Kişiselleştirilmiş öğrenme, ilgi alanına uygun şekilde biçimlendirilmiş, öğrenciye yönelik bir eğitimdir. Hedef ve akademik standartlar farklı değildir fakat bilgi ve bu bilginin sunulma hızı için öğrenciye göre bir seçim yapılır. Her birey için öğrenme şekli ve hızı farklıdır.
Tanım : Hedef ve hedef davranışlarını kazanmak için, bireyin bilgi, beceri ve tutumlarına ilişkin öğrenme süreçlerinin gerçekleştirildiği yerdir.
Bireysel öğrenme her öğrenci için kişiye özel öğrenme yollarının geliştirilmesini sağlar. Bu kişiye özel öğrenme planları “öğretmenlerin öğrencilerin akademik yönden güçlü yanlarını, ihtiyaçlarını, ilgi alanlarını ve ders gereksinimlerini belirleyerek öğretim kararı vermelerini” desteklemede etkili araçlar olacaktır.
Öğrenmeyi öğrenme süreci, bir kişinin öğrenmeyi etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olan dört temel adımdan oluşur. Bunlar; (1) hedef belirleme, (2) öğrenmeyi öğrenmeyi planlama, (3) öğrenmeyi uygulama ve (4) öğrenmeyi değerlendirme şeklindedir. Hedef belirleme, öğrenmeyi öğrenme sürecinin birinci adımıdır.
Öğrenme nedir konusu insanoğlunun tüm hayatı boyunca olmakta ve devam etmektedir. Beyin ne şekilde öğrenir sorusunun ise birkaç cevabı vardır. Örneğin; kişi yanan bir sobaya elini dokundurduğunda eli yanar ve acır. Bu öğrenmeyi öğrenme şeklinde tanımlanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Üç farklı türde öğrenci vardır: görsel, işitsel ve kinestetik. Her tür en iyi farklı bir şekilde öğrenir.
Özeğitimcilik (veya otodidaktisizm), herhangi bir ustanın (hoca veya öğretmen gibi) rehberliği olmadan gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Genel olarak bir otodidakt, çalışacağı konuyu, çalışma materyallerini ve çalışma sıklığını ve çalışma zamanını kendi belirleyen kimsedir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Temel bireysel öğretim teknikleri şunlardır: Bilişsel çıraklık, bilgisayar destekli öğretim, bireyselleştirilmiş öğretim, programlı öğretim ve tutor destekli öğretimdir. Günümüzde yaşanan bilimsel gelişmeler, öğretimde öğrencilerin merkeze alınması ve öğretimin bireyselleştirilmesi olarak eğitim alanına yansımaktadır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Kişiselleştirilmiş Öğretim. “Kişiselleştirilmiş Öğretim” öğretimin, öğrencinin öğrenme karakteristikleri yanında geçmişinde ya da günlük yaşamındaki kişisel özelliklerine uyarlanması yolu ile gerçekleştirilen öğretimdir. Kişiselleştirme bireyin çevresiyle ve özellikle diğer insanlarla etkileşimi olarak tanımlamıştır.
Her davranış öğrenme değildir. Bireydeki geçici görülen davranışlar ile doğal büyüme ve olgunlaşma sonucu ortaya çıkan davranışlar öğrenme sayılmazlar. Öğrenen ile ilgili faktörler, öğrencinin iyi öğrenme yapabilmesi için sahip olması gereken özellikleri ifade eder.
İnformal Öğrenme Nedir? ASTD'ye (American Society for Training & Development) göre, informal öğrenme, sınıf içi eğitimleri ve performans destek aktiviteleri gibi doğrudan fark edilebilir öğrenme şekli olan formal öğrenme gibi değildir. Belirli bir eğitmen olmadan, çalışan kontrolünde gerçekleşir.
Öğrenme alanları kullanım, öğrenme stilleri, konfigürasyon, konum ve eğitim kurumlarında çeşitlidir. Sessiz çalışma, pasif veya aktif öğrenme, kinestetik veya fiziksel öğrenme, mesleki öğrenme, deneyimsel öğrenme ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli pedagojileri destekler.
Öğrencinin öğrenme stili, onun öğrenmeyi nasıl algıladığını, çevresiyle nasıl etkileşime girdiğini ve çevresindeki öğelere nasıl tepkide bulunduğunu gösterir. Okullarda öğrencilerin öğrenme stilleriyle ilgili bilgiler toplanır.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Günümüzde oldukça yaygın olan kendi kendine öğrenmek (self learning), bir sınav ya da müfredata bağlı olmadan bireysel çabayla yapılan öğrenme türüdür. İnternetin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmasıyla birlikte geleneksel eğitimden daha hızlı, verimli ve esnek olduğu için çoğu insanın ilgisini çekmiştir.
Tam öğrenme modeli; Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrencinin öğrenebileceği fikrine dayanan bir öğrenme modelidir. Tam öğrenme modeline göre öğrencinin bir konuyu öğrenememesi, sorunun kendinde olduğunu göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri