İnsana insan olması sebebiyle verilmiştir. Miras yoluyla intikal etmez, para ile ölçülemez. Bu haklar devredilemez ve haczedilemez. Örneğin; sağlık hakkı, beden bütünlüğü, şeref ve haysiyetin korunması, ismin korunması gibi haklar bu kategoridedir.
Kişilik hakkı, bir kimsenin maddi, manevi ve iktisadi varlığı üzerindeki haklarıdır. Kişilik hakları mutlak haklardandır, mameleki bir değeri yoktur ve ve kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Kişilerin, fiziki kişilikleri, deruni kişilikleri ve sosyal kişilikleri kişilik hakları içinde yer alır.
Kişilik hakkı, kişinin toplum içindeki saygınlığını ve kişiliğini serbestçe geliştirmesini temin eden ögelerin tümü üzerindeki haklarıdır. Bu haklar kişiliğe bağlı, dokunulmaz, devredilemez ve vazgeçilemez haklardır.
Malvarlığı, bir kişinin para ile ölçülebilen; eşya üzerindeki haklarını, alacak haklarını ve kişinin borçlarını ifade etmektedir21. Bu anlamda, alacak hakları (ticari bir faaliyetten doğan alacaklar, manevi tazminat alacakları, sigorta alacakları, kredi alacakları, kira hakkı vb.)
İlgili 26 soru bulundu
Malvarlığı hakları, şirket ortaklarının payı neticesinde sahip oldukları; kâr payı hakkı, tasfiye payı hakkı, yeni pay alma hakkı, veto hakkı ve esas sermaye payını devredebilme hakkı şeklindedir.
Ancak İslâm hukukçularının çoğuna göre, ebeveynler hayatta iken ya da vefat et- tikten sonra kanunen herhangi bir şey yapılamaz. Çünkü edâ ehliyetine sahip olan her insan kendi mülkünde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, dolayısıyla malını istediğine satabileceği gibi dilediğine de bağışlayabilir.
Şahıs varlığı hakları: Değeri para ile ölçülemeyen, başkasına devredilemeyen ve mirasçılara geçmeyen, şahsın daha çok manevi dünyasına ilişkin olan ve mutlak hak niteliğini taşıyan haklarıdır.
Bu haklar arasında, kişi ve konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, din ve vicdan özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hak ve hürriyetler sayılabilir. Bu tür haklar açısından esas olan devletin bunlara dokunmaması veya dokunulmamasını sağlamasıdır.
dalga geçilmesi gibi toplum içerisinde bir kişinin saygınlığını zedeleyen tüm olay ve olgular, kişilik haklarına yönelik birer saldırıdır. Ayrıca maddi kişilik hakları kapsamına giren bedensel bütünlüğe yönelik saldırılar kişilik hakkı ihlali sayılmaktadır.
Kişinin, manevi varlıkları üzerindeki hakları bu grubu oluşturmaktadır. Bu kapsamda, kişilerin şeref, haysiyet ve saygınlıkları, özel yaşamları, isimleri, resimleri, sesleri, özgürlükleri manevi kişisel varlıklara örnek olarak gösterilebilir[8].
Bu davada asliye hukuk mahkemesi görevlidir. Kişi hem kendi yerleşim yeri mahkemesinde isterse davalının yerleşim yeri mahkemesinde de bu davayı açabilir. Kişilik haklarına saldırı durumlarında davayı kazanabilmek için bazı uzmanlık gerektiren hususlar bulunmaktadır.
Hukuk düzeni tarafından kişilik hakkı kapsamında korunan şeref ve haysiyet, vücut bütünlüğü, sağlık, özel hayat, isim gibi hukuki varlıkların para ile ölçülebilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple, kişilik hakkı şahıs varlığı haklarından sayılmaktadır[2].
Öncelikli olarak eğitim hakkını, aile kurma ve sürdürme hakkını, sağlık hakkını, ayrımcılıktan korunma hakkını içerir.
Can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ...
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Birinci kuşak insan hakları özgürlük isteminin yarattığı kişisel ve siyasal haklar; İkinci kuşak insan hakları eşitlik isteminin yarattığı ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; üçüncü kuşak insan hakları ise dayanışma isteminin yarattığı topluluk haklarından oluştuğu savunulmaktadır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.
Ailenin korunması evrensel bir insan hakkı olup bireylerin yanında toplum ve devlet de aileyi korumakla yükümlüdür. Bu nedenle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi “Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir'' hükmünü haizdir.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri