Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz.
Soğuğa az dayanıklı türlerden olup kısa süreli -2 ? C'ye kadar dayanabilir. Pitaya kuru tropikal, yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir.
Pitayalar yarı tropikal, kuru tropikal ve yağışlı alanlarda gelişim gösterebilir. Nem oranı ortalama derecede olan pek çok bölgede kendine yetişme alanı bulur. Eğer kışları sert geçen bir noktada üretim yapılacaksa ejder meyveleri için sera oluşturulmalı, kışın bu seralar ısıtılmalıdır.
Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir. Ejder meyvesi çiçek açtıktan 30 gün sonra meyve verir.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun.
İlgili 41 soru bulundu
Saksıda Ejder Meyvesi Yetiştirilir Mi? Evet, saksıda ejder meyvesini kolayca büyütüp meyvesini alabilirsiniz. Bunun için saksının büyük olması ve günlük bakımının yapılması yeterli olacaktır. Saksıda ejder meyvesini yetiştirmek için ılıman bir ortamda saksıyı konumlandırmanız gerekir.
Ejder meyvesi ağacı her sene veya 1,5 senede bir meyve vermektedir. Daha fazla verim almak için ejder meyvesini kumlu topraklarda yetiştirmek gerekir.
Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır.
yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir. Ejder meyvesi tropikal bir meyve olması sebebiyle her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun olan bir bitki değildir.
Yani meyvenin tam verim döneminde 20-25 bin lira gibi ortalama maliyet ile oldukça karlı bir iş yapabiliyorsunuz. Ayrıca ejder meyvesi, muzdan çok daha kolay yetişiyor, gideri az, zirai masrafları yok. Bakımı kolay olan bu meyveyi yetiştirmek oldukça karlı.
Ejderha Meyvesi Saksılarda Nasıl Yetiştirilir
Büyük boy saksı en iyisidir; hacim olarak en az 20 lt olmalıdır. Saksıların da iyi drene olması gerekir, böylece su saksının tabanında birikme yapmaz ve kök çürümesine karşı korunmuş olur.
Ejder meyvesi ekimi yapıldıktan sonra ağaçlar 30 ve 50 gün süre içinde meyve vermeye başlar. Ağaçlar yeterli bakımı gördükleri takdirde bir yıl içinde birçok kere meyve verebilirler. Ejder meyvesi yetiştirme aktivitesine ilgi duyanlar ejder meyvesi evde yetişir mi diye merak ediyor olabilirler.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 150,50 TL.
Pitayanın meyve dalları mayıs – kasım ayları arasında çeşidine ve havanın genel durumuna göre yaklaşık her 45 günde bir çiçek tomurcuğun dan meyve hasat dönemi gerçekleştirir.
Kışı yumuşak geçen bölgelerimizde dikim için en uygun zaman Sonbahar , Kışı sert geçen bölgelerimizde ise İlkbaharda fidan dikimi daha uygun bulunmaktadır. Fidanlar İlkbahar da gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmiş olmaları gerekmektedir. Ejder Meyvesi köklü fidan için yılın 12 ayı dikim yapılmaktadır.
*Pitaya Fidanı Gübrelemesi:Hobiciler için en ideal gübreleme organik gübreleme programıdır. Ziraa hata yapma olasıkları yok denecek kadar azdır. Ağaç yaşı 1 kg olacak şekilde solucan veya yarasa gübresini 3 e bölerek kışın, bahar veyaz dönemlerinde bitki toprağına karıştırarak verebilirsiniz.
Ejder meyvesinin tadı aynen kivi ve şeftali gibi tam olgunlaştığında güzel olur. Ejder meyvesinin üzerine bastır. Biraz içe doğru çöküyorsa muhtemelen olgunlaşmıştır. Çok fazla yumuşaksa fazla olgundur ve içi o kadar da iyi olmaz.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirirken yüksek kalsiyum miktarı ile de kemik gelişimine destek olur. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan Ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz. Ejder meyvesini ilk defa tüketecekseniz dış kısmındaki kabuğunu soyarak etli kısmını ayırabilir, çiğ şekilde yiyebilirsiniz.
Ejder Meyvesi tohumdan yetişir mi? Ejder meyvesi fidanı tohumdan yetişebileceği gibi vejetatif (çelikleme) yöntemi ile de yetiştirmeye uygundur. Ejder meyvesinin içindeki çekirdekleri nemli bir kağıt havluya çıkarın. Bir gece beklettikten sonra çimlendirme saksısına almaya hazır.
Genel olarak faydalı bir içeriğe sahip olan ejder meyvesi nadir olarak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Bu reaksiyonlara dair belirtiler dilde şişme, kurdeşen, ağız çevresinde şişme, kusma ve kaşıntı şeklindedir.
İlk meyvesini birinci yılında veren pitaya toprağını, hava şartlarını beğenirse ve bakımıda iyi olursa 25-35 yıla kadar ömrü vardır. Belirli bir süre sonunda gövdesi tahtalaşır gövdesinden fidan vermez sadece meyve dallarını büyütür. Meyve verme bakımından asıl yüksek performansını üçüncü yılından sonra ortaya çıkar.
EkonomiEjder meyvesinin kilosu 80 TL!
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenememelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına neden olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyon hastalığının önüne geçer. İçeriğinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri