Nazım Hikmet'in 1929 yılında kaleme aldığı Jokond ile Si-ya-u adlı şiirde Leonardo Da Vinci'nin ünlü Jokond'u, Louvre müzesini gezmeye gelen Şanghaylı Si-ya-u'ya âşık olur.
si-ya-u ise nazım hikmet'in sovyetler birliği'nde üniversite yıllarından bir arkadaşıdır. bir süre fransa'da yaşayan ve sık sık jocond'un yanına uğrayan si-ya-u bu tabloya aşıktır. bu tabloyu çok sevmektedir. hatta öyle ki, si-ya-u jocond'u görmek için sürekli louvre müzesine gittiğini nazım'a anlatmıştır.
Jokond, Leonardo da Vinci'nin meşhur tablosu Mona Lisa'nın diğer ismidir. demektedir. Neticede, bir hatıra defteri tutmaya karar verir. Miyop bir Amerikalının cebinden mürekkepli kalemi aşırmıştır.
Mona Lisa`nın sol gözünde ise CE ve B harflerinin gizlendiği belirlendi. Ancak 500 yıldan daha fazla süre önce yapılan tabloda zamanla oluşan yıpranma nedeniyle harfler net okunamıyor. Normal gözle bakıldığında farkedilemeyen işaretler, özel bir büyütme tekniği ile ortaya çıkarıldı.
Resim hâlen Paris'teki Louvre Müzesi'nde Francesco del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir. Tabloda oturmuş bir kadın resmedilmiştir, kadının yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Nâzım Hikmet aynen Pir Sultan Abdal gibi bir dava adamı ve hayatı şiirle özdeşleşmiş bir ozandır. Nâzım; Bektaşi-Mevlevi aydınlarının olduğu Osmanlı aristokrat çevrede yetişmiştir. Bu nedenle de Alevi düşüncesiyle de bire bir ilişkisi vardır. Nazım'ın ataları Hıristiyan olan Gagavuz (Gök Oğuz) Türklerindendir.
Nâzım Hikmet ordu mensupları arasında komünizm propagandası ve örgütlenme faaliyetleri yürüttüğü iddiasıyla 17 Ocak 1938 gecesi gözaltına alındı, sonra Ankara'ya gönderildi. Harp Okulu Komutanlık Askerî Mahkemesinde "askerî kişileri üstlerine karşı kışkırtmak" suçlamasıyla yargılandı.
Tarih: 29 Ağustos 1938. Nazım Hikmet, Deniz Kuvvetleri/Donanma'da ihtilal çıkaracağı iddiasıyla 28 yıl 4 aya mahkum edildi. Dava uyduruktu; Atatürk'ten sonra iktidara kimin geleceği kavgasına kurban edilmişti.
Nazım'ın cenazesi de böyle oldu. Komünizmin tüm gücüyle hüküm sürdüğü 1960'lı yıllarda ünlü kişilere farklı bir cenaze töreni yapılmıyordu. Farklı bir cenaze biçimi isteyen de ortaya çıkmadığı için Nazım Hikmet tıpkı Rus yazar Fadeyev'e yapılan tören gibi toprağa verilmiş oldu.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Başına buyruk, çapkın ama romantik. Onu yıllarca bekleyen kızıl saçlı Hatçe'si, Piraye ile başlayan aşk yolculuğu… Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Nazım Hikmet'in öz oğlu ressam Mehmet Nazım 67 yaşında, Fransa'nın başkenti Paris'te hayatını kaybetti.
"Senin adını kol saatimin kayışına tırnağımla kazıdım Piraye" diyen Nazım'ın saatinde Vera yazıyordu.
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
Nazım Hikmet, ortaya koyduğu görüşler ve şiirleriyle evrensel anlamda tanınan bir isim olmayı başardı. 15 Ocak 1902'e Selanik'te doğan Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 yılında Moskova'da vefat etmiştir. Nazım Hikmet'in mezarı Moskova'da bulunmaktadır.
Hayatından pek çok kadın geçmiş Nazım'ın, pek çok kadınla birlikte olmuş ancak kimse bir Piraye olamamış onun gönlünde. Öyle ki bir mektubunda Piraye'ye 'Sen benim en yakın insanımsın. ' diyor Nazım. Üstelik bu öyle sıradan bir mektup da değil, bir terk edişin mektubu...
Açıklama. Bir badanacı, 1911 yılında, belki kendisine gülümsediğini düşündüğü, belki de sevgilisine benzediği için Leydi Mona Lisa'yı Louvre'dan kaçırdı. Yaşanan, büyük bir kız kaçırma olayıydı.
Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan Mona Lisa eseri, Pazar günü bir ziyaretçinin saldırısına uğradı. Tekerlekli sandalyeli ve yaşlı kadın kılığındaki bir adam, ünlü tablonun önündeki koruyucu camı önce yumrukladı, sonra da üzerine pasta fırlattı.
Cezasının bitmesine az bir zaman kala dört mahkûmun saldırısına uğrayan Balaban, cezaevinden çıktıktan sonra evlendiği gün, düğün evini basan hasmını öldürür ve yeniden cezaevine girer. 1942-1945 ve 1948-1950 yılları arasında Bursa Cezaevi'nde Nâzım Hikmet'le hapis yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri