Havuç rendelenir. Tavaya sıvı yağ koyulur, havuçlar ilave edilir, 5 dakika kavrulur. Diğer taraftan yoğurt ve mayonez karıştırılarak ilave edilir. Soğumuş olan havuç kavurmasının üzerine dökülür ve baharatlarla süslenir.
Havuçları soyup jülien şeklinde doğrayın. Aynı şekilde soğanı da doğrayın. Tencereye sıvı yağı koyun kızdırın. Daha sonra soğanları atıp iyice kavurun.
Orta boy geniş bir tencere içine sıvı yağ döküp, iyice ısıtın. Kızan yağın içine havuçları koyup, 3-4 dakika kadar kızartın. Ardından kızaran havuçları kağıt havlu serili bir tabak üzerine alıp, fazla yağının süzülmesini sağlayın. Daha sonra havuçları servis tabağına alın.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik havuç tarator içindir. Afiyet olsun.
Havuçlar julyen doğrandıktan sonra kızgın yağda 3-4 dakika kızartılıyor. Ama bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir püf nokta var! Havuçları önce kaynar suda daha sonra soğuk suda kısa bir süre tutup, şoklayarak hem rengini hem de besin değerini korumuş olursunuz.
İlgili 38 soru bulundu
Havuç rendelenir. Tavaya sıvı yağ koyulur, havuçlar ilave edilir, 5 dakika kavrulur.
Tavaya yağı alıp, ısınmasını bekleyelim. Yağ ısınınca havuçları koyup, güzelce kavuralım. Havuçlar yumuşayınca, minik minik doğradığımız sarımsakları ekleyip biraz daha kavuralım ve tuzu ekleyelim. Servis tabağına alıp, üzerine yoğurt koyup karıştıralım.
Ayrıca kalorisi düşük bir besindir.100 gr.havuç 20-30 kalori içerir. Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini artırıp, insülin dalgalanmalarına yol açmadığı gibi, kilo artışına da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç pişince ortaya çıkıyor.
Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Saklama esnasında havucu elma, armut gibi olgunlaşan meyvelerin yanına koymayın.
Havuçların kabuklarını soyun. 1 cm kalınlığında verev olarak dilimleyin. Sarımsağı rendeleyip zeytinyağı, tuz, şeker ve havuçlarla birlikte tavaya alın. Orta ateşte 2-3 dakika pişirin. Üzerine suyu ekleyin.
Havuçlar yıkanıp soyularak halka halka doğranır. Kızgın yağda kızartılır. Yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve tuz karıştırılarak kızartılmış havucun üzerine dökülür. Soğuk olarak servis edilir.
Havucun biraz yumuşaması yeterli. Öyle kömür haline getirmiyoruz. Biberlerin kabukları kolayca soyulsun diye bir poşete koyup ağzını kapatıyoruz. Bu sırada hafif közlenmiş havucumuzu minik minik doğruyoruz.
Pişme Sırasını Önemsememek
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Soğan hafif piştikten sonra tencereye kıyma konur. Kıymanın rengi dönünce salça, su ve baharat atılır. 10 dk daha pişirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Havuçların kabuklarını soyup üzeri geçinceye kadar su ilavesi ile yumuşayana dek haşlayalım. Bıçak sırtı inceliğinde boyuna dilimlere keselim. Bir kabın içerisine yumurta, maden suyu, unu, tuzu, karabiberi, kabartma tozunu, alıp çırpalım. Havuçları bu hamur bulamacına batırıp batırıp kızgın sıvı yağda kızartalım.
Öncelikle havuçları uzun ince şekilde kesiyoruz. Havuçları bir kaba aldıktan sonra zeytinyağı, sumak, tuz, susam koyarak harmanlıyoruz. Sosu için yogurdu ve tahini karıştırıyoruz. Tepsiye dizip, 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
Yemeklerin yanında meze olarak sunulan havuç kızartması, 'havuç tarator' olarak da bilinir. Rendelenen havuçlar kızartıldıktan sonra yoğurt, maydanoz ve sarımsak ile birlikte servis edilir.
Havuç - Pişmiş Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli. Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olan A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.
Havuçta nişasta çok az bulunmaktadır. Önceleri glisemik indeksi yüksek olduğundan, havuçtan kaçınmak önerilirdi. Oysaki havuç, düşük-orta glisemik indeksi olmasına karşın glisemik yükü düşük bir besin olarak sınıflandırılmaktadır.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Bir kabın içerisine yoğurt, süzme yoğurt, soğumuş rendelemiş havuç, ceviz içi, zeytinyağı, rendelemiş sarımsak ve tuzu alarak güzelce karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve üzerine dilerseniz zeytinyağı gezdirerek ve taze nanelerle süsleyerek servis edin. Afiyetler olsun!
Tadı ve rengi yetiştirildiği bölgeye göre değişiklik gösteren havucun, sağlık açısından birçok faydası vardır. Bağışıklığı destekleyerek, kanser riskini azaltır ve yaraların iyileşmesinde etkili olur. Besleyici ve lezzetli olan havuç, beta karoten, lif, K1 vitamini, antioksidan ve potasyum içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri