Kısaca, insanın duygulanım ve coşkularının bütünü olarak tanımlanabilen huy ya da mizaç, kişiliğin sadece bir yanını ya da bir öğesini oluşturmaktadır. Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir.
Mizaç, kişiliğe doğuştan getirilen özelliklerdir. Örnek olarak; içedönük-dışadönük olmak, ağırkanlı-tez canlı olmak gibi özellikler doğuştan getirilir. Karakter, kişiliğin aile, toplum, kültür gibi etkileşimler sonucunda oluşan özellikleridir. Kişiliğin ahlaki yanıdır.
Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır. Mizaç için pek çok sınıflandırıcı şemalar geliştirilmiş olsa da akademik olarak genel bir fikir birliği yoktur.
Huy / mizaç / fıtrat = doğuştan gelenler; Karakter / kişilik = sonradan kazanılanlar.
İnsanlar kişilik özellikleri itibariyle farklılıklar göstermekle beraber, genel olarak kişiliği belirleyen iki temel faktörün olduğu söylenebilir. Bunlar: Kalıtsal özellikler (mizaç) ve geçmişte çevre ile etkileşim sonucu elde edilen karakter özellikleri (karakter).
İlgili 24 soru bulundu
Kısaca, insanın duygulanım ve coşkularının bütünü olarak tanımlanabilen huy ya da mizaç, kişiliğin sadece bir yanını ya da bir öğesini oluşturmaktadır. Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir.
Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
(İnsan huyunu değiştiremez. Çünkü yaratılıştaki huy devam eder) hadis-i şerifi, yaratılışta olan huyların değişmeyeceğini gösterir. Fakat, (Huyunuzu güzelleştirin) (Herkes, Müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir.
Mizaç tipi yaşam boyu değişmez.
huy:- insanın yaradılış ve ruhsal özelliklerinin, kendine özgülüklerinin tümü. -içgüdü durumunu almış, vazgeçilemeyecek alışkanlık. yaradılış: -bir kimsede doğuştan bulunan vücut ve ruh özelliklerinin, doğal yeteneklerin tümü. -bir şeyin yaratılırken kazanmış olduğu özellikler bakımından durumu.
Mutlak Güç Arayan Mizaç Tipi (DTM8): Genel olarak cesur, kendinden emin, önder, otoriter, iddialı, cömert, koruyucu ve sahiplenici kişilerdir. Bağımsızlıklarına düşkün, girişken, risk alan, her şart ve durumda öne çıkabilen, geride durmaktan asla hoşlanmayan, liderliğe yatkın bir yapıya sahiptirler.
Mizaç - Kişilik Kuramı
Son zamanlarda en çok desteklenen görüş, insanın belli genetik özelliklerle, belli eğilimlerle dünyaya geldiği ve sonra çevrenin bunu etkilediğidir. Yani insanın kişiliği ne tamamen doğuştan gelir ne de tamamen sosyallik, öğrenme, aile vb dışsal faktörlere bağlıdır.
İşte kişiye özel ortaya çıkan ruhsal, bedensel, zihinsel özelliklerin bütününe mizaç denir. Ahlat-ı erbaa'da dört temel mizaçtan bahsedilir: Safravi, demevi, sevdavi, balgami.
Doğuştan getirdiğimiz kişilik özelliklerimizdir mizaç. Fıtrat tüm insanlığa ait özellik iken mizaç kişiye özeldir. Örneğin insanlar düşünebilir bu fıtrattır ama her insan aynı durumdan aynı şekilde etkilenmez bu mizaçtır. Bir olaydan kimi daha çok korkar kimi hiç korkmaz üstüne gider.
Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
İnsanın doğuştan getirdiği, yaşam boyu değişmeyen ve kişiye özel olan yapı ve karakterlerin hepsine mizaç denir. İnsanların mizaç tipleri doğuştan gelir, yaşam boyu değişmez ve bireyin tüm davranış kalıplarının temelini oluşturur. Bir anlamda kişiye özel kurgulanmış ayarlardır.
Buna karşılık zor mizaç özellikleri bebeklerin yeni uyaranlara ve kişilere aşırı olumsuz tepki vermesi, değişime uyum sağlamakta güçlük çekmesi, uyku, beslenme gibi gündelik alışkanlıkların gelişmemesi, düzensiz olmasıdır.
Ahlak, Arapça "hulk"(huy) kelimesinin çoğulu olup huylar, seciyeler anlamına gelir.
İnsanın şahsiyeti doğuştan getirdiği genetik faktörler ve yaşadığı çevre, aile eğitimi ile şekillenir. Her insanın özellikleri, istekleri ve davranışları farklı olduğu gibi, karakter ve kişilikleri de farklı- dır. İnsan temiz bir fıtrat üzere dünyaya gelir. İçindeki duygu, istek ve ihtiyaçlar davranışlarını belirler.
Ahlak, Arapça “huy, tabiat, karakter” anlamlarına gelen bir kelime olup insanların “iyi” veya “kötü” olarak nitelenmesine yol açan, insanların toplum içindeki eylemlerini ve birbiriyle olan ilişkilerini düzenlemek amacıyla başvurulan kurallar sistemidir.
Nitekim Hz. Peygamber'in konuşmalarının, muhataplarında mizaç olarak büyük bir mehabet uyandırdığı belirtilir. Bu mehabet ve hâkimiyet, insanlar üzerinde olumlu etki yapan, onların sempatisini üzerine çeken bir ağırbaşlılıktır.
Tip 7, Maceracı: Enerjik, eğlenceli, hareketli, muzip, konuşkan, iyimser, pratik, yenilikçi, maceraperest, hazcı, hayalci, abartıcı, dürtüsel, gailesiz, dikkatsiz, maymun iştahlı bireylerdir. Dünyanın fırsatlar ve seçeneklerle dolu olduğunu düşünürler.
En paylaşımcı A grubu
Uyumlu mizaç özelliğine sahiptirler. Bu grup içinde yer alanlar, duyan, hisseden, sürekli olarak araştıran, çevrelerindeki kişiler ile bağlantı ve uyum sağlamaya çalışan kişilerdir. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri