinen sebep teşkil etmez.
Muris muvazaası, miras bırakanın mirasçılarını aldatarak onlardan mal kaçırma amacı olarak tanımlanmaktadır. Miras bırakan, gerçekte bağışlamak istediği mallarını, satış bedeli veya bakım hizmeti karşılığında devretmiş gibi göstermek suretiyle mirastan mal kaçırmaktadır.
Mirastan ıskat(çıkarma) medeni kanunumuza göre iki türlüdür. Bunlardan ilki cezai ıskattır. Cezai ıskatta ya mirasçı ,mirasbırakana karşı ağır bir suç işlemiştir ya da aile hukukundan doğan görevlerini önemli bir şekilde ihlal etmesidir. İkinci tür olan ıskat ise ,iyi niyetle yapılan ıskattır.
Bu işlemi adi yazılı vasiyetname ile de veya resmi noterden düzenlenmiş ya da onaylanmış vasiyetname ile de veyahut şartları varsa sözlü vasiyetname ile de yapabilir. Burada mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılırken çıkarma sebebinin açık olması, belirli bir eyleme, işleme ve davranışa dayanması gerekmektedir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren emsal karar: Hayırsız evlat vasiyetname ile mirastan men edilebilir.
Mirastan mal kaçırma davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yani, muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasının açılması, herhangi bir zamanaşımına veya hak düşürücü süreye tabi değildir.
Halk arasında kullanılan “dede yetimi” terimi, İslâm miras hukukuna göre; ölenin erkek çocuklarıyla birlikte kendisinden önce ölmüş diğer çocuklarının oğlu veya kızını yani ölenin torununu ifade için kullanılır.
Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Saklı pay kanunun belirlediği orandır.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Muris öldükten sonra mirastan mal kaçırma olduğunu düşünen mirasçılar istediği zaman dava açma hakkına sahiptir. Mirasçılardan herhangi biri bu tür bir davayı açabilir. Mirasçılar muris muvazaasının varlığı sebebi ile tapu kaydının iptali ve tescil davası açar.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Mirastan men etme işlemi, Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenmiştir. Miras bırakan, sadece çocuklarını değil, anne ve babasını da mirasçılıktan çıkarabilir. Ayrıca torunu, kardeşleri ve gelini de mirasçılıktan çıkarabilirsiniz. Mirastan men ile saklı paylı mirasçıların dahi miras payları ellerinden alınabilir.
"Miras habersiz satılmışsa hak iddia edilebilir mi?" sorusunun cevabı satış işleminde muvazaa olmaması şartıyla "hayır"dır. Ancak bağışla verilmiş bir dairenin tapu işleminde satış gibi gösterildiği ispatlanabilirse, bu işlem dava konusu olabilir.
Kişinin mirasçısını, miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yapılan tüm karşılıksız kazandırmalar ceza kapsamına girer. Kişi satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmeleri ile mirastan mal kaçırabilir.
Mirastan mal kaçırmanın konusunda 3 şartın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu üç koşul, tarafların bilinçli olarak mirasta uygunsuzluğa başvurmaları, üçüncü kişilerin mirastan mal kaçırmak amacıyla aldatılması, anlaşma yapan iki tarafın mal kaçırma işleminde aralarında anlaşmış olmalarıdır.
Kimler mirastan çıkarılabilir sadece saklı paylı mirasçılar için söz konusu olur. Saklı paylı olmayan mirasçılar için mirastan çıkarmanın söz konusu olmamasının sebebi, saklı paylı mirasçı olmaması halinde miras bırakanın terekesinin tamamında tasarruf hakkına zaten sahip olmasıdır.
Miras payı üçüncü kişiye devredilerek miras hakkından feragat edilebilir. Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devredebilir. Miras payının devri için yazılı bir sözleşme yapılması hukuki olarak zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri