Sıkça Sorulan Sorular Erkeklere HPV DNA Testi Yapılabilir Mi? HPV DNA testi her hangi bir lezyonu olmayan erkeklerde yapılmamaktadır. Eğer ki erkekte genital siğil gibi bir lezyon var ise bu lezyon çıkarılarak HPV testine tabi tutulabilir.
HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü yöntemi ile test yapılabilir. Eğer siğil var ise siğillerden örnek ( lokal anestezi altında) ve yine servikal sürüntü örneği laboratuvarda incelenir. Beraberinde smear testi de yapılmalıdır.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
HPV tarama testinin yapılabilmesi için üroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Özel bir muayene şeklinde doktor işlem yapmaktadır. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmaktadır. Nadir de olsa cinsel yol dışında da bulaşabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir. Kadın veya erkek de görülebilir.
Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor.
Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim kanseri tanısı konulurken, bu hastalık nedeniyle 250 bin kadının yaşamı tehlikeye giriyor. Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında HPV ne yazık ki vücutta yeniden varlığını hissettirerek çeşitli semptomlara yol açabilir. HPV enfeksiyonları çoğunlukla kendiliğinden geçer ve herhangi bir HPV belirtisi ortaya çıkmaz.
Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri'nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
Evlenmeye engel teşkil edecek herhangi bir bulaşıcı hastalık yoktur.
Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
HPV, vücudun bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve zamanla virüsü ortadan kaldırması ile vücuttan atılır.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarda HPV enfeksiyonunun CIN oluşumunda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde yine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilen HSV (Genital uçuk virüsü) enfeksiyonu olan hastalarda da CIN görülme ihtimali daha yüksektir.
Rahim ağzı kanseri teşhisi için smear testi yaptırmaktan çekinen kadınlar için, artık yalnızca idrar örneği vererek test yaptırabilmeleri gündemde. Yapılan denemeler sonucunda idrar testinin, kanser için büyük bir risk faktörü olan HPV virüsünün tespitinde başarılı olduğu görüldü.
HPV Testi için Hangi Bölüme Gidilmeli? HPV tarama testi hastanelerin Üroloji ve Kadın Hastalıkları bölümlerinde ya da Jinekologların özel muayenelerinde yapılmaktadır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan ve oldukça önemli hastalıklara yol açan virüslerden biri olduğu için uzman bir jinekoloğa başvurmanız oldukça önemlidir.
Ancak HPV Virüsü ile enfekte olmuş erkeklerin birçoğunda 3 ila 6 hafta içerisinde kondilomlar görülmektedir. Bu siğiller bazı kişilerde HPV-16 ve HPV-18 gibi yüksek riskli siğiller olurken bazı hastalarda ise HPV-6 ve HPV-11 gibi daha düşük riskli fakat genital siğile neden olan virüslerdir.
Gültekin, Aile Hekimleri, KETEM ya da Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılabilecek olan bu test sonucunda pozitif sonuç alınması halinde de ilgili hastaya, rahim ağzı kanserinde etkili olan 13 yüksek tipin tek tek araştırılmasının da yapılacağını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri