Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Dilimlenmiş elmaları 4-5 dakika limonlu suda bekletin. (1 su bardağı suya, 1 çorba kaşığı limon suyu). Dilimleri süzdükten sonra Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin. Poşetin havasını aldıktan sonra kapatıp buzdolabında dilinlenmiş elmaları 3-5 gün saklayabilirsiniz.
Tuz ve suyu berraklaşana kadar karıştırın. Ardından dilimlediğiniz elmaları bir kap içerisine alın ve üzerine tuzlu suyu dökün. Bu şekilde 10 dakika bekletin. Ardından elmaları tuzlu sudan alıp yıkayın ve hava geçirmez buzdolabı poşetlerine koyun.
Yer elması patates gibi toprak altında bulunduğu için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra çıkıntılı tarafları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması muhafaza edileceği zaman ise evvela temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır.
İlgili 41 soru bulundu
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
- Elmaları serin ve karanlık bir odada saklayın. Odanın nem alıyor olması çok önemli. - Elmalarınızı meyve raflarında ya da düz kutularda saklayın. -Elmanızı buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
Elmaları yıkayın. Elmaları dörde bölüp içini temizleyin. Elmaları poşetleyip buzluğa atın. İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp komposto için kullanabilirsiniz.
- Elmaların serin ve nemli ortamlarda saklanması oldukça önemlidir. Kiler bölümü bunun için oldukça uygun bir alandır. Ev ortamı buna müsait değilse odaya su dolu kaplar yerleştirerek bu durumu sağlayabilirsiniz. - Elmaları meyve rafları veya kutularda saklayabilirsiniz.
Elmalar içerisine hava ile teması kesilecek şekilde yerleştirilir. Elmalar limonlu suyun içerisinde 15-20 dakika bekletilir. Elmaların suyu süzülerek poşetlere koyulur, havası alınır. Derin dondurucuya bu şekilde kaldırılır.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Yeşillikler kapalı poşet ya da kaplarda saklandığında, salgılanan bu hormon, ürünlerin çok daha kısa sürede çürümesine neden olur. Bu nedenle buzdolabında, güzelce yıkanıp kurutulduktan sonra üzeri nemli bir bezle örtülü şekilde muhafaza edilmelidir.
Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yerelmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yerelması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir.
Havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle birlikte yer elmasının yemeği hazırlanabilir. Ayrıca portakal ve mandalina gibi meyvelerle birlikte zeytinyağlı yer elması yemekleri yapılabilir. Bunların haricinde çorbası da yapılan yer elması; süt, mercimek veya tavuk gibi malzemeler ile birlikte kullanılabilir.
Yaprak kenarları dişlidir. Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur.
Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Tuzlu suda bekletin
Pek fazla bilinmeyen bu yöntemle, elma dilimleri uzun süre tazeliğini koruyabilir. Bunun için; yarım çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözünene kadar karıştırın. Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize!
İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.
1 - Renk : Bozulan meyveyi anlamanın yollarından birisi rengidir. Her meyvenin kendine has bir rengi olsa da bozulmaya çürümeye başladığı andan itibaren renk canlılığını kaybeder. Olağan renginin dışına çıkmaya başlar. Mesela elma, armut, ayva gibi meyveler bozuldukça kahverengi bir hal alırlar.
Yer elması, lifli yapısı sayesinde sindirim sistemimizin çalışmasını hızlandırarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Bu sayede kabızlığı ve hatta basur şikayetlerini azaltır.
100 gram yer elması ile günlük demir ihtiyacınızın %25'ini, fosfor ve potasyum ihtiyacınızın %10'unu karşılayabilirsiniz. Düşük kalorili ve lif içeriği zengin bir besin olması sebebiyle de kilo vermede faydası olacak yiyecekler listenize alabilirsiniz.
Nasıl Yenir? Yer elmasının kalın kabuklu yapısı, sebze soymayı sevmeyenlerin gözünü korkutabilir. Tıpkı kereviz gibi zor soyulan yiyecekler sınıfına girer. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri