Yumurtalık kistleri ilaçla ya da gerekliyse ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Ancak tekrarlama yapma konusu genellikle iyi huylu kistlerin tedavisi sonucunda pek yaşanmamaktadır. Kötü huylu olan kistlerin tedavisinin ardından tekrarlama ihtimali olabilmektedir.
Basit kistlerin çoğu tedavi gerektirmez. Bu kistlerin birçoğu kendiliğinden geriler, bir kısmı ise ilaç tedavisiyle küçülebilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Kiste müdahele edilmeden kendi halinde bırakılırsa büyümeye devam edebilir. Diş kistlerine cerrahi olarak müdahele edilmesi gerekir. Antibiyotik kullanımı sadece var olan belirtileri baskılar. Kistin yok olmasına bölgenin iyileşmesini sağlamaz.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Tedavi nasıl yapılır? Kistin ameliyatsız tedavisi ultrason eşliğinde yapılan girişimsel bir işlemdir. İğnenin giriş bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. İnce bir iğne ile görüntüleme eşliğinde kistin içine girilir ve içindeki sıvı tamamen boşaltılır.
Boyutları 2-3 cm' ye varan bu kistler çoğunlukla 1.5-2 ay içinde tedavi edilmeden kaybolur ve herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Bu süre içinde kaybolmadığı durumlarda küçülmesi için doğum kontrol hapı kullanılması önerilir. Çok nadiren bu tedavi işe yaramayabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Soğan suyu, boğaz iltihaplanmasından idrar yolları iltihaplanmasına kadar birçok soruna iyi geliyor ve bu iltihapları kısa sürede tedavi ediyor. İltihapları ortadan kaldıran soğan suyu, yumurtalık kisti ve miyomları da küçülterek yok etme özelliğine sahip.
Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir.
Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar. Bu fizyolojik kistler zamanla küçülüp kaybolmaktadır.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
İlk aşama için en uygun yöntem olarak doğum kontrol hapı ile tedavi tercih edilmektedir. Bu haplar sayesinde sorun kontrol altına alınır ve hormonlar yumurtlamayı keser. Bu sayede yeni kistlerin oluşumu engellenirken mevcut kistte de erime başlar.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Genelde 4 cm'nin altındaki kistlerde hastanın durumu iyi ise, karın içerisinde kan yok ise takip yapılabilir. Vücut kanı çekecek ve kist kaybolacaktır. Hastanın hayati durumu kötüleşiyor ise, kist 6 cm'nin üstünde ise, hastanın şikâyetlerinde düzelme yerine kötüleşme oluyor ise laparoskopi ile tedavi planlanabilir.
Folikül kistlerinden daha büyük olan bu kistler 8-10 cm'lik boyutlara ulaşabilir hatta takip sırasında büyümeye devam edebilir. Bu kistlerde kendiliğinden veya doğum kontrol hapları yardımıyla küçülüp kaybolabilir ancak bu durum folikül kistlerinden daha uzun sürmektedir.
Meme ultrasonu ile ele gelen kitlenin kistik olduğu anlaşıldığında, ultrason eşliğinde iğne ile kiste girilerek kistin aspirasyonu gerçekleştirilir. Meme kistlerinin ince iğne ile aspirasyonu oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Tecrübeli ellerde saniyeler içinde ağrısız olarak yapılabilmektedir.
Adetin bitmesi ile birlikte yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste folikül denir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere doğru atılır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Küre başladığınız ilk ay, 15 gün boyunca devam edebilirsiniz. Diğer aylarda bu süreyi 10 güne indirebilirsiniz. Bu uygulama süresini polikistik over sendromunda, polip ve kist şikayetlerinde de aynı şekilde değerlendirebilirsiniz. Soğan kürünün 4 aydan fazla yapılması tavsiye edilmez.
Soğan suyunu midesinde sorun olan kişiler dikkatli kullanmalıdır. Alerjik bünyelerde döküntü ve kızarıklıklara neden olabilir. Düzenli ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan kullanması uygun değildir. Çünkü soğan suyu bazı ilaçların etkisini azaltıp arttırabilmektedir.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu soğan suyu kürüyle kadınların beyaz akıntı,miyom, menapoz, kist gibi rahatsızlıklarında son derece başarılı sonuçlar alındığını belirtti. Kadınların en önemli sorunlarından yumurtalık kisti, miyom, akıntı ve menopoz şikayetlerine soğan kürü derman oluyor.
Yumurta kistlerinin ilaçla tedavi edildiği durumlar mümkündür. Ancak kistlerin zamanla büyümesi de olası bir durumdur. Eğer kistler 8 ila 10 cm'i geçiyorsa yada ultrasonda veya bir takım testlerde kötü huylu oluşu belirlenmişse alınmaktadır.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri