Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Dana eti, kuzu eti, kümes hayvanları, kıyma, pişmiş et ve balık gibi etler derin dondurucuda saklamak için oldukça idealdir. Hepimizin sıklıkla tercih ettiği bir saklama yöntemidir.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
2- Kızartma: Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan oturtma, patlıcan musakka, islim kebabı ve kızartmalık olarak patlıcanları dondurucuda saklamakta bir başka yöntem. Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Pişmiş makarna
Bazı taze makarnaları pişirmeden önce dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak pişirildikten sonra buzdolabında saklamalısınız. Dondurulmuş pişmiş makarna çözüldükten sonra lapa gibi bir hale gelecek ve tekrar ısındıktan sonra tadı çok kötü olacaktır.
Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Süzme yoğurdu derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Dondurucuda ıspanak nasıl saklanır? Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçeride hava kalmadığına emin olmalısınız. Haşlanıp soğutulmuş sebzeleri dondurucuya koymadan önce çok iyi süzmelisiniz.
Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Başta vişne, ahududu, yaban mersini, çilek, böğürtlen, erik, şeftali, portakal, kiraz, kayısı, armut, muz, elma, kavun ve kivi olmak üzere fazla sulu ve olgun olmayan bir çok taze meyveyi buzlukta saklayabilirsiniz.
Buzlukta saklanan ilikli kemik suyunun ise yaklaşık olarak 3-6 ay boyunca muhafaza edilebildiği bilinir. Bununla birlikte derin dondurucuya konulan ilikli kemik suyunun 3 ay boyunca bozulmadığı söylenebilir.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Sebze ve meyvelerin bol olduğu bahar ve yaz aylarında, derin dondurucuda saklanmaması gereken sebzelerden biri salatalıktır. Salatalık, bol sulu bir sebze olduğu için dondurulduğunda yapısı değişime uğrar. Çözüldüğünde tadını ve tazeliğini kaybeder. Don yemiş diye tabir edilebilecek pörsümüş bir görünüm ve tat alır.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Semizotu, oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta ise en fazla 9 ay muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri