KİŞİYE ÖZEL: İçerdiği bilgi itibarıyla KİŞİYE GİZLİ derecesiyle korunması gerekmeyen, ancak ait olduğu kişi ve bilmesi gerekenler dışındaki kişiler tarafından bilinmesi istenmeyen bilgi için kullanılır.
(7) “KİŞİYE ÖZEL” ibareli Çok Gizli belge, büroya ilk zarf kapalı olacak şekilde iç içe çift zarf yapılarak teslim edilir. “KİŞİYE ÖZEL” ibareli Çok Gizli belgenin senet ve kayıt işlemleri zarf üzerindeki bilgilere göre yapılır.
“KİŞİYE ÖZEL” işareti tarih bloğunun üzerine büyük harflerle ve kırmızı damga ile basılır. Kurum için anlam ve önem taşıyan ayrıcalıklı her türlü yazılardır. Örneğin, bakandan genel müdürlere gelen yazılar gibi. Önceliği olan, normal evraktan önce ve ayrı işlem görmesi gereken yazılardır.
(6) Muhatabına elektronik olarak iletiminin mümkün olmadığı veya KİŞİYE ÖZEL hazırlandığı durumlarda Hizmete Özel belge, elektronik ortamdaki aslına erişim amacıyla belge yönetiminden sorumlu birim tarafından fiziksel ortamda gönderilir.
Gizlilik dereceli yazı, doküman ve malzeme: Yazılar, tercümeler, basılı kağıtlar, telefon, telsiz görüşmeleri, resim, kroki, grafik, plan harita, fotoğraf filmleri, fotokopiler, ses bantları, mumlu kağıtlar ve diploma kağıtlarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
resmi belge, diğerinde özel belge olmasıdır. Resmi belgeyi düzenleme yetkisi, kendisine görevi çerçevesinde yetki verilen kamu görevlisine aittir. Özel belge ise herkes tarafından düzenlenebilen daha çok kişiler arasındaki ilişkilerde kullanılan belgelerdir.
Kamu görevlisinin görevinin gereği düzenlediği belgeler resmi belgedir. Ancak bu belgenin resmi belge olarak kabul edilebilmesi için usulüne ve mevzuata uygun düzenlenmiş olması gereklidir. Kamu görevlisinin usulüne ve mevzuata uygun olarak düzenlediği belgeler dışında kalan tüm belgeler özel belge olarak kabul edilir.
Gizlilik Dereceli Evrakların Muhafazası ve Gönderilmesi
Çok gizli evraklar, torba veya çanta gibi kilitli muhafaza içinde ve “Çok Gizli” gizlilik dereceli güvenlik belgesi olan özel kurye ile gönderilirler. PTT ile gönderilmesi zorunlu ise, yazı uygun bir şekilde kripto edilir (şifrelenir).
Bilgisayar ortamında çalışan kuruluşlarda gizlilik dereceli belgeler dışındaki yazılar, iletişim teknolojileri (faks, teleks ve bilgisayar ağları) aracılığıyla gönderilmektedir.
Evrak ile belge arasında herhangi bir fark yoktur, eşanlamlı kelimelerdir.
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
Tarih, fiziksel ortamda belgeye ilgili birimden sayı verildiği zamanı belirtir. Fiziksel ortamda hazırlanan belgelerde tarih sayı ile aynı satırda olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır. Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ belgesi ve benzeri belgelerde ise tarih, metnin bitiminde yer alabilir.
Özel belge, kamu görevlisinin görevi nedeniyle düzenledikleri dışında kalan, resmî belgeden sayılmayan, resmî bir işlem nedeniyle düzenlenmiş olmayan, ancak; doğrudan hukuken hüküm, sonuç meydana getiren, bir hakkın doğmasına veya kanıtlanmasına yarayan yazıdır.
Resmi bir belge niteliğinde olan maaş bordrosu ödemelerin yasal bir şekilde vergilendirilmesi için önemlidir. Memur olarak çalışan ve ayın 14'ünde maaş alan işçiler e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını görebilir.
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
Özel belgede sahtecilik suçunda belgenin sahte olarak hazırlanması, henüz suçun tamamlandığı anlamına gelmez. Bu nedenle, suçun tamamlanması için belgenin kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, belgenin hazırlanması aşamasında olan fail hakkında suç işlemek için teşebbüs hükümleri uygulanabilir.
(1) Sahte resmi veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması halinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur. Resmi belgede sahtecilik suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi olmayıp re'sen gerçekleştirilir.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)
Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir.
Resmi geçerliliği olan her türlü yazılı ve görsel dokümana belge denir. Bu kelime mecazen kanıt ve ispat manasında kullanılır. Örneğin ''ben belgelerle konuşuyorum'' demek ''kanıtlarım var'' anlamına gelir.
BELGE Nedir ? Belge, evrak, vesika aynı anlama gelmektedir. Belge, hukuki sonuç doğuran, bir hakkın doğmasına, bir olayın kanıtlanmasına ve hukuki bir değer arz eden belgeler/yazılar olarak tanımlanmaktadır.
Belge, üreticisi tarafından gerçekleştirilen bir eylemi gösteren, yasal olarak kanıt değeri taşıyan bir forma sahip dokümanlar olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri