Kişisel kusur, idarenin eylem veya işlemlerini yürüten kamu görevlilerinin görevlerinin dışına çıkarak kusurlu davranışlarda bulunmalarını ifade etmektedir.
Dokt- rinde ve mahkeme kararlarında genel olarak, kamu görevlisinin yargı karar- larını uygulamaması, görevi içerisinde kötü niyetli davranması, suç oluşturan veya ağır kusur gerektiren fiiller işlemesi durumlarında kişisel kusurlu oldu- ğu kabul edilmektedir34.
Hizmetin geç ya da yavaş işlemesi bir hizmet kusurudur. Aynı şekilde tam bir tanımı mevcut değilse de, idarenin yapması gereken işlemi geciktirmesi, yavaşlatması, makul süreyi bariz şekilde aşması gibi eylem ve işlemleri örnek olarak sayabiliriz.
Görev kusuru, ajanın "idari" bir tasarruf yaparken, mevzuatın, üstlendiği ödevin ve yürüttüğü hizmetin kural, usul ve gereklerine, artık hizmet kusurunun anonimliğinden çıkarak, ferden kendisine atıf ve izafe edilemeyecek boyutlarda ve biçimde aykırı davranışları olarak ifade edilmektedir.
Hizmet kusuru, idarenin yürüttüğü kamu hizmetinin hiç işlememesi, kötü işlemesi veya geç işlememesi sonucu ortaya çıkan ve idarenin ortaya çıkan zararı ödemesini öngören bir sorumluluk türüdür. Hizmet kusuru, idarenin yasama ve yargı fonksiyonu dışında kalan eylemlerinden ve işlemlerinden doğmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Ağır kusur, normal şartlar altında bir idarenin işlemeyeceği kusurdur. Kamu hizmetinin normal bir şekilde yü rütülmesi idarenin normal bir tutumu ile mümkün olduğu halde idarenin nor mal bir davranış göstermeyerek hizmeti aksatması ve bir zarara sebebiyet ver mesi sorumluluğu gerektiren bir ağır kusurdur.
Kusur ne demek? Kusur, failin, hukuka uygun davranma olanağı varken, hukuka aykırı haksızlığı seçmesi sebebiyle kınanmasıdır. Hareketin ve neticenin ifade etmiş olduğu değersizlik haksızlığın esasını, zihniyetin değersizliği ise kusurun esasını oluşturur.
Hizmetten ayrılabilen kişisel kusur ise kamu hizmetiyle ilgisi olmayan kamu görevlisinin özel hayatıyla tamamen özel tutum ve davranışlarından kaynaklanan bir kusurdur.
Geniş anlamıyla idare tarafından yürütülen kamu hizmetlerinin kötü işlemesi, hiç işlememesi veya yetersiz işlemesi hizmet kusurunun üç değişik şeklini ifade eder.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
İdarenin yani Devletin davranışı ile meydana gelen zarar arasında bir nedensellik bağının bulunması durumunda, kusur şartı aranmaksızın, İdarenin sorumlu olması gündeme gelmektedir. Buna “kusursuz sorumluluk” adı verilir.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Ve tanımın içerisinde yer alan unsurlardan da anlaşılacağı gibi hizmet kusuru çok geniş kapsamlı bir kusurdur. Özelliklerinden birisi zaten genel oluşudur, asli oluşudur ve bir diğeri de anonim oluşudur. Hizmet kusu- runun bağımsız oluşu nedeniyle idare hukuku esaslarına göre belirlenen ayrı bir kusurdur.
İdarenin faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan zararların, yine idare tarafından tazmin edilmesi gerekir. Buna genel anlamda idarenin sorumluluğu denir. İdarenin sorumluluğu konusu, günümüzde devlet faaliyetlerinin gerek sayıca artması gerekse çok geniş alanlara yayılması sonucu önem kazanmıştır.
Bu davalarda, idari yargı mercileri görevlidir. Yetkili mahkeme ise İdari Yargılama Usulü Kanunu m.36 uyarınca belirlenir. Buna göre; Söz konusu hizmeti gerçekleştiren idarenin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
1) Kusur sorumluluğu: Borç ilişkisinin kaynaklarından biri olan haksız fiildir. Kusur sorumluluğu yani haksız fiil, hukuka aykırı ve kusurlu bir davranışla başkasının mal veya şahıs varlığına yönelik zararın oluşumuna sebebiyet verilmesidir.
Kişisel kusur, idarenin eylem veya işlemlerini yürüten kamu görevlilerinin görevlerinin dışına çıkarak kusurlu davranışlarda bulunmalarını ifade etmektedir.
Bu bağlamda sigorta şirketleri %75 oranındaki kusurları asli, %25 oranındaki kusurları tali saymaktadır. Son olarak adli ve sigorta tahkim heyeti tarafından belirlenmiş olan kusur oranları asli kusur için %70, tali kusur için %30 şeklindedir.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Kusursuz sorumluluğu gerektiren ilkeler, hakkaniyet ilkesi, tehlike ilkesi ve hakimiyet ilkesi olarak sayılabilecektir.
“Ağır kusur, özel bir hukuk kavramı olup, kasıt olmamakla birlikte, kasta yakın bir kusurun varlığı anlamına gelir.” Gene Yargıtay kararlarına göre: “Sürücü yüzde yüz kusurlu olmakla birlikte, kastı veya kasta yakın bir kusuru söz konusu değilse, sigortacının dönme (rücu) hakkı doğmayacaktır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri