Bireylerce hissedilen en güçlü duygulardan biri olan bağlılık, aynı zamanda bir kişiye, bir düşünceye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz bağlılığı ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü ifade etmektedir (Balay, 2000: 12).
Bağlılık kavram olarak, “birine karşı sevgi, saygı ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat” anlamlarına gelmektedir (TDK, 2016).Bunun yanında, vatandaşın ülkesine, kölenin efendisine, taraftarın kulübüne ya da çalışanın iş yerine olan bağlılığı gibi çeşitli şekillerde de kendini gösterebilir(Gündoğan, 2009).
Ahlâki bağlılık: Örgütün amaçları, değerleri ve normlarını içselleştirme ile otoriteyle özdeşleşme temeline dayanmaktadır. şgörenler, toplum için faydalı amaçları takip ettiklerinde örgütlerine daha çok bağlanmaktadırlar. Hesapçı bağlılık: Örgüt ile işgörenler arasındaki alışveriş ilişkisini temel almaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Davranışsal bağlılık: Davranışsal bağlılık, bireylerin geçmiş deneyimleri ve örgüte uyum sağlama durumlarına göre örgütlerine bağlı hale gelme süreci ile ilgilidir. Davranışsal bağlılık, bireylerin belli bir örgütte çok uzun süre kalmaları sorunu ve bu sorunla nasıl başa çıktıklarıyla ilgili bir kavramdır.
İşletmelerin çalışanlarda en çok gerçekleştirmek istedikleri örgütsel bağlılık türü olan duygusal bağlılık, çalışanın örgüte karşı duygusal bağlılığı, özdeşleşmesi ve aidiyet ile ilgilidir. Çalışanın hissetmiş olduğu bu bağ, bir anlamda, çalışan ile örgüt arasındaki karşılıklı bütünleşmeyi ifade etmektedir.
Bağlılık genellikle başka kişilere karşı saygı ve sevgi çerçevesinde yakınlık ve sadakat anlamları taşır. Ancak bir konuya ve işe olan bağlılık diye bir gerçek de vardır. Bir topluluğa bağlı hissetme güven ve ait olma duygusu ile gelişir. Birine bağlı olmak genellikle duygusal bağ olarak tanımlanır.
“Bağlılık”, ilişkideki iki tarafın birbirine ve ilişkiye olan kendini adamışlığı olarak tanımlanabilir. Bağlılık hissettikleri bir ilişkide bireyler: Uzun ve ciddi bir ilişki ister, ilişki hakkında birlikte karar alır. İlişkiyi her koşulda sürdürmek ister ve bunun için çaba gösterir.
Kurumsal bağlılık, kurumun amaç ve hedeflerini içselleştirmek, kabullenmek, benimsemek, aidiyet duygusuna sahip olmak, sadakat göstermektir. Aynı zamanda, kurumun başarısına yönelik fedakarlıkta ve katkıda bulunmaktır.
Bağlanmayı bireyin kişiler arası etkileşimde karşısındaki kişi ile ilgili geliştirdiği duygusal bağ olarak tanımlamamız mümkündür. Bağlanma kişide temel güven duygusunun oluşmasında, böylelikle de kişilik gelişimi üzerinde önemli rol oynar.
Kaygılı bağlanma, kişinin ilişkilerinde her zaman reddedilme, terk edilme korkusu ile endişe duyduğu bir bağlanma stili olarak bilinir. Bu bağlanma stiline sahip olanlar ilişkilerde fazla hassas, bağımlı ve karşı tarafın onayına ihtiyaç duyar. Bu da ilişkilerde soruna neden olabilir.
Kaygılı bağlanma ile mücadele etmek için bireyin kendi duygusal dünyasına bir yolculuk yapması gerekir. Bu süreçte kişi kendi duygularını tanımalı ve anlamadır. Kendi kendine yapılan içsel çalışmalar da davranış kalıplarını ve bu kalıpların ilişkisindeki etkilerini anlamasına yardımcı olur.
Meslekî bağlılık, mesleğe ve mesleki kariyerine bağlılık ve mesleğe ve meslekî kariyerine kendini adama ve meslekî etik ve meslekî amaçlara inanma ve bunları kabul etme olarak tanımlanmaktadır (Lachman ve Aranya, 1986:228; Aslan, 2008).
Güvenli Bağlanma (Secure Attachment)
Hedeflenen bağlanma stili güvenli bağlanmadır. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerini hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler. Yakın ilişkilere değer verirler, bu tür ilişkileri başlatmakta ve sürdürmekte başarılıdırlar.
Bağlılık, bir kimseye karşı saygı, sevgi ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat olarak açıklanabilir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? (Birbirine karşı) saygı, sevgi ile duyulan içten yakınlık.
Bu kurama göre sevgi (aşk), yakınlık, tutku ve bağlılık'ın bir bileşiminden oluşur. Yakınlık, sevgilisine ya da eşine kendini açmayı, duygu ve düşüncelerini paylaşmayı içerir. Tutku ise, cinsel ilgi ve istek uyandırmayı içerir. Sevgilisiyle ya da eşiyle ilişkiyi sürdürme kararlılığı da bağlılık olarak tanımlanır.
CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe, “İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise başka bir kişiye, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.” dedi.
Bilişsel bağlılığı aktif olarak ilgilenme ve tavsiye etme olarak düşünebiliriz. Örneğin çalışanların kurumlarına ait sosyal mecralarını takip etmeleri, iş arayanlara firmalarını tavsiye etmeleri, çalışılan şirketten gurur duymak bu alandaki bağlılıklarını göstermektedir.
Bağımlı kişilik bozukluğu olan insanlar, bir bireyi çok sahiplenir ve o kişiyi memnun etmek için büyük çaba harcarlar. Pasif ve tutunma davranışları sergileme eğilimindedirler ve ayrılma korkusu yaşarlar. Bu bozukluk, kusursuz hata yapma korkusuyla mükemmeliyetçilik, kontrol ve düzen ile karakterize bir hastalıktır.
İlişki bağımlısı bir kişi partnerine sıkı sıkıya sarılır. Karşı tarafa özel alan tanımaz. Bağımlı kişi sevildiğinden bir türlü emin olmaz ve partnerini sürekli kontrol etme ihtiyacı hisseder. Sürekli kaybetme korkusu yaşar ve onaylanma ihtiyacı hisseder.
Bağımlı ilişki örüntülerine sahip olan kişi kendi içinde sürekli öfke, kızgınlık, kaygıya karşı kontrol etme güdüleri, kaybetme ve terk edilme endişesi gibi yoğun duygular içerisindedir.
c.İçselleştirme: Bütünüyle kişisel ve örgütsel değerler arasındaki uyuma dayanmaktadır. Örgütsel bağlılığın içselleştirme veya benimsemeye dayanan üçüncü boyutu, bireyin tutum ve davranışlarını Page 8 44 örgütün ve örgütteki diğer insanların değerler sistemiyle uyumlu kılması halinde ortaya çıkmaktadır.
Normatif bağlılık, çalışanın örgüte bağlılık göstermeyi bir görev olarak algılaması ve örgüte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucunda geliştiğinden diğer iki tür bağlılıktan farklı bir boyutu temsil etmektedir. Normatif bağlılık, çalışanların örgütte kalma ile ilgili yükümlülük duygularını yansıtmaktadır.
Devamlılık bağlılığı, çalışanların örgütten ayrılmaları durumunda katlanacakları maliyetleri, olumsuzlukları ya da örgütte kalmanın getirilerini dikkate alarak kalma kararı vermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri