HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Virüs Tipi
Genital siğillere yol açan Human Papilloma Virüsü'nün vücuttan atılması için dışarıdan yapılabilen herhangi bir müdahale yöntemi yoktur. Tedavi yöntemleri ile genital siğil lezyonları yakılarak ya da cerrahi müdahale ile vücuttan temizlenir.
Siğillerin geneline bakıldığında kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. El ve ayakta oluşan basit siğiller kendiliğinden iyileşebilir. Fakat genital bölgede çıkan siğiller tedavi olmayıp kendiliğinden iyileşmesini beklemek yanlıştır.
Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır. Sadece kadında enfeksiyon vücuttan temizlenmez.
Bu iki virüs tipi zaman içerisinde kanserleşmeye neden olabildiği için hastaların en çok korktuğu virüsler arasında yer alır. kaynaklarda HPV-16 ve HPV-18 tipli virüslerin vücuttan atılmadığı söylense de bu bilgiler doğru değildir. Human Papilloma Virüsünün bütün tipleri zaman içerisinde vücuttan atılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Erkeklerde de kansere yol açıyor
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
HPV, bulaştığı zaman kişinin bağışıklık sistemi devreye girer ve bu virüsü vücuttan atmak için savaşır. Bağışıklık sistemi sayesinde bu virüsler %75 oranında bulaştıktan sonraki 12 ay içinde ve %90 2 yıl içinde vücuttan atılabilmektedir. Eğer atılamazsa virüs DNA'ya entegre olarak kanser sürecini başlatabilir.
Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz.
HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar? Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır. Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi ediliyor.
Yakılan siğil kaç günde düşer
Siğil yaktırma işleminden hemen sonra, tedavi sırasında, siğiller düşer. Kriyoterapide bu durum bir haftayı bulabilmektedir.
Siğiller, papilloma virüsünün neden olduğu kanser olmayan deri büyümeleridir. Siğiller her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygın görülmektedir. Siğiller vücudun diğer bölgelerine ve diğer insanlara yayılabilir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür.
Lazerle siğil tedavisi sonrası iyileşme sürecinde bölge kırmızı, şiş ve hassas olabilir. Tedavi edilen alanda, toplanmaması veya çizilmemesi gereken bir kabarcık veya kabuk oluşması yaygın bir durumdur. Önümüzdeki birkaç gün içinde, kabarcık veya kabuk kuruyup düşerek altındaki yeni, sağlıklı cildi ortaya çıkaracaktır.
HPV ile infekte olan kişilerin %90'ında yaklaşık viral klerensin olduğu bilinmektedir. Bunun için belirli bir süre verilememektedir. Ancak 4-6 ay ile 1-2 yıl arasında gerilemenin olduğu bildirilmektedir.
Genital siğillere neden olan çoğu HPV enfeksiyonu, birkaç aydan iki yıla kadar herhangi bir yerde kendi kendine kaybolabilir. Ancak genital siğiller tedavi edilmeden kaybolsa bile, yine de HPV virüsü vücutta kalabilir. Tedavi edilmediğinde genital siğiller çok büyük ve büyük kümeler halinde büyüyebilir.
Sonuç olarak, C vitamini, D vitamini ve çinko bakımından zengin yiyecekleri diyetlerimize dahil etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ve bizi HPV'ye karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu vitamin ve minerallerin takviyelerini düzenli olarak kullanmak da bağışıklığınız için faydalı olacaktır.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Tedaviler 21 günde 1, 1-3 seans şeklindedir. Lazerle siğil tedavisi ağrılı bir işlem midir? Siğillerde ki hedef siğili besleyen damarlardır ve bu damarlar lazer sistemleri ile kurutulduğunda siğiller beslenememekte ve tedavi tamamlanmaktadır. Ortaya çıkan ısı enerjine bağlı bir miktar ağrı duyulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri