Kişileştirme ve Konuşturma sanatı ise insan dışındaki tüm canlı - cansız varlıklara insani özellikler verilmesidir. Fabl ve masallarda hayvanların konuşması bu sanata örnek olarak gösterilebilir.
Ağustos böceğinin karıncayla alay etmesi ve saz çalması teşbih sanatına örnek olarak gösterilebilir. Her iki özellik de insana özgüdür. "Kuşlar, senin uzak diyarlara gittiğini söylediler bana." 'Kuşlar' konuşmaktadır, kişileştirme yapılmıştır. Kişileştirme konu anlatımı ile ilgili detaylara yukarıda değindik.
Kişileştirme, “insana ait olan bazı özellikleri, insan dışındaki bir canlı ya da cansız varlıklara aktaran mecazlı bir anlatım tekniği” olarak da tanımlayabiliriz. Türk Dil Kurumu ise, “Hayvanları ya da cansız varlıkları bir insanmış gibi canlandırma, gösterme, teşhis.” şeklinde açıklama yapar.
5. Tezat (Zıtlık) Karşıt anlamların aynı cümlede kullanılmasıdır.
İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
istanbul veya www.kisisellestirme.istanbulkart. istanbul adreslerinden gerekli bilgiler doldurularak kartlar kişiselleştirilebilir. Ayrıca 153 ile iletişime geçilerek de kartların kişiselleştirme işlemi yapılabilecek. Kişiselleştirme işlemi sadece kırmızı renkli anonim İstanbulkart'ta yapılabilecek.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Mübalağa sanatının oluşabilmesi için anlatılmak istenilen olayın çok fazla veya çok az olacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Mübalağa sanatında bahsedilen durumun mantık sınırlarını zorlayacak derecede olması gerekmektedir. Ben senin aşkınla yandım, tutuştum.
Kişileştirme, insana ait olan özelliklerin insan dışındaki diğer canlılara atfedilmesi olarak bilinir. Antropomorfizm veya insan biçimcilik olarak da bilinen kişileştirme, mecazlı bir anlatım özelliği taşır. Kişileştirme, bazen benzetme bazen de kapalı istiare biçimindedir.
Teşhis, hayvanlara ve cansız varlıkları, insana özgü vasıflarla anlatma sanatıdır. Bu nedenle, teşhisin diğer adı kişileştirmedir. Bu sanat bazı edebi eserlerde ''intak'' ile birlikte yapılır. İntak ise konuşturma sanatı anlamına gelir.
Konuşturma sanatı aynı zamanda intak sanatı olarak da bilinmektedir. Kişileştirilen canlı ya da cansız varlıkların konuşturulmasına konuşturma sanatı denir. Burada unutulmaması gereken her konuşturma bir kişileştirme anlamına gelmektedir.
Kişileştirme sanatının olduğu metinlerde genellikle konuşturma sanatı da olur. Her konuşturma sanatı aynı zamanda kişileştirmedir ancak her kişileştirme, konuşturma olmayabilir. Çünkü kişileştirme sanatında konuşturmanın dışında ağlama, üzülme, gülme, alaylı bakış, düşünme gibi insana ait özellikler de olabilir.
Kişileştirme (Teşhis)
İnsan dışındaki canlı veya cansız varlıklara insanlara ait özelliklerin verilmesidir.
İntak adıyla da bilinen konuşturma sanatı ise daha çok öykü, roman, masal ve fabl gibi olay yazılarında karşımıza çıkar. Anlatımı güçlendirmek ve zenginleştirmek için yapılan konuşturma sanatında hem cansız varlıklar hem de hayvanlar, insanlar gibi konuşabilir.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Hüsnü Talil Örnekleri
Bu örnek, Faruk Nafız Çamlıbel'e aittir. Burada geçtiği üzere, suyun akması gerçekte eğimle ilgilidir. Fakat şair, gerçek nedeni bir tarafa bırakıp, onu daha güzel bir hayali nedene bağlar. Şaire göre suyun akma nedeni; susuz akan bir gül bulup ona su vermektir.
Şiir en ilk/el sanat dalıdır. İlk defa şiirde görülen mübalağa sonrasında nesirlerde de kullanıldı.
Mübalağa, bir olayın ya da durumun olduğundan çok daha fazla abartılarak anlatılmasıdır. Abartmanın olması için söz konusu olan özelliği akıl sınırlarını zorlayacak derecede büyütülmesi gerekir. Bu sayede de mecazi bir anlatım ortaya çıkar.
Abartıcılık ya da mübalağacılık; bir şeyi olduğundan daha büyük, daha çok veya daha önemli gibi gösterme tutumu. Abartma kelimesi, bir düşünceyi aşırı derecede büyülterek ya da küçülterek anlatma eylemini belirten sözbilim terimi olarak kullanılır.
Hem manzum eserlerde hem de masal, destan, öykü ve roman gibi olay yazılarında anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatı kullanılır. Bu söz sanatlarından biri olan teşhis sanatının diğer adı kişileştirmedir. Teşbih, bitkilere, nesnelere ve hayvanlara insani özelliklerin verilmesi anlamına gelir.
İstanbul büyükşehir gene yapmış yapacağını İstanbul kartlarına %100 zam gelmiş boş kartı 25 TL'di 50 TL olmuş mavi ® kart öğrenci kartı ücretsiz kart çıkarmak 35 TL'den 60 TL olmuş.
Mavi Kart: Herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almaya hakkı olmayan müşterilerimizin aylık belirli bir ücret karşılığında ulaşım araçlarında sınırlı kullanımını ya da istenilen miktarda ücret yükleyerek tam tarife üzerinden yolculuk yapabilecekleri kart çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri