Eğer kist hidatik açısından şüphelenilirse kan testi ile kist hidatik tanısı doğrulanır.
Kist hidatik belirtileri
Seyrek olarak kist yırtılabilir ve bu daha belirgin şikayet yapar. Bazen de iltihaplanır. O zaman sağ karın üst kesiminde ağrı, ateş ve gece terlemeleri olabilir. Tanısı ya karın ağrısı araştırılırken ya da bir başka hastalık için ultrason ultrason inceleme yapılırken koyulur.
Kistik hidatik hastalığı (CHD), ultrasonografi ve radyoloji gibi çeşitli görüntüleme teknikleri ile klinik olarak saptanabilir. Primer tanı hastanın serum antijenlerine karşı antikorların keşfedilmesi esasına dayalı serolojik testler gibi daha spesifik bir test ile teyit edilmelidir.
Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir. Diğer organ ve sistem tutulumlarında da bu bölgelere ait tablolar ortaya çıkar.
Kist hidatikte en spesifik bant, p7 bandıdır ve bu bant pozitif olduğunda serolojik tanıyı koydurur. P7 bandı opere olan ve olmayan hastalarda aktif enfeksiyon açısından önemli bir antijendir. P7 bandı özellikle opere olmuş hastalarda, hastayı izlemek adına önemli bir antijendir.
İlgili 43 soru bulundu
İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğu genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak kistin çok büyük olması ve çapı 4 santimetreden fazla olması halinde kistler vücuttan alınır. Benzer bir şekilde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyorsa yine kistlere müdahale edilir.
Karaciğer Kisti Belirtileri
Kistler, genişlediğinde patlayabilir ya da diğer organları sıkıştırarak, şişkinlik, doluluk hali ve karnın sağ üst kısmında ağrıya sebep olabilirler. Parazitik kistler (ekinokokkozis), ateş, kanlı balgam ve deride şiddetli kaşıntıya yol açabilirler.
Hidatik kistler tedavi edilmezlerse büyüyebilir, çoğalabilir, enfekte olabilir ya da nadiren de olsa patlayarak karın boşluğuna açılabilirler. Bu gibi durumlarda, "anaflaksi" adı verilen şiddetli ve tehlikeli bir allerjik reaksiyon gelişebilir.
Karaciğer, pankreas, safra yolları ve safra kesesinin cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavi uygulamaları Hepatopankreatobiliyer (HPB) Cerrahi Birimi tarafından yapılmaktadır.
Akciğer Hidatik Kistlerinin Tedavisi Nedir? Akciğerdeki hidatik kist tedavisi ilk önerilen şekli cerrahidir. Ameliyat için uygun olmiyan ve çok sayıda kisti olan hastalar için ise ilaç (albendazol) tedavisidir.
Test sonucunun yorumu: Test titresinin 1/160 ve üzerinde pozitif bulunması, kist hidatik bulunma olasılığını destekleyen bir veri olarak kabul edilebilir.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (45-150 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Hidatik kist yırtılıp karaciğer dokusu veya safra yollarına dökülmek yerine, karın boşluğuna dökülebilir. Bu durumda larvalar tüm karna yayılır. Bunun sonucunda, biraz önce bahsettiğim üzere, anafilaktik şok gelişebilir veya karnın içinde yaygın olarak çok sayıda yeni kist gelişebilir.
Tip 5 lezyonlar ise ölü kistler olup herhangi bir tedavi gerektirmezler. Bunların dışında kist safra yollarına açılmışsa veya enfekte olmuşsa tedavi tipe bakılmaksızın seçilir. Örneğin Tip 4 kist enfekte olmuşsa (iltihaplanmışsa) Perkütan tedavi yapılabilir.
Kist hidatik tedavisinde nüks çok önemli bir sorun teşkil etmektedir. Hidatik kist hastalığın nüks sıklığı çeşitli serilerde farklı oranlarda sunulmaktadır. 5 yıllık takip süresi içinde hastalığın nüks etme sıklığı literatürde % 0,9-11,3 arasında bildirilmiştir (6,7).
Hematoloji bölümü ile iletişime geçtiğinizde sizi yönlendirecek sağlık personelleri olacaktır. Bir sağlık kurumunda damardan alınan kan ile sonuçlanan crp testinizde doktorunuz size uygun tedaviyi önerecektir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Ateş, kilo kaybı, halsizlik, karın ağrısı, bulantı, kusma, nefes darlığı, öksürük, baş ağrısı, işitme, görme ve algılama ile koordinasyon problemleri gibi çok sayıda farklı alanda belirtiler görülebilir. Kist hidatik rahatsızlığı akciğerde daha erken belirtiler de gösterebilir ve daha büyük bir görüntü de kazanabilir.
10 cm. nin üzerine çıktığında ise ve / veya kistler, yüksek tansiyon, iltihap ve böbrek yetmezliğine neden olmuşsa tedavisi yapılır. Ailesel kistlerde yakın akrabalar da kist yönünden taramadan geçirilmelidir.
Karaciğer Kistleri Teşhisi
Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşum gösteren kistler kendini hemen belli etmez. Ancak zamanla boyutsal olarak büyüme göstererek çeşitli baskıların oluşmasına neden olur. Bu nedenle tedavisi geciken kistler, farklı hastalıkları beraberinde getirerek kişinin hayatını tehdit edebilir.
Kistin erişkin hali ana konak olan kedi, köpek, kurt, tilki, çakal gibi hayvanların ince barsaklarında yerleşirken, larvası ara konak olan insan, koyun, sığır gibi hayvanlarda hidatik kist hastalığına neden olmaktadır. Echinococcus granulosus 2-8 mm boyunda, 0.6 mm enindedir ve 3-4 halkadan oluşur.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Normalde karaciğer büyüklüğü 15-16 cm civarındadır. Karaciğer büyümesi durumunda ise karaciğer 21-22 cm ye kadar çıkabilmektedir ve hastalara sağ üst karın bölgesinde rahatsızlık vermektedir.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Karaciğer kisti, karaciğerin çeşitli bölgelerinde meydana gelen ve genelde iyi huylu olan sıvı dolu keseciklerdir. Bu kistlerin oluşum sebepleri genellikle genetik yatkınlık, bazı enfeksiyonlar ve parazitlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri