Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler. Nadiren dalak, karın zarı (periton), böbrek, kemik, göz yuvası, beyin, kalp ve yumurtalıklara da yerleşebilir.
Hastalık, %75-80 karaciğerde yerleşir. Daha az sıklıkla akciğer, karın içi diğer organlar ve beyinde bile görülebilir. Olay nerede olursa olsun , parazitin yerleştiği yerde giderek büyüyen içi basınçlı bir sıvı ile dolu kist oluşur.
Hidatik Kist Echinococcus granulosus paraziti tarafından oluşturulan ve en sık karaciğer ve akciğeri tutan hayvan kökenli bir enfeksiyondur. Bu parazit tarafından vücudun çeşitli organlarında oluşturulan kistlerin görüldüğü bir hastalıktır.
Karaciğer kisti, karaciğerin çeşitli bölgelerinde meydana gelen ve genelde iyi huylu olan sıvı dolu keseciklerdir. Bu kistlerin oluşum sebepleri genellikle genetik yatkınlık, bazı enfeksiyonlar ve parazitlerdir. Bazı kistler semptom göstermeyebilir.
KİST HİDATİK NEDİR? (Ekinokokkoz)
İnsanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde görülen kist hidatik, halk arasında “kist hastalığı” olarak bilinir.
İlgili 31 soru bulundu
Karaciğer Kisti Belirtileri
Kistler, genişlediğinde patlayabilir ya da diğer organları sıkıştırarak, şişkinlik, doluluk hali ve karnın sağ üst kısmında ağrıya sebep olabilirler. Parazitik kistler (ekinokokkozis), ateş, kanlı balgam ve deride şiddetli kaşıntıya yol açabilirler.
Hidatik kist yırtılıp karaciğer dokusu veya safra yollarına dökülmek yerine, karın boşluğuna dökülebilir. Bu durumda larvalar tüm karna yayılır. Bunun sonucunda, biraz önce bahsettiğim üzere, anafilaktik şok gelişebilir veya karnın içinde yaygın olarak çok sayıda yeni kist gelişebilir.
Eğer kist hidatik açısından şüphelenilirse kan testi ile kist hidatik tanısı doğrulanır.
Kist Hidatiği Belirtileri Nelerdir? Karaciğer kist hidatiği durumunda karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma, kaşıntı ve sarılık gibi belirtiler görülür. Akciğer kist hidatiğinde ise; öksürük, solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı ve ağızdan kan gelmesi gibi belirtileri vardır.
Hidatik kistler tedavi edilmezlerse büyüyebilir, çoğalabilir, enfekte olabilir ya da nadiren de olsa patlayarak karın boşluğuna açılabilirler. Bu gibi durumlarda, "anaflaksi" adı verilen şiddetli ve tehlikeli bir allerjik reaksiyon gelişebilir.
Tip 5 lezyonlar ise ölü kistler olup herhangi bir tedavi gerektirmezler. Bunların dışında kist safra yollarına açılmışsa veya enfekte olmuşsa tedavi tipe bakılmaksızın seçilir. Örneğin Tip 4 kist enfekte olmuşsa (iltihaplanmışsa) Perkütan tedavi yapılabilir.
İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğu genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak kistin çok büyük olması ve çapı 4 santimetreden fazla olması halinde kistler vücuttan alınır. Benzer bir şekilde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyorsa yine kistlere müdahale edilir.
Kist hidatikte en spesifik bant, p7 bandıdır ve bu bant pozitif olduğunda serolojik tanıyı koydurur. P7 bandı opere olan ve olmayan hastalarda aktif enfeksiyon açısından önemli bir antijendir. P7 bandı özellikle opere olmuş hastalarda, hastayı izlemek adına önemli bir antijendir.
Büyüyen kist karın sağ üst kadranda ağrıya neden olabilir, bazı durumlarda karaciğer içerisindeki safra yollarına bası yaparak sarılık oluşturabilir, eğer karaciğer içerisindeki safra yollarına açılırsa sarılık , yüksek ateş ve üşüme titreme , terleme ve ciltte kızarma gibi alerjik reaksiyon benzeri tabloya neden ...
Kist hidatik tedavisinde nüks çok önemli bir sorun teşkil etmektedir. Hidatik kist hastalığın nüks sıklığı çeşitli serilerde farklı oranlarda sunulmaktadır. 5 yıllık takip süresi içinde hastalığın nüks etme sıklığı literatürde % 0,9-11,3 arasında bildirilmiştir (6,7).
Kistik hidatik hastalığı (CHD), ultrasonografi ve radyoloji gibi çeşitli görüntüleme teknikleri ile klinik olarak saptanabilir. Primer tanı hastanın serum antijenlerine karşı antikorların keşfedilmesi esasına dayalı serolojik testler gibi daha spesifik bir test ile teyit edilmelidir.
Kistin erişkin hali ana konak olan kedi, köpek, kurt, tilki, çakal gibi hayvanların ince barsaklarında yerleşirken, larvası ara konak olan insan, koyun, sığır gibi hayvanlarda hidatik kist hastalığına neden olmaktadır. Echinococcus granulosus 2-8 mm boyunda, 0.6 mm enindedir ve 3-4 halkadan oluşur.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (45-150 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
KİST HİDATİK NEDİR? (Ekinokokkoz)
İnsanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde görülen kist hidatik, halk arasında “kist hastalığı” olarak bilinir.
Test sonucunun yorumu: Test titresinin 1/160 ve üzerinde pozitif bulunması, kist hidatik bulunma olasılığını destekleyen bir veri olarak kabul edilebilir.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
Karaciğerde yerleştiğinde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirtiler görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi, kist sıvısı ve zarların öksürükle atılması ve göğüs ağrısı olabilir.
Karaciğer Kistleri Teşhisi
Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşum gösteren kistler kendini hemen belli etmez. Ancak zamanla boyutsal olarak büyüme göstererek çeşitli baskıların oluşmasına neden olur. Bu nedenle tedavisi geciken kistler, farklı hastalıkları beraberinde getirerek kişinin hayatını tehdit edebilir.
Çocuklarda görülen basit kemik kistleri röntgen ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme yöntemleri ile rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. Anevrizmal kemik kistleri ise kemikte görülebilen başka tümörlerle de karışabilmektedir.
Kedi ve köpek gibi hayvanların tüyleri ile bizim saçlarımızın hiçbir farkı yoktur. Bahsi geçen kist yapması gibi durumlar sadece parazit yumurta ve larvaları ile yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri