Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Kredi Borcu ve Yapılan Sigortalar
Kişiler bazen ekstra masraf ödememek için hayat sigortasını kabul etmez. Ancak hayat sigortasının büyük yararları mevcut bulunmaktadır. Hayat sigortası seçen kişilerin kredi bitmeden vefat etmesi halinde borcun kalan kısmı sigorta aracılığı ile ödenir.
Vefat eden kişinin kredi borcu silinir mi? Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Kredi kullanan kişi öldüğünde, kalan kredi borcu sigorta tarafından karşılanır ve mirasçılar bu borçtan kurtulur. Ancak uygulamada sigorta şirketleri ödeme konusunda sorun çıkarmakta, bankalar da doğrudan mirasçılara başvurmaktadır.
Dolayısıyla üzerinde kullara ait borçlarla ölen kişinin, teçhiz ve tekfinden sonra bıraktığı maldan borçları ödenir. Kur'ân'da borçların varislerin payına olan önceliği “Bu (paylaştırma ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır.” (en-Nisâ 4/11) âyetiyle belirtilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa kredi kartı borcu, kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçılar reddi miras yaparsa vefat eden kişinin borcunu ödemek durumunda kalmazlar. Ancak bu durumda, kredi kartı borcunun yanı sıra miras kalan tüm mal varlığından da feragat edilmesi gerekir.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Banka tarafından tüketicilere yaptırılan hayat sigortası neticesinde banka kredi borcunu teminat altına almakta yani kendini korumaya almakta ve kredi çeken kişinin ölmesi halinde sigorta poliçesi kapsamında bankaya ödeme yapılmaktadır.
Dolayısıyla hayat sigortasının ödeme yapmadığı durumlar da bulunur. Bu durumlar şöyle örneklendirilebilir: Sigortalı olan kişinin kaza ve hastalık gibi durumlarda mirasçı olan yakınlarına miras bırakmak amacıyla intihar vb. vefat süsü vermesi ya da planlı bir ölüm gerçekleştirmesi durumunda ödeme yapılmaz.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Ölen kişinin adı altında yakını veya bir başka kişi onun yerine banka hesabını devam ettiremez. Bu sebeple, ilk bildirimi aldıktan sonra, hesap değişikliği veya hesap kapatılması için gerekli formlarla eksik belgeleri ilgili banka tarafına teslim etmek durumundadır.
Miras hukukunun temel prensiplerinden biri olan külli halefiyet ilkesine uyarınca, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras, bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasın bütün olarak intikaliyle, mirasa konu olabilecek hak ve alacaklarının yanı sıra mirasbırakanın borçları da mirasçılara geçmektedir.
Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Geri Ödenir mi? Vefat etmiş bir kişinin kredi kartı borcu, o kişinin mirasçıları tarafından ödenmesi gereken bir borçtur. Mirasçılar, vefat eden kişinin borçlarını, varsa mirasçılara düşen paydan karşılamak zorundadır.
Kredi kartlarının zaman aşımı 10 yıldır ancak bunun bazı şartları da vardır. Bunların başında kredi kartı borcunuza 10 yıl boyunca banka tarafından hiçbir işlem yapılmaması gerekir. Eğer 10 yıl içinde banka avukatı size karşı icra işlemini başlatır ise 10 yıllık süre sıfırlanmış olur.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Bankalar hangi borçlarını varlık yönetim şirketine devreder? Bankalar ortalama 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan oluşan tahsili gecikmiş alacak portföylerini ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine temlik eder.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı müteselsilen(birlikte ve her biri borcun tamamından) sorumlu olurlar (TMK m.641). Bu durumda alacaklı, tüm mirasçılara, tek bir mirasçıya veya içlerinden sadece bazı mirasçılara karşı icra takibi yapabilir.
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Dolayısıyla kredi kullanan kişinin borcundan eş sorumlu tutulamaz. Eşin mal varlığına veya gelirlerine haciz getirilemez. Boşanma durumunda kredi borcu kişinin kendi sorumluluğundadır. Bu durum kredi kartı borcu için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri