Kişi dokunulmazlığı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, haberleşme özgürlüğü, yerleşme ve seyahat özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve kanaat özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, basın özgürlüğü, süreli ve süresiz yayın hakkı, ...
Bir kişinin şahsı üzerinde sahip olduğu mutlak haklara kişilik hakkı denir. Bir kişinin başkası üzerinde sahip olduğu mutlak haklar ise velayet ve vesayet hakkıdır. Yalnızca belirli bir kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklara nispi haklar denir. Nispi haklara aynı zamanda kişisel haklar da denilmektedir.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Bu haklar arasında, kişi ve konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, din ve vicdan özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hak ve hürriyetler sayılabilir.
Bunlar ölçülebilen ve başkasına devredilebilen mallar olan haklardır. Kişisel Haklar (Kişi Dokunulmazlığı, Din ve Vicdan Hürriyet vb.) Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik Haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı, vb).
İlgili 37 soru bulundu
Kişi dokunulmazlığı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, haberleşme özgürlüğü, yerleşme ve seyahat özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve kanaat özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, basın özgürlüğü, süreli ve süresiz yayın hakkı, ...
Hukuk düzeni tarafından kişilik hakkı kapsamında korunan şeref ve haysiyet, vücut bütünlüğü, sağlık, özel hayat, isim gibi hukuki varlıkların para ile ölçülebilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple, kişilik hakkı şahıs varlığı haklarından sayılmaktadır[2].
Medeni haklar, her ülkede yaşayan insanların yasalara dayanarak sahip olduğu haklar. Genellikle vatandaş olanlara tanınan siyasi haklardan daha kapsamlı olan medeni haklar, doğal hakların aksine hem felsefi, hem de yasal temellere dayanır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır. Bu hakların konusu eşyalardır. Bu yönüyle aynî haklar, malvarlığı hakları kategorisinde incelenir. Kişiliğe ilişkin haklarla herhangi bir ilişkisi yoktur.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Günümüzde, yasalarda gösterilen şartlara uygun olarak, her vatandaş seçme, seçilme, siyasal etkinlikte bulunma ve halk oylamasına katılma haklarına sahiptir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Bağımlı haklar ise feri yani bağımsız bir hakka bağlıdır. Örneğin; Faiz kefaleti rehin. Sahibine tek taraflı bir irade beyanıyla hukuki durumda değişiklik yaratma imkânı verir. Bu hakların kullanılmasıyla yeni bir hukuki ilişki doğar.
Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Tapuya şerh edilebilen nisbi haklara örnek olarak, sözleşmeden doğan önalım (şufa) hakkı, kira hakkı, taşınmaz satış vaadi sözleşmesinden doğan hak, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan hak gösterilebilir.
ALELADE HAKLAR
Kimi haklar, kullanıldığı takdirde yeni bir hukuki durum yaratmayan haklardır. Bu haklara örnek olarak, velayet hakkı kapsamında velinin çocuğunun mallarını yönetmesi, çocuğu temsil etmesi gibi gösterilebilir.
Eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma veya hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini vererek sınırlı bir hâkimiyet sağlayan mutlak haklar, irtifak hakları olarak adlandırılmaktadır.
dalga geçilmesi gibi toplum içerisinde bir kişinin saygınlığını zedeleyen tüm olay ve olgular, kişilik haklarına yönelik birer saldırıdır. Ayrıca maddi kişilik hakları kapsamına giren bedensel bütünlüğe yönelik saldırılar kişilik hakkı ihlali sayılmaktadır.
Şahıs varlığı hakları: Değeri para ile ölçülemeyen, başkasına devredilemeyen ve mirasçılara geçmeyen, şahsın daha çok manevi dünyasına ilişkin olan ve mutlak hak niteliğini taşıyan haklarıdır.
Kişinin adı, resmi, sesi, onuru, özel ve gizli alanı, ekonomik özgürlüğü ise sosyal kişilik değerlerini oluşturur. Kişilik hakkı, kişi varlığı haklarına dâhildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri