Barajın minimum ve maksimum su seviyesini belirtir.
Günümüzde inşa edilen barajlar kullanılan malzemeye göre beton barajlar ve dolgulu barajlar olmak üzere iki grupta toplanır. 1.Ağırlık barajları 2. Payandalı ağırlık barajları 3. Kemer barajları olmak üzere üç çeşittir.
Talveg: Akarsu olsun veya olmasın bir vadinin en derin noktalarının oluşturduğu çizgi hattı. Yükseklik: Baraj temelinin tabii kayayı bulan en derin yerinden krete kadar olan düşey mesafe. Nehir yatağından krete olan yükseklik ise talveg yüksekliği olarak tanımlanır.
Barajın ilgili gündeki su yüksekliğini belirtir.
KRET: Baraj gövdesinin en üst noktalarının geometrik yeri. YÜKSEKLİK: Baraj temelinin tabii kayayı bulan en derin yerinden krete olan yüksekliğine temelden yükseklik denir, nehir yatağından krete olan yüksekliğine talveg yüksekliği denir.
İlgili 45 soru bulundu
Baraj haznelerinden suyu veya taskın suyunu mansaba aktarmak için yapılan yapılara SAVAK adı verilir. Haznenin üst kısmından suyu aşağıya aktaran yapıya DOLU SAVAK veya TAŞMA SAVAĞI, haznenin dip kısmından suyu savaklayan tesise ise DİP SAVAK denir.
Kot farkından dolayı kısmen açığa çıkmış 1 bodrum kat olduğu görülmektedir. Bu kata halk arasında “Kot 1” kat da denilmektedir. Binanın giriş katı ile bodrum katı arasındaki kot farkı 3 metredir.
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
Türk Dil Kurumu'na göre kot : “Temel ile zemin arasındaki yükseklik.” demektir.
Borulanma, suyun zemin parçacıklarını korunmamış yöne doğru harekete geçirmesi ile oluşur ve dolgu içinde veya temel zemininde görülmeyen su kanalları halinde meydana gelir. Bu kanallar kısa sürede büyüyerek gövdede yarılmaya ve sonuçta göçmeye neden olur.
Baraj temelini aşan bir sismojenik arıza olmasa bile, yakınlardaki bir arızada güçlü bir deprem barajın izinde süreksizlikler boyunca hareketlere neden olabilir. Bu süreksizlikler faylar, kayma zonları, çatlaklar, derzler ve yatak planlarıdır.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
-Merkezi çekirdek: Kil özelliğinde bir malzemeden oluşan bu dolgu gövdenin geçirimsizliğini sağlar. Beton, asfalt gibi malzemelerde bu amaçla kullanılabilir. Memba ve Mansap dolguları: Bu dolgular geçirimli ve yarı geçirimli özelliktedirler.
Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye'de blucini (özgün dil, ing.: blue jeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır.
Bayan Pantolonlarında Beden Ölçüleri
"W" harfi ile başlayan ölçü kodları, kot pantolonun bel bölgesi ölçüsüdür. "L" ile nitelendirilen ölçü ise iç bacak uzunluğu ölçüsüdür.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
-300 kotu deniz seviyesinin 300 metre altını ifade eder." dedi. İşte detaylar...
Yoldan kotlandırma
MADDE 12 – (1) Kot alınacak yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki kaldırım üstünden kot verilir. (2) Kaldırımı yapılmamış yollarda yol seviyesinin 0.18 metre üstünden kot verilir.
Miranın kabarcıklı düzeç aracılığı ile zemine dik bir şekilde oturtulması gerekir. Kabarcık yükseğe doğru hareket etmektedir. Nivo ile ilk noktada okuma yapılır ve not alınır sonra miranın konumlandığı ikinci nokta için okuma işlemi gerçekleşir. İki nokta arasındaki değer farkı alınıp kot farkı hesaplanır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
ILISU PROF.
Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuna sahip baraj, "önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj" tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada 1'inci sırada yer alıyor.
Barajlar, amaçlarına (enerji, sulama, atık toplama gibi) ya da yapımlarında kullanılan malzemeye göre beton; dolgu; taş örme (kâgir); ahşap ve çelik olarak sınıflandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri