Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor.
Edebî metin her okunduğunda yeni anlamlar kazanır; edebî metnin çok katmanlı olması yanında, duygu ve çağrışım değerleri bakımından zengin olması, okuyucunun yaşı, bilgisi, içinde bulunduğu ruhsal durum, metni anlamada ve ondan haz almada önemli faktörlerdir. Edebî metinde anlam ve bağlam sıkı ilişki içindedir.
Oysa şiire edebi sanat dalı olma özelinde yaklaşıldığında şiirin metin ile kurduğu ilişki belirginleşmektedir. Zihinsel bir edim sonucu var edilen şiir metin aracılığı ile temsil arayüzüne sahip olur ve 'barınma' imkânı kazanır.
İlgili 15 soru bulundu
Metin, cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Edebî metin, dille gerçekleştirilen sanat etkinliğidir. Edebî metinde, dilin şiiriyet (poetique) işlevi hâkimdir. Edebî metnin bir göstereni bir çok gösterileni vardır. Yani edebî metin her okunduğunda yeniden kurulur ve yaratılır.
Öz. gerçekleştirilen güzel sanat etkinliklerine ve eserlerine verilen genel addır. yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Kurmaca ürün olan metinler anlatmaya bağlı edebi metinler olarak ifade edilebilir. Özellikle bunlar içerisinde masal, hikaye ve roman gibi türler yer alır.
Türkçede metinler düz yazı (mensur) ve şiir (manzum) olarak ikiye ayrılır. Her metnin kendine özgü kuralları vardır.
Bunlar; muhteva, yapı ve dildir.
Edebi eserler kaça ayrılır, sorusuna kurmaca metinler ve öğretici metinler olma üzere ikiye ayrıldığı yanıtını veririz. Kurmaca metinler hikaye, roman gibi metinlerken öğretici metinlerin deneme makale gibi metinlerdir.
Edebi kelimesinin doğru yazılışı "edebi" şeklinde olmalıdır. Yazımı genellikle ebedi kelimesi ile karıştırılmaktadır. Ancak edebi ve ebedi kelimeleri farklı anlamlara gelen iki kelime olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru kullanımı edebi şeklinde olmalıdır.
Duyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır.
Tek bir anlamları bulunmaz, okuyucunun bilgisi, görgüsü, psikolojik durumuna göre yeniden anlamlandırılır ve yorumlanırlar. Edebi metnin özellikleri şu başlıklarla sıralanabilir; İşlenmiş bir dil ve anlatımla oluşur. İnsanda güzel duygular, hayaller ve zevkler uyandırır. İnsanın duygu düşünce ve hayallerini besler.
Anlatmaya bağlı edebi metinler; olay ya da durum çevresinde gerçekleşen yer, zaman ve kişilerin belirtilip olayların bir düzen içerisinde okuyuculara aktarıldığı edebi metinlerdir. Bunlar; destan, masal, halk hikayesi, manzum hikaye, mesnevi, roman, hikaye şeklindedir.
Hikâye mi, öykü mü tartışması
Feridun Andaç da hikâye ve öykünün ayrı türler olduklarını belirtmiştir. Ona göre hikâye (örneğin halk hikâyeleri) ağırlıklı olarak sözlü geleneğin içinde köklü bir ürünken, öykü ise sözlü anlatıdan ziyâde bir tasarımın söz konusu olduğu modern edebiyatın bir ürünüdür.
Tiyatro, tarihi antik çağlara dayanan binlerce yıllık bir sanattır. Tiyatro, bir sahne faaliyeti olmakla birlikte bu sanat dalının yazılı şekilleri olan piyesler tiyatroyu aynı zamanda bir edebî tür yapmaktadır. Bu açıdan tiyatro eserleri hem sahne sanatlarının hem de edebiyat biliminin verileriyle incelenebilir.
Bu metinlerde sonda okuyucuların kendi yorumlarını yapması istenmektedir. Kurmaca Metin Nedir? Edebi metinlerde, verilmesi gereken gerçeklikler doğrudan bir şekilde anlatılmamaktadır. Bu şekilde anlatılırsa edebi metin değil öğretici metin olarak isimlendirilmektedir.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
- Edebiyatın dolayısıyla edebi metnin malzemesi dildir. - Edebi metinde işlenmiş bir dil vardır. - İşlenmişlik aynı zamanda bir özen ve düzenleme gerektirir. - Edebi metinde dil birliklerinin ve metnin kendisinin çağrışımsal boyutu vardır.
Edebi akımlar, bir sanatçı grubunun aynı düşünceleri paylaşarak oluşturdukları, bazı ilkeler doğrultusunda ve onlara bağlı kalarak eser ortaya çıkarttıkları edebi anlayışlara denmektedir.
Aslında edebî eser, hayatı üretmenin ve kurgulamanın bir aracıdır. Sanat ve edebiyatta dile gelen, ifade edilen insanlığın değişik hâlleridir.Sanatı bir yansıtma aracı olarak görenler, realiteden, hayatın gerçeğinden hareket edenlerdir. Onlara göre sanatın yönü ve yüzü daima hayata dönüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri